Grupul de cercetare Bioelectrochimie şi Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a Facultăţii de Farmacie, coordonat de prof. dr. Cecilia Cristea, a inventat o mănuşă inteligentă, care permite identificarea prezenţei unor bacterii patogene în probe de apă.


Dispozitivul va fi uşor de utilizat de către medici sau personalul din spitale pentru a preveni răspândirea bacteriilor patogene şi mai ales a celor care au dezvoltat rezistenţă la dezinfectante sau antibioterapie, se arată pe site-ul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Mănuşa poate fi folosită şi în caz de dezastre naturale – cutremure, inundaţii - pentru testarea contaminării accidentale. Poate fi utilizată şi pentru detectarea bacteriilor din ape de suprafaţă şi fântâni, în zone fără apă potabilă, notează cluj24.ro.

În urmă cu patru ani, reprezentanţii universităţii clujene anunţau, pe pagina de Facebook, că UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca este partener în proiectul de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology - PathoCERT” coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru.

Unul dintre obiectivele proiectului, în care este implicată echipa de la Facultatea de Farmacie, coordonată de prof. dr. Cecilia Cristea, este dat de „dezvoltarea unui prototip portabil, uşor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecţia pe teren a unor bacterii cu potenţial patogen crescut şi a unor protozoare, ce pot provoca contaminări sau anumite afecţiuni”.

Sursă foto: Facebook UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca





Farmacist