Fiziopatologia şi implicaţiile clinice ale anemiei la pacienţii cu HIV adulţi
Physiopathology and clinical implications of anemia in HIV adult patients
Abstract
Anemia is frequent in HIV infected patients, but its multifactorial origin complicates the differential diagnosis and, as a consequence, the proper treatment. Moreover, the etiology of anemia in HIV infection often remains unclear. In recent years, research was conducted in order to clarify the mechanisms that lead to HIV-associated anemia. Direct infection of erythroid predecessors was taken into consideration, but it wasn’t confirmed. Other theories were related to soluble factors such as HIV proteins and cytokines that were assumed to be able to inhibit the development of hematopoietic cells from the bone marrow of HIV infected patients. Anyway, until now it is unclear whether these factors are directly implicated in myelosuppression or are just mediators of the effect through the inhibition of the growth factor synthesis. Opportunistic infections represent most of anemia complications in a large proportion of HIV infected patients. Besides this obvious reason for anemia, iatrogenic anemia induced by myelosuppressive medication is also very frequent. It is noted that modern treatment with a dosage of ~600 mg daily of zidovudine (ZDV) represents a rarer cause of anemia. Vitamin B12, folates and iron deficiencies are frequently reported in HIV infected patients, although specific investigations often show normal values. Some patients can benefit from supplementation, but often it is not enough to compensate the anemia in this population. Frequently, HIV infected patients also have reticulocytopenia. Low quantities of endogen erythropoietin were also reported.Keywords
HIVanemiapathologyphysiopathologyRezumat
Anemia apare frecvent la pacienÅ£ii cu HIV, dar originea sa multifactorială complică diagnosticul diferenÅ£ial ÅŸi administrarea unui tratament adecvat. În plus, etiologia anemiei în infecÅ£ia cu HIV rămâne adesea neclară. În ultimii ani au fost întreprinse mai multe încercări pentru a elucida mecanismele care duc la anemia asociată cu HIV. InfecÅ£ia directă a progenitorilor eritroizi a fost discutată, dar nu a putut fi dovedită. În plus, s-a sugerat că factorii solubili, precum proteinele HIV ÅŸi citokinele, pot să inhibe creÅŸterea celulelor hematopoietice din măduva osoasă a pacienÅ£ilor infectaÅ£i cu HIV. În orice caz, până acum nu se poate stabili cu certitudine dacă aceÅŸti factori sunt direct implicaÅ£i în mielosupresie sau doar mediază efectul lor prin inhibarea sintezei factorului de creÅŸtere. InfecÅ£iile oportuniste stau la baza majorităţii complicaÅ£iilor anemiei la un număr mare de pacienÅ£i infectaÅ£i cu HIV. Pe lângă acest motiv destul de evident pentru anemie, anemia iatrogenică indusă de medicamentele mielosupresoare este, de asemenea, foarte frecventă. Este de remarcat însă faptul că tratamentul modern cu doze de ~600 mg de zidovudină (ZDV) zilnic provoacă anemie mai rar. DeficienÅ£a de vitamină B12, folat ÅŸi fier este frecvent raportată la pacienÅ£ii cu HIV. Cu toate acestea, investigaÅ£iile specifice au relevat valori normale ale acestor vitamine. Suplimentarea poate fi benefică la unii pacienÅ£i, dar deseori nu reuÅŸeÅŸte să compenseze anemia în această populaÅ£ie. Cel mai frecvent, pacienÅ£ii cu HIV manifestă ÅŸi reticulocitopenie. S-au raportat, de asemenea, ÅŸi concentraÅ£ii scăzute de eritropoietină endogenă.Cuvinte Cheie
HIVanemiepatologiefiziopatologieIntroducere
De la identificarea virusului imunodeficienÅ£ei umane (HIV) ca agent patogenic al sindromului imunodeficienÅ£ei dobândite (SIDA) în 1983(1), a fost descris, pe parcursul evoluÅ£iei acestuia, un spectru larg de complicaÅ£ii imunologice, infecÅ£ioase ÅŸi neoplazice(2). Alături de aceste complicaÅ£ii, care reprezintă o problemă majoră în evoluÅ£ia SIDA, anemia a fost o altă afecÅ£iune asociată la pacienÅ£ii cu HIV(3).
IncidenÅ£a generală a anemiei în rândul pacienÅ£ilor seropozitivi variază de la 10% la pacienÅ£ii asimptomatici până la 92% la persoanele cu SIDA. DeÅŸi rareori este o complicaÅ£ie cauzatoare de moarte la pacienÅ£ii cu SIDA, anemia le poate modifica semnificativ evoluÅ£ia. Recent, au fost întreprinse mai multe încercări de evaluare a impactului negativ al anemiei la persoanele seropozitive. Astfel, s-a raportat că pacienÅ£ii cu HIV care suferă de anemie prezintă un risc semnificativ mai mare ÅŸi un prognostic mai prost(4).
