GEMOTERAPIE

Creșterea armonioasă a copilului cu ajutorul gemoterapiei și homeopatiei

First published: 01 iunie 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Keywords

Aceasta, deoarece în procesul „normal“ de creștere intervin factori din ce în ce mai agresivi. În perioada intrauterină, copilul este protejat de organismul mamei, ceea ce îi asigură homeostazia internă și factorii necesari dezvoltării. Dar încă din această perioadă intervin factori de dizarmonie:

  • bolile prin care trece mama pe perioada sarcinii (intercurențe respiratorii, cistite, infecții vaginale, oboseală cronică etc., tratamente abuzive cu diverse medicamente);
  • substanțe toxice cu care poate intra mama în contact;
  • emoții puternice prin care poate trece mama!

Toate acestea reprezintă efecte negative care se cumulează și pot genera, alături de zestrea genetică a copilului, diferite „sensibilități“ cu care acesta se va confrunta (sunt studii sugestive pe această temă). Deci, pentru o creștere armonioasă a copilului, profilaxia poate fi începută din perioada intrauterină, tratând mama cât mai natural/naturist cu putință.

Dezvoltarea copilului implică maturarea treptată a tuturor aparatelor și sistemelor. Ne vom opri în acest articol asupra aparatului osteoarticular.

În dezvoltarea osteoarticulară optimă a copilului, profilaxia are un rol major, fiind poate mai importantă decât la nivelul celorlalte aparate și sisteme. Aceasta, deoarece de calitatea sistemului osos format în copilărie depinde sănătatea osteoarticulară a adultului și vârstnicului de mai târziu. De aceea, creșterea copilului trebuie atent urmărită, perioadele de creștere rapidă sau întârziată trebuie susținute sau corectate, decalcifierile osoase prevenite și tratate înainte de apariția fracturilor, iar patologia osteoarticulară trebuie tratată suficient timp pentru a nu apărea recidive/ pentru a nu rămâne sechele.

La nivelul osului au loc activități metabolice intense, care necesită elemente nutritive, minerale, vitamine, toate aceste procese aflându-se sub control hormonal.

Procesul de remodelare osoasă are loc permanent de-a lungul vieții:

  • în copilărie și adolescență predomină procesul de formare a osului;
  • la maturitate, procesul este în echilibru (acest echilibru se va întinde în timp cu atât mai mult cu cât procesul de formare a osului în copilărie a fost mai eficient; masa osoasă crește treptat, atingerea unui vârf de masă osoasă fiind la 30-35 de ani; rămâne apoi în platou un număr de ani, după care de la 40-50 de ani începe să scadă);
  • după 40 de ani începe să predomine procesul de resorbție;
  • la vârsta înaintată predomină procesul de distrucție.

Principalul element implicat este calciul, cel mai abundent element mineral din organism (în corpul unui adult de 70 kg se găsesc aprox 1,2 kg săruri de Ca). Se absoarbe la nivelul intestinului subțire în proporție de 20-30% din cantitatea ingerată, de aceea patologia digestivă influențează direct dezvoltarea osteoarticulară.

Pentru absorbție și utilizare la diferite niveluri, calciul are nevoie în principal de prezența vitaminelor D, A, C, K (K2), a fosforului și magneziului. Prezența acestora în cantități necorespunzătoare generează efecte nedorite în dezvoltarea osteoarticulară. Hormonii cu acțiune pe metabolismul osului sunt parathormonul, calcitonina, hormonii de creștere, hormonii tiroidieni, insulina, cortizolul, aldosteronul, testosteronul și estradiolul. Exercițiul fizic este foarte important pentru a menține mobilitatea și forma osului.

Altfel spus, pentru ca încă din copilărie osul să fie „corect“ format, copilul are nevoie de:

  • aport de minerale și vitamine; aici intervine necesitatea unor surse bioasimilabile; dieta de astăzi a copiilor, care include băuturi dulci carbogazoase, scoate calciul din oase;
  • funcționarea corectă a sistemului hormonal (influențat de factori diverși, de exemplu: lipsa de somn a copilului interferează cu secreția hormonilor de creștere, alimentele cu conținut hormonal pot duce la dezechilibre etc.);
  • mișcare (reamintim rolul exercițiului fizic în formarea aparatului osteoarticular).

Îndeosebi la copiii la care factorii de mai sus nu sunt îndepliniți (lipsa de mișcare, dietă necorespunzătoare, suprapondere, dezechilibre hormonale etc.), dezvoltarea aparatului osteoarticular trebuie supravegheată și susținută.

Aportul terapiilor naturale în dezvoltarea sistemului osteoarticular este semnificativ. Ne vom referi aici la extractele gemoterapice și sărurile biochimice Schüssler.

Gemoterapicul de brad

Principalul gemoterapic cu efect la nivel osteoarticular este extractul din muguri de brad (Abies pectinata). Bradul este unul dintre primele gemoterapice pe care le putem administra copilului în dezvoltarea sa. De exemplu, bebelușului, pentru a-i stimula și ușura erupția dentară, îi poate fi administrat gemoterapic de brad.

