Coronavirus: Comisia Europeană încurajează şi facilitează tratamentul transfrontalier al pacienţilor şi detaşarea personalului medical
Mihai Mara
27 Aprilie 2020Pandemia de COVID-19 pune sistemele de asistenţă medicală din toată Uniunea Europeană sub o presiune fără precedent ÅŸi în continuă creÅŸtere. Pentru a sprijini ÅŸi încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul sănătăţii între autorităţile naÅ£ionale, regionale ÅŸi locale, Comisia Europeană a transmis recomandări practice statelor membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la uÅŸurarea presiunii asupra spitalelor supraîncărcate prin transferul pacienÅ£ilor infectaÅ£i cu noul tip de coronavirus pentru tratament în statele membre unde sunt locuri disponibile în spital. De asemenea, Comisia va sprijini statele membre sau organizaÅ£iile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistenţă peste graniÅ£e.
Comisarul Stella Kyriakides, responsabil pentru sănătatea ÅŸi siguranÅ£a alimentelor, a declarat: „Nu putem depăşi decât împreună criza generată de coronavirus. Cooperarea în scopul salvării vieÅ£ilor omeneÅŸti între statele membre este esenÅ£ială. Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni, statele membre tratând pacienÅ£i din ţări vecine. Aceasta este Uniunea Europeană în cea mai bună formă ÅŸi cu îndrumarea noastră de astăzi dorim să încurajăm mai mult tratamentul transfrontalier al pacienÅ£ilor ÅŸi mai multe detaşări ale personalului medical din ţările UE cu capacitate suplimentară în ţările unde este cel mai mult nevoie. Solidaritatea salvează vieÅ£i.”
Recomandările comisiei stabilesc o abordare mai coordonată a cooperării transfrontaliere în domeniul asistenÅ£ei medicale de urgenţă ÅŸi includ, de asemenea, mecanisme prin care Comisia Europeană oferă statelor membre sprijin ÅŸi asistenţă suplimentară: coordonarea cererilor pentru asistenţă medicală transfrontalieră, sprijinirea autorităţilor sanitare locale, cofinanÅ£area transportului pacienÅ£ilor ÅŸi a personalului medical, clarificarea paÅŸilor necesari pentru rambursarea costurilor tratamentelor efectuate în străinătate, facilitarea schimbului de informaÅ£ii ÅŸi cunoÅŸtinÅ£e medicale pe o platformă online între medicii din UE.
În ceea ce priveÅŸte asistenÅ£a financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenÅ£ei medicale, Comisia a modificat fondul de solidaritate pentru acoperirea situaÅ£iilor de urgenţă în domeniul sănătăţii publice. Mai mult, cheltuielile pentru sănătate sunt eligibile în cadrul fondurilor structurale, iar flexibilitatea suplimentară pentru transferul fondurilor a fost deja furnizată ca parte a răspunsului economic coordonat la pandemia de COVID-19. În cele din urmă, un sprijin suplimentar va fi disponibil prin intermediul Instrumentului de asistenţă de urgenţă (ESI).
Sursa: Comisia Europeană –
Sănătate Publică,
https://ec.europa.eu/health/home_en