Este de remarcat faptul că terapiile antianemice pot accelera evoluÅ£ia infecÅ£iei cu HIV. InfecÅ£ia primară sau reactivarea agenÅ£ilor patogeni cunoscuÅ£i sau necunoscuÅ£i reprezintă încă o preocupare majoră asociată cu transfuziile de sânge ÅŸi pot conduce la un prognostic prost(5). Există dovezi că transfuziile de sânge duc la scăderea limfocitelor T helper de tip 1 ÅŸi la creÅŸterea limfocitelor T helper de tip 2 prin creÅŸterea producÅ£iei de citokine, precum ÅŸi creÅŸterea numărului de celule CD8 ÅŸi scăderea numărului de celule CD4(6).
Mai mult, rapoartele anterioare au demonstrat că replicarea HIV poate fi stimulată prin compuÅŸi de sânge heterologi(7,8). Acest lucru a fost observat ÅŸi la relaÅ£ia dintre anemie, numărul de transfuzii ÅŸi prognosticul pacientului, relaÅ£ie independentă de alÅ£i factori care reflectă gravitatea bolii pacientului. Studiile recente arată că anemia are un impact negativ asupra calităţii vieÅ£ii pacienÅ£ilor cu HIV(9).
Tratamentul anemiei la pacienÅ£ii cu HIV poate necesita strategii de reducere antiretrovirală ÅŸi antioportunistică. Pe măsură ce terapia anti-HIV a devenit mult mai eficientă, iar speranÅ£a de viaţă în ultimii ani a crescut dramatic, pe cât posibil, utilizarea acestei terapii nu trebuie limitată din cauza anemiei.
Astfel, există nevoia de a dezvolta strategii terapeutice puternice împotriva anemiei, care să poată veni în sprijinul unui tratament al HIV eficient, prin creÅŸterea supravieÅ£uirii sau prin evitarea reducerii dozei de medicamente antiretrovirale.
Caracteristici clinice
În general, simptomele anemiei asociate cu HIV nu diferă de cele întâlnite în alte patologii. Cu toate acestea, din cauza creÅŸterii progresive a imunodeficienÅ£ei, acompaniată des de infecÅ£ii oportuniste, simptomatologia anemiei beneficiază de mai puÅ£ină atenÅ£ie comparativ cu alte complicaÅ£ii ale bolii de fond. Prin urmare, anemia în infecÅ£ia cu HIV este în cea mai mare parte un diagnostic de laborator, definit printr-o scădere a numărului de eritrocite, valoarea hematocritului ÅŸi/sau valoarea hemoglobinei. În plus, în cazurile în care există o boală secundară, clinicienii adesea nu pot stabili dacă anemia a fost o afecÅ£iune preexistentă sau un simptom terÅ£iar în urma unei boli secundare. Luate împreună, diagnosticul diferenÅ£ial al anemiei la pacienÅ£ii cu HIV este dificil, de aceea trebuie acÅ£ionat cu grijă pentru evidenÅ£ierea cauzelor.
Frotiul de sânge periferic
Patogeneza multifactorială a anemiei asociate cu HIV este caracterizată de un spectru larg de modificări sangvine periferice. Valorile hemoglobinei variază foarte mult la pacienÅ£ii cu HIV anemici, având o concentraÅ£ie medie de 10,7 mg/dl (31% Hct)(10). Gradul de anemie este asociat relativ cu stadiul de imunosupresie ÅŸi boală. Valoarea hemoglobinei scade semnificativ odată cu creÅŸterea markerilor de evoluÅ£ie a bolii, cum ar fi 5b-neopterina ÅŸi b2-microglobulina(11). De asemenea, scăderea progresivă a CD4 este asociată cu concentraÅ£ii mici de hemoglobină, cele mai mici valori medii ale hemoglobinei întâlnindu-se la pacienÅ£ii cu SIDA(10). Morfologia eritrocitară este descrisă mai ales ca fiind normală(3,12), dar s-au raportat anomalii, cum ar fi poikilocitoza, anizocitoza ÅŸi formarea de rulouri(13,14). În studiile anterioare, macrocitoza a fost observată frecvent la pacienÅ£ii trataÅ£i cu zidovudină (ZDV)(15). Acest fenomen s-a produs semnificativ mai des la pacienÅ£ii cu stări de boală progresivă, deficit de vitamină B12 ÅŸi anemie preexistentă. Cu toate acestea, este de remarcat că macrocitoza indusă de ZDV nu este neapărat asociată cu anemie. Microcitoza este observată rar în infecÅ£ia cu HIV, majoritatea pacienÅ£ilor având eritrocite normocitare(15). O caracteristică importantă a anemiei asociate cu HIV este adesea un număr redus de reticulocite. Mai mulÅ£i autori au descris prezenÅ£a unei eritropoieze ineficiente(12,13,16,17). Frecvent, numărul absolut de reticulocite nu scade în timpul anemiei, dar indicele de proliferare al reticulocitelor reflectă o măduvă osoasă hiporegenerativă.