Acţiunea acestuia este complexă: reglează metabolismul fosfo-calcic, are acțiune remineralizantă în decalcifieri osoase și dentare; stimulează creșterea țesutului osos (stimulează osteoblastele); favorizează consolidarea fracturilor. Stimulează și eritropoieza (se asociază cu alte gemoterapice în susținerea organismului copilului anemic) și are efect balsamic la nivelul căilor respiratorii (intră în special în scheme gemoterapice de profilaxie a afecțiunilor respiratorii la copil).

Recomandările gemoterapicului de brad la nivel de sistem osos sunt: pentru susținerea creşterii armonioase, în întârzieri şi tulburări ale creşterii, demineralizări la copii şi adolescenţi, în dureri osoase de creştere, în cifoze și scolioze incipiente, pentru consolidarea oaselor după fractură. Influențează, de asemenea, dentiția: menţine integritatea smalţului dentar, este recomandat în tulburări ale dentiţiei la copii, în erupţia dentară dureroasă, profilaxia cariei dentare, carii dentare de demineralizare, cu sau fără pioree alveolo-dentară, în gingivite, stomatite, gingivostomatite, granulom dentar, radiculită dentară.

 În funcție de vârstă și de forma produsului, clasică MG=D1 (macerat glicerinic în diluție decimală) sau concentrată MG, se va administra astfel: pentru copiii între 1 şi 2 ani – în general, câte 10 picături (MG=D1) sau o picătură (MG), pentru copii între 2 şi 7 ani – în general, câte 1 ml (MG=D1) sau 3 picături (MG), iar pentru copiii peste 7 ani, în general câte 2 ml (MG=D1) sau 6 picături (MG). Se administrează singur de 2-3 ori pe zi sau în asociere cu alte extracte gemoterapice, o dată pe zi, în puţină apă, înainte de masă.

Gemoterapicul de măceș

Extractul din mlădiţe de măceş (Rosa canina) este, de asemenea, un gemoterapic care însoțește frecvent copilăria, armonizând creșterea și oferind organismului vitaminele de care are nevoie.

Acţiunea farmacologică este complexă: antiinflamatoare (este remediul tulburărilor inflamatorii recidivante localizate), cu tropism particular pe articulația genunchiului (acțiune la nivelul sinovialei); osteoblastică, antialergică și vitaminizantă (concentrație mare în vitamina C).

Pentru acțiunea la nivel osteoarticular este recomandat a fi asociat cu alte gemoterapice, în decalcifieri osoase, întârzieri de creștere, demineralizări la tineri, sinovite și artrosinovite.

Modul de administrare este: copii între 1 şi 2 ani, câte 10 picături (forma MG=D1) sau o picătură (MG); copiii între 2 şi 7 ani, câte 1 ml (MG=D1) sau 3 picături (MG), iar copiii peste 7 ani, câte 2 ml (MG=D1) sau 6 picături (MG). Se administrează pentru problemele osteoarticulare în asociere cu alte extracte gemoterapice, o dată pe zi, în puţină apă, înainte de masă.

Gemoterapicul de mesteacăn

Extractul din muguri de mesteacăn (Betula verrucosa) este alt gemoterapic recomandat copilului, în general asociat celor de brad și măceș. Are efect antiinflamator, osteoblastic, imunostimulator general.

Ajută la scăderea riscului de apariţie a cariei dentare (în asocieri), intervine în remineralizarea oaselor şi ameliorarea durerilor articulare (în decalcifieri la tineri, rahitism, consolidarea fracturilor, osteocondrite juvenile, cifoze, scolioze incipiente, rahitism, boala Scheuermann).

Se administrează în asociere cu alte extracte gemoterapice, o dată pe zi, în puţină apă, înainte de masă, în funcție de vârsta copilului: între 1 şi 2 ani, câte 10 picături; între 2 şi 7 ani, câte 1 ml; peste 7 ani, câte 2 ml.

Sărurile biochimice Schüssler

Sărurile Schüssler sunt remedii homeopatice cu care putem aborda orice afecțiune, iar utilizarea lor este foarte apropiată de modul de prescripție alopat. Astfel, sunt accesibile și ușor de folosit de către medicii homeopați, dar și de colegii medici și farmaciști care nu sunt homeopați.

Terapia cu săruri Schüssler se adresează dezechilibrului mineral al organismului, cu toate consecințele lui. Ele nu suplinesc necesarul de săruri, ci se comportă în organism ca un „stimul“ care comunică celulei informaţii utile pentru a o face capabilă să asimileze în cantităţi mai mari sărurile anorganice (din hrană), indispensabile menținerii echilibrului  funcţional al celulelor și să regleze proporțiile dintre ele.

Asociere acestora cu extractele gemoterapice este extrem de eficientă.

Sărurile Schüssler se prezintă în diluţii homeopatice D6 sau D12, sub formă de picături. În faza acută de boală se administrează în diluție D6, în faza cronică, în diluția D12, una sau mai multe săruri, de 1-3 ori pe zi, diluate în apă (200-500 ml apă). Administrările se realizează la 1-2 ore după mâncare.