Frotiul de măduvă osoasă
Deoarece nu sunt efectuate examinări ale măduvei osoase la pacienÅ£ii asimptomatici, determinările patologice sunt raportate, în cea mai mare parte, la stări avansate de infecÅ£ie cu HIV. Cu toate acestea, modificarea procesului de eritropoieză a fost observată la majoritatea pacienÅ£ilor(18) ÅŸi displazia eritroidă pare să apară independent de alte infecÅ£ii sau medicamente concomitente(17). În ciuda prevalenÅ£ei crescute a reticulocitopeniei relative, hipercelularitatea periferică a fost observată în majoritatea cazurilor, în timp ce hipocelularitatea măduvei este mai puÅ£in frecventă(18,19). În aceste studii, 26-50% dintre pacienÅ£ii anemici prezintă caracteristici ale măduvei osoase normocelulare. Deficitul de fier are o incidenţă scăzută la pacienÅ£ii cu HIV, dar s-a constatat o creÅŸtere frecventă a depozitelor de fier. Luate împreună, hipercelularitatea ÅŸi displazia sunt prezente constant în măduva osoasă a pacientului infectat cu HIV. Determinări hematologice ulterioare au relevat o asociere puternică între aceste modificări morfologice ÅŸi anemie(17).
Patologie
HIV
Mecanismele implicate direct în patogeneza citopeniilor asociate cu HIV au fost intens investigate în ultimii ani. Oricum, relevanÅ£a retrovirusului în sine, drept cauză a anemiei, nu este încă bine înÅ£eleasă. În mod clar, celulele stromale din măduva osoasă pot fi infectate cu HIV(20,21). Cu toate acestea, dacă sau în ce măsură progenitorii hematopoietici sunt susceptibili la infecÅ£ia cu HIV rămâne neclar. Recent s-a demonstrat că precursorii eritroizi (ca glicoforina A pozitivă) pot exprima antigenul CD4 ÅŸi astfel pot fi infectaÅ£i de HIV(22). În plus, s-a demonstrat că progenitorii hematopoietici pot fi infectaÅ£i in vitro(23). Acest lucru este în contradicÅ£ie cu rapoartele anterioare, care nu au reuÅŸit să determine cantităţi detectabile de ADN HIV în aceste celule(24). Este interesant faptul că un studiu recent a demonstrat că infecÅ£ia simultană cu un virus herpetic uman (HHV-6), un virus frecvent la pacienÅ£ii imunocompromiÅŸi, transmite ÅŸi liniile celulare ale progenitorului eritromieloid susceptibile la infecÅ£ia cu HIV(25).
Deficitul de nutrienţi
O deficienţă de vitamine ÅŸi micronutrienÅ£i este observată frecvent la pacienÅ£ii cu HIV(26). Rezultatele de laborator la persoanele seropozitive au relevat o deficienţă de vitamină B12 de până la 30%(11,27). MalabsorbÅ£ia intestinală poate contribui considerabil la această deficienţă(28). Cu toate acestea, macrocitoza ÅŸi megaloblastoza măduvei osoase sunt rare.
Rezultate privind nivelurile de folat seric la pacienÅ£ii cu HIV sunt contradictorii. În timp ce unii autori au raportat concentraÅ£ii serice normale(7,29), Fuchs et al. au observat o deficienţă de folat la 27% dintre pacienÅ£i(11). În orice caz, ultimul studiu nu a găsit nicio corelaÅ£ie între folat sau nivelurile de vitamină B12 ÅŸi valorile hemoglobinei.
Bolile neoplazice
Acestea sunt un semn distinctiv al infecţiei cu HIV(27) şi, prin urmare, pot provoca anemie la aceşti pacienţi.
Infiltrarea măduvei osoase în cazul sarcomului Kaposi, limfomului non-Hodgkin ÅŸi limfomului Hodgkin este descrisă adesea(11,28). Mai mult, acestea pot duce la pierderi de sânge gastrointestinale(29). În plus, aceste malignităţi pot provoca anemie nu numai afectând măduva osoasă direct, dar ÅŸi prin inducerea unei anemii asociate tipului de tumoră.
Infecţii
Micobacteriile atipice sunt de departe cel mai probabil agent patogen care infectează măduva osoasă la pacienÅ£ii cu HIV(31). Pe lângă granulomul măduvei, hipoproliferarea eritroidului este o caracteristică izbitoare la aceÅŸti pacienÅ£i ÅŸi aproape toÅ£i subiecÅ£ii cercetaÅ£i suferă de anemie. Din nou, se discută ÅŸi mecanisme indirecte referitoare la acest tip de anemie. Din cauza infectării pacienÅ£ilor seropozitivi cu micobacterii atipice, creÅŸte semnificativ nivelul seric de TNF-a (factor de necroză tumorală), iar anemia lor contribuie la efectul suprimant al acestei citokine asupra măduvei osoase(32). AlÅ£i agenÅ£i patogeni, mai rar întâlniÅ£i, precum Toxoplasma gondii(33), Histoplasma(34), Cryptococcus neoformani(35), Pneumocystis carinii(36) ÅŸi Leishmania(13), pot cauza infecÅ£ia măduvei osoase ÅŸi anemie la pacienÅ£ii cu HIV. În schimb, infecÅ£ia intestinală cu microsporidia este mai probabil să contribuie la patogeneza anemiei din HIV prin determinarea malabsorbÅ£iei de fier ÅŸi/sau de vitamină B12(37). O altă cauză de anemie la pacienÅ£ii cu HIV poate fi infecÅ£ia cu parvovirus B19(38). Acest tip de anemie de obicei se dezvoltă rapid cu hemoliză severă. Există dovezi că la pacienÅ£ii seropozitivi cu parvovirus B19 preexistent, reinfectarea nu creÅŸte riscul de a dezvolta anemie. S-a determinat că seroprevalenÅ£a ADN-ului parvovirusului B19 nu a fost diferită între pacienÅ£ii cu HIV ÅŸi persoanele sănătoase, iar IgG parvovirus B19 a părut să fie la fel de prezente la indivizii HIV-negativi ÅŸi la cei HIV-pozitivi(39). TotuÅŸi, ca ÅŸi în cazul altor imunodeprimaÅ£i, la pacienÅ£ii cu HIV adesea IgG ÅŸi anticorpii IgM sunt nedetectabili(40). În concluzie, anemia din cauza infecÅ£iei cronice cu parvovirusul B19 nu pare să apară mai des în infecÅ£ia cu HIV decât la persoanele sănătoase.
Hemoliza
MulÅ£i pacienÅ£i cu HIV au rezultate pozitive la testul antiglobulinic direct (Coombs) ÅŸi un panou larg de anticorpi antieritrocitari specifici ÅŸi nespecifici au fost detectaÅ£i la aceÅŸti pacienÅ£i(41). Printre altele, anti-I, anticorpii anti-U, anti-E ÅŸi anti-K îndreptaÅ£i împotriva antigenului fosfolipidic ÅŸi anticorpilor anticardiolipină au fost detectaÅ£i(42,43,44). Este interesant faptul că reticulocitopenia pare a fi întâlnită frecvent în rândul pacienÅ£ilor seropozitivi cu anemie hemolitică autoimună. Rareori, au fost raportate cazuri de anemie Marchiafava-Micheli(45) ÅŸi de sindroame uremice hemolitice(46), dar nu există dovezi că pacienÅ£ii cu HIV ar avea, în general, un risc mai mare pentru aceste tipuri de anemie. În orice caz, hemoliza excesivă este extrem de rară la această populaÅ£ie(47).