Copii  peste 12 ani: câte 10 picături

Copii de la 6 la 12 ani: câte 7 picături

Copii de la 1 la 6 ani: câte 5 picături

Copii sub 1 an (în general de la 3 luni): câte 3 picături

Reacții adverse, contraindicații – nu prezintă.

Calcarea fluorică D6/D12, sau fluorura de calciu, este considerată sarea elasticității. Reface fermitatea a ceea ce este flasc și elasticitatea a ceea ce este indurat.

Este esențială pentru sănătatea sistemului osteoarticular, conferă elasticitate și stabilitate țesuturilor. Este, de asemenea, o sare de bază pentru creșterea și reînnoirea celulelor, indicată în toate patologiile osoase și dentare. Acțiunea sa este lentă și administrarea trebuie să fie de lungă durată. În manifestări subacute se prescrie în diluție D6, iar în cele cronice în D12.

Recomandările sunt în caz de creștere lentă a copiilor sau de creștere rapidă în înălțime, dureri osoase de creștere; tensiune musculară; articulații laxe, cu tendința la luxații și entorse; picior vlag și plat; chisturi sinoviale; leziuni ale mușchilor și ligamentelor; rahitism infantil, afecțiuni dentare, carii dentare (curativ și profilactic).

Calcarea phosphorica D6/D12 sau fosfatul acid de calciu - este sarea responsabilă de structura internă (dinți și oase), în timp ce Calcarea fluorica este responsabilă de formarea învelișurilor.

Funcția acestei sări este să furnizeze susținere structurală pentru țesuturi, în special la nivelul aparatului locomotor. Este sarea minerală cea mai abundentă din organism, fiind substanța biochimică cu funcție structurală a țesutului osos și a tuturor celorlalte celule. Acționează asupra membranei celulare și participă la formarea proteinelor. Este esențială în procesele de nutriție și asimilare. Este o sare eliminată ca urmare a abuzului de alimente acide.

Acționează lent și se va administra perioade lungi de timp. Recomandări frecvente sunt: carii (prevenție), apariția dentiției, dentiție neregulată, întârzieri ale dentiției; închidere tardivă a fontanelelor, crampe musculare, pentru creștere osteoarticular: dureri ale articulațiilor mari, dureri osoase, fragilitate osoasă, fracturi - formare de calus osos (cu gemoterapic de brad); dureri de creștere, creștere întârziată la copii.

Silicea D6/D12  – sau acidul silicic - are rol în creșterea rezistenței mecanice a țesuturilor.

Este un element esențial al țesutului conjunctiv, important pentru formarea și structura pielii, mucoaselor, părului, unghiilor și oaselor, având o importanță deosebită în metabolismul calciului.

La nivelul aparatului osteoarticular intervine în toate procesele de cicatrizare, în fistule și carii osoase; preventiv, în probleme de dezvoltare și creștere; rahitism; articulații instabile; inflamația periostului și lichidului sinovial; modificări patologice ale cartilagiilor; probleme posturale, picior valg și plat.

Recomandare

În susținerea creșterii, de exemplu în perioade de creștere accelerată, se pot administra copilului pe o perioadă de 1-3 luni:

  • dimineața, extract din muguri de brad și extract din mlădițe de măceș;
  • după masă/seara, o combinație de Calcarea fluorica D6 + Calcarea phosphorica D6 + Silicea D6, câte 10 picături din fiecare în același pahar, de băut pe îndelete.

 Nu uitați că forma ideală de abordare a profilaxiei și tratamentului este cea care începe prin metode naturale, cât mai puțin invazive, unde un loc important îl au dieta echilibrată și terapiile naturale.

Articole din ediţiile anterioare

GEMOTERAPIE | Ediţia 1 174 / 2017

Astenia de primăvară. Cum ne poate ajuta gemoterapia?

Carmen Ponoran

Gemoterapia, prin intermediul celulelor stem vegetale – meristemul vegetal, celule multipotente, având ca efect echilibrarea (modularea) proceselor...

03 aprilie 2017
GEMOTERAPIE | Ediţia 1 / 2016

Revenirea după boală

Oana Socoliuc

Convalescența reprezintă perioada de refacere a organismului după o boală, traumatism sau intervenție chirurgicală. Perioada de convalescență este ...

19 ianuarie 2016
GEMOTERAPIE | Ediţia 3 / 2016

Gemoterapia în dislipidemii

Monica Spînu

Dislipidemia poate avea cauză genetică, dar în principal este secundară altor afecțiuni (obezitate, diabet zaharat, patologie tiroidiană, renală, h...

02 mai 2016
HOMEOPATIE | Ediţia 5 / 2016

Creșterea armonioasă a copilului cu ajutorul gemoterapiei și homeopatiei (II)

Monica Spînu

Când vorbim despre sistemul respirator la copil, indiferent că abordăm problema profilaxiei sau a tratamentului afecțiunilor respiratorii, mediculu...

01 septembrie 2016