Fiziopatologie
Măduva osoasă
Măduva osoasă are o influenţă covârÅŸitoare asupra hematopoiezei ÅŸi sugerează implicarea unei reÅ£ele complexe de factori celulari. Astfel, s-a demonstrat că atât receptorul de celule T, cât ÅŸi semnalizarea mediată de citokină pot suprima creÅŸterea celulelor progenitoare in vitro(48). Printre altele, s-a demonstrat că interferonul gama inhibă creÅŸterea CFU-E prin legarea directă a receptorilor(49). Cu toate acestea, Bagnara ÅŸi colab. au raportat că o creÅŸtere a progenitoarelor circulante epuizate cu celule T derivate de la pacienÅ£ii cu HIV asimptomatici ÅŸi netrataÅ£i este redusă(50). Studii care au folosit tehnici de cultură cu celule T epuizate nu au reuÅŸit să ajungă la creÅŸterea normală ÅŸi completă a celulelor progenitoare, indicând faptul că există factori suplimentari care influenÅ£ează hematopoieza la aceÅŸti pacienÅ£i. Astfel, s-a demonstrat că macrofagele activate reduc, de asemenea, creÅŸterea in vitro a CFU-E(51). Factorii umorali pot juca un rol crucial în reglarea eritropoiezei în timpul infecÅ£iei cu HIV. Un studiu realizat la pacienÅ£ii anemici care suferă de artrită reumatoidă a demonstrat că serul de la aceÅŸti indivizi poate suprima formarea de colonii eritroide în măduva osoasă(52,53). În plus, transformarea factorului de creÅŸtere beta (TGF-b), interleukina-1 beta (IL-1b) ÅŸi factorul de necroză tumorală alfa (TNF-a) pot suprima creÅŸterea progenitorului in vitro(54,55) ÅŸi pot fi implicate, de asemenea, în anemia asociată cu HIV. Într-adevăr, s-a demonstrat că există o legătură între nivelurile serice ale TNF-a ÅŸi IL-1b, cu gradul de anemie la pacienÅ£ii cu HIV(55). În ciuda acestei observaÅ£ii, întrebarea rămâne dacă celulele stromale ale măduvei contribuie la producÅ£ia excesivă de citokină. Studiile in vitro nu au reuÅŸit să demonstreze o reglementare clară a acestor substanÅ£e, ÅŸi anume TGF-b, TNF-a ÅŸi IL-1b, la pacienÅ£ii cu HIV.
Discuţii
În principal, diagnosticul ÅŸi terapia anemiei la pacienÅ£ii infectaÅ£i cu HIV trebuie efectuate ca ÅŸi în alte afecÅ£iuni patologice. Cu toate acestea, odată ce cauzele specifice HIV sunt excluse, o asemănare izbitoare cu anemia din boala cronică (ACD) devine evidentă la anemia din HIV. ACD este definită ca anemie care nu poate fi explicată prin mecanisme cunoscute ÅŸi se caracterizează prin hiposideremie, cu valori normale ale depozitelor de fier ÅŸi feritină normală sau crescută. În plus, acest tip de anemie este de obicei moderată, normocitară, normocromă ÅŸi frecvent hiporegenerativă(56). Împreună cu deteriorarea documentată a eritropoietinei, multe situaÅ£ii anemice asociate cu infecÅ£ia cu HIV se încadrează foarte bine în această definiÅ£ie.
Acest lucru poate explica de ce adesea suplimentarea fierului pentru a depăşi anemia asociată HIV eÅŸuează. Pentru anemia din boala cronică s-a sugerat că sinteza de feritină indusă de IL-1b poate acÅ£iona ca o capcană de fier(57). Într-adevăr, au fost raportate niveluri crescute de feritină la pacienÅ£ii cu SIDA(1,45) ÅŸi o relaÅ£ie inversă între nivelul seric de feritină ÅŸi valorile hemoglobinei(11). Cu toate acestea, tratamentul antianemic este frecvent complicat în infecÅ£ia cu HIV. Astfel, în ciuda concentraÅ£iilor serice de cobalamină scăzute, substituÅ£ia parenterală de vitamină B12 adesea nu reuÅŸeÅŸte să crească nivelurile de cobalamină serică(58). Este de reÅ£inut că nivelurile serice de vitamină B12 nu sunt legate de anemie la pacienÅ£ii cu HIV(11). În plus, au fost evitate regimurile antioportuniste. Prin urmare, cum a fost arătat anterior, eritropoietina recombinantă poate ameliora anemia la pacienÅ£ii cu HIV cu niveluri de eritropoietină endogenă sub 500 UI/l. Hemoglobina medie la acest lot de pacienÅ£i a fost 81 g/l (Hct 24%). Anemia lor poate fi cauzată de altceva decât de deficienÅ£a de eritropoietină. În termeni clinici, corectarea numărului de reticulocite poate fi un parametru mai util decât nivelul de eritropoietină serică pentru a face distincÅ£ia între potenÅ£iali Epo respondenÅ£i ÅŸi nerespondenÅ£i. Această ipoteză este susÅ£inută de rapoarte despre un tratament eficient cu Epo, în ciuda concentraÅ£iilor mari de Epo endogene(59). În concluzie, există alte câteva boli cu la fel de multe posibile cauze patogene ale anemiei ca ÅŸi infecÅ£ia cu HIV. Astfel, diagnosticul diferenÅ£ial trebuie bine făcut ÅŸi să se acorde îngrijire specială la aceÅŸti pacienÅ£i, deÅŸi procedurile de diagnostic convenÅ£ionale ÅŸi strategiile terapeutice pot eÅŸua dacă există un număr substanÅ£ial de pacienÅ£i.
Independent de cauza de bază, cea mai mare parte a studiilor au observat o reticulocitopenie relativă în anemia pacienÅ£ilor cu HIV. Astfel, eritropoieza inadecvată pare să fie un factor patogenetic important în anemia asociată cu HIV. Excluzând cauzele specifice HIV, până în prezent nu există dovezi că progenitorii eritroizi în ansamblu au o capacitate redusă de a prolifera normal la persoanele cu HIV. În schimb, concentraÅ£ii crescute de inhibitori de citokine ÅŸi scăderea nivelului factorilor de creÅŸtere par a duce la mielosupresie în infecÅ£ia cu HIV. n
Conflict of interests: The authors declare no conflict of interests.
Bibliografie
- Barré-Sinoussi F, Cherman JC, Rey F, Nugeyre MT, Chamaret S, Gruest J, Dauget C, Alexer-Blin C, Vezinet-Brun F, Rouzioux C, Rozenbaum W, Montagnier L. Isolation of a T lymphotropic retrovirus from a patient at risk for acquired immune deficiency syndrome (AIDS). Science. 1983; 220:868–871.
- Ward JW, Bush TJ, Perkins HA, Lieb LE, Allen JR, Goldfinger D, Samson SM, Pepkowitz SH, Fernando LP, Holland PV. The natural history of transfusion-associated infectionwith human immunodeficiency virus. N Engl J Med. 1989; 321:947–952.
- Spivak JL, Bender BS, Quinn TC. Hematologic abnormalities in the acquired immune deficiency syndrome. Am J Med. 1984; 77:224–228.
- Forsyth BW, Andiman WA, O’Connor T. Development of a prognosis-based clinical staging system for infants infected with human immunodeficiency virus. J Pediatr. 1996; 129:648–655.
- Jacobson MA, Peiperl L, Volberding PA, Porteous D, Toy PCTY, Feigal D. Red cell transfusion therapy for anemia in patients with AIDS and ARC: incidence, associated factors, and outcome. Transfusion. 1990; 30:133–137.
- Blumberg N, Heal JM. Immunomodulation by blood transfusion: an evolving scientific and clinical challenge. Am J Med. 1996; 101:299–308.
- Busch MP, Lee T-H, Heitman J. Allogeneic leucocytes but not therapeutic blood elements induce reactivation and dissemination of latent human immunodeficiency virus type 1 infection: implications for transfusion support of infected patients. Blood. 1992; 80:2128–2135.
- Mudido PM, Georgers D, Dorazio D, Yen-Liebrman B, BaeS, O’Brien WA, Spritzler J, Lederman MM. Human immunodeficiency virus type 1 activation after blood transfusion. Transfusion. 1996; 36:860–865.
- Gogu SR, Malter JS, Agarwal KC. Zidovudine-induced blockade of the expression and function of the erythropoietin receptor. Biochem Pharmacol. 1992; 44:1009–1012.
- Kreuzer K-A, Rockstroh JK, Jelkmann W, Theisen A, Spengler U, Sauerbruch T. Inadequate erythropoietin response to anaemia in HIV patients: relation to serum levels of tumour necrosis factor-alpha, interleukin-6 and their soluble receptors. Br J Haematol. 1997; 96:235–239.
- Fuchs D, Hausen A, Reibnegger G, Werner ER, Werner- Felmayer G, Dierich MP, Wachter H. Immune activation and the anaemia associated with chronic inflammatory disorders. Eur J Haematol. 1991; 46:65–70.
- Perkocha LA, Rodgers GM. Hematologic aspects of human immunodeficiency virus infection: laboratory and clinical considerations. Am J Hematol. 1988; 29:94-105.
- Mir N, Costello C, Luckit J, Lindley R. HIV diseaseand bone marrow changes: a study of 60 cases. Eur J Haematol. 1989; 42:339–343.
- Treacy M, Lai L, Castello C, Clark A. Peripheral blood and bone marrow abnormalities in patients with HIV related disease. Br J Haematol. 1987; 65:289–294.
- Richman DD, Fischl MA, Grieco MH and the AZT Collaborative Working Group. The toxicity of azidothymidine (AZT) in the treatment of patients with AIDS and AIDS-related complex. N Engl J Med. 1987; 317:192–197.
- Frontiera N, Meyers A. Peripheral blood and bone marrow abnormalities in te acquired immunodeficiency syndrome. West J Med. 1987; 147:157–160.
- Zon LI, Arkin C, Groopman JE. Haematologic manifestations of the human immunodeficiency virus (HIV). Br J Haematol. 1987; 66:251–256.
- Schneider DR, Picker LJ. Myelodysplasia in the acquired immune deficiency syndrome. Am J Clin Pathol. 1985; 84:144–152.
- Abrams DI, Chinn EK, Lewis BJ, Volberding PA, ConantMA, Townsend RM. Hematologic manifestations inhomosexual men with Kaposi’s sarcoma. Am J Clin Pathol. 1984; 81:13–18.
- Roy S, Wainberg MA. Role of the mononuclear phagocyte system in the development of acquired immunodeficiency (AIDS). J Leuk Biol. 1988; 43:91–97.
- Scadden DT, Zaira M, Woon A, Wang Z, Schieve L, Ikeuchi K, Lim B, Groopman JE. Human immunodeficiency virus infection of human bone marrow stromal fibroblasts. Blood. 1989; 74:317–322.
- Cleveland RP, Liu YC. CD4 expression by erythroid precursor cells in human bone marrow. Blood. 1996; 87:2275–2282.
- Folks TM, Kessler SW, Orenstein JM, Justement JS, Jaffe ES, Fauci AS. Infection and replication of HIV-1 in purified progenitor cells of normal human bone marrow. Science. 1988; 242:919–922.
- Molinea JM, Scadden DT, Sakaguchi M, et al. Lack of evidence for infection of or effect on growth of hematopoietic progenitor cells after in vivo or in vitro exposure to human immunodeficiency virus. Blood. 1990; 12:2476.
- Furlini G, Vignoli M, Ramazotti E, Re MC, Visani G, La Placa. A concurrent human herpesvirus-6 infection renders two human hematopoietic progenitor (TF-1 and KG-1) cell lines susceptible to human immunodeficiency virus type-1. Blood. 1996; 87:4737–4735.
- Baum MK, Shor-Posner G, Lu Y, Rosner B, Sauberlich HE, Fletcher MA, Szapocznik J, Eisdorfer C, Buring JE, Hennekens CH. Micronutrients and HIV-1 disease progression. AIDS. 1995; 9:1051–1056.
- Chirila S, Hangan L, Rugina S. Cancer incidence in HIV patients under HAART therapy in a HIV-1 F1 subtype endemic area. ARS Medica Tomitana. 2015;21(4):217-22.
- Paltiel O, Falutz J, Veilleux M, Rosenblatt DS, Gordon K. Clinical correlates of subnormal vitamin B12 levels in patients infected with the human immunodeficiency virus. Am J Hematol. 1995; 49:318–322.
- Lambl BB, Federman M, Pleskow D, Wanke CA. Malabsorption and wasting in AIDS patients with microsporidia and pathogen-negative diarrhea. AIDS. 1996; 10:739–744.
- Donahue RE, Johnson MM, Zon LI, Clark SC, Groopman JE. In vitro suppression of hematopoiesis after human immunodeficiency virus infection. Nature. 1987; 326:300–302.
- Gardener TD, Flanagan P, Dryden MS, Costello C, Shanson DC, Gazzard BG. Disseminated mycobacterium avium- intracellulare (MAI) infection and red cell hypoplasia in patients with the acquired immune deficiency syndrome (AIDS). J Infect. 1988; 16:135-140.
- Ellaurie M, Rubinstein A. Elevated tumor necrosis factor-alpha in association with severe anemia in human immunodeficiency infection and mycobacterium avium intracellulare infection. Pediatr Hematol Oncol. 1995; 12:221-230.
- Castella A, Croxson TS, Mildvan D, Witt DH, Zalusky R. The bone marrow in AIDS. Am J Clin Pathol. 1985; 84:425-432.
- Mandell W, Goldberg DM, Neu HC. Histoplasmosis in patients with the acquired immunodeficiency syndrome. Am J Med. 1986; 81:974-978.
- Kovacs JA, Kovacs AA, Polis M, Wright WC, Gill VJ, Tuazon CU, Gelmann EP, Lane HC, Longfield R, Ountuf G. Cryptococcus in the acquired immunodeficiency syndrome. Ann Intern Med. 1985; 103:533-538.
- Heyman MR, Rasmussen P. Pneumocystis carinii involvement of the bone marrow in acquired immunodeficiency syndrome. Am J Clin Pathol. 1987; 87:780-783.
- Castaldo A, Tarallo L, Palomba E, Albano F, Russo S, Zuin G, Buffardi F, Guarino A. Iron deficiency and intestinal malabsorption in HIV disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1996; 22:359-363.
- Fuller A, Moaven L, Spelman D, Spicer WJ, Wraight H, Curtis D, Leydon J, Doultree J, Locarnini S. Parvovirus B19 in HIV infection: a treatable cause of anemia. Pathology. 1996; 28:277-280.
- Van Elsacker-Neile AM, Kroon FP, van der Ende ME, Salimans MM, Spaan WJ, Kroes AC. Prevalence of parvovirus B19 infection in patients infected with human immunodeficiency virus. Clin Infect Dis. 1996; 23:1255-1260.
- Chernak E, Dubin G, Henry D, Naides SJ, Hodinka RL, MacGregor RR, Friedmann HM. Infection due to parvovirus B19 in patients infected with human immunodeficiency virus. Clin Infect Dis. 1995; 20:170-173.
- Toy PTCY, Reid ME, Burns M. Positive direct antiglobulin test associated with hyperglobulinemia in acquired immunodeficiency syndrome (AIDS). Am J Hematol. 1985; 19:145-150.
- Canoso RT Zon LI, Groopman JE. Anticardiolipin antibodies associated with HTLV-III infection. Br J Haematol. 1987; 65:495-498.
- McGinniss MH, Macher AM, Rook AH, Alter AJ. Red cell autoantibodies in patients with acquired immune deficiency syndrome. Transfusion. 1986; 26:405–409.
- Van der Lelie J, Lange JM, Vos JJ, Dalen CM van, Danner SA. Borne AEG von dem. Autoimmunity against blood cells in the human immunodeficiency virus (HIV) infection. Br J Haematol. 1987; 67:109–114.
- Baumann MA, Pacheco J, Paul CC, Sorg T, Hillman N. Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria associated with the acquired immunodeficiency syndrome. Arch Intern Med. 1988; 148:212–213.
- Farina C, Gavazzeni G, Caprioli A, Remuzzi G. Hemolytic uremic syndrome associated with verocytotoxin-producing Escherichia coli infection in acquired immunodeficiency syndrome. Blood. 1990; 75:2465–2465.
- De Angelis V, Biasinutto C, Pradella P, Errante D. Mixed-type autoimmune haemolytic anaemia in a patient with HIV infection. Vox Sang. 1995; 68:191-194.
- Geissler RG, Rossol R, Mentzel U, Ottmann OG, Klein AS, Gute P, Helm EB, Hoelzer D, Ganser A. Gammadelta T cell receptor positive lymphocytes inhibit human hematopoietic progenitor cell growth in HIV type 1 infected patients. AIDS Res Hum Retroviruses. 1996; 12:577-584.
- Taniguchi S, Dai CH, Krantz SB. Specific binding of interferon-gamma to high affinity receptors on human erythroid colony-forming cells. Exp Hematol. 1997; 25:193-198.
- Bagnara GP, Zauli G, Giovannini, Re MC, Furlini G, La Placa M. Early loss of circulating hematopoietic progenitors in HIV-1-infected subjects. Exp Hematol. 1990; 18:426-430.
- Zanjani ED, McGlave PB, Davis SF, Bonisadre M, Kaplan ME, Sarosi GA. In vitro suppression of erythropoiesis by bone marrow adherent cells from some patients with fungal infection. Br J Haematol. 1982; 50:419.
- Dainiak N, Hardin J, Floyd V, Callahan M, Hoffmann R. Humoral suppression of erythropoiesis in systemic lupus erythemadosus. Am J Med. 1980; 69:537-544.
- Reid CDL, Prouse PJ, Baptista LC, Gumpel JM, Chanarin I. The mechanism of the anaemia in rheumatoid arthritis: effects of bone marrow adherent cells and of serum on invitro erythropoisis. Br J Haematol. 1984; 58:607-615.
- Broxmeyer HE, Williams DE, Lu L, Cooper S, Anderson SL, Beyer GS, Hoffman R, Rubin BY. The suppressive influences of human tumor necrosis factors on bone marrow hematopoietic progenitor cells from normal donors and patients with leukemia: synergism of tumor necrosis factor and interferon-gamma. J lmmunol. 1986; 136:4487-4495.
- Maury CPJ, Andersson LC, Teppo A-M, Partanen S, Juvonen E. Mechanism of anaemia in rheumatoid arthritis: demonstration of raised interleukin-1 beta levels in anaemic patients and of interleukin 1-mediated suppression of normal erythropoisis and of the proliferation of HEL cells in vitro. Ann Rheum Dis. 1988; 47:972-978.
- Means RT jr, Krantz SB. Progress in understanding the pathogenesis of the anemia of chronic disease. Blood. 1992; 80:1639-1647.
- Boalaert JR, Weinberg GA, Weinberg ED. Altered iron metabolism in HIV infection: mechanisms, possible consequences, and proposals for management. Infect Agents Dis. 1996; 5:36-46.
- Barosi G. Inadequate erythropoietin response to anemia: definition and clinical relevance. Ann Hematol. 1994; 68:215-223.
- Da Costa NA, Hultin MB. Effective therapy with human immunodeficiency virus-associated anemia with recombinant human erythropoietin despite high endogenous erythropoietin. Am J Hematol. 1991; 36:71-72.