European Endometriosis Masterclass reprezintă un proiect educaţional organizat de European Endometriosis League (EEL), care se va desfăşura începând cu luna martie a anului 2020, în şase ţări diferite, sub coordonarea unor experţi internaţionali certificaţi în terapia endometriozei, printre care prof. dr. Horace Roman şi prof. dr. Errico Zupi. Cursul din România, planificat între 23.04.2020 şi 25.04.2020, va avea loc la Bucureşti, sub organizarea prof. dr. Elvira Brătilă.

Scopurile proiectului sunt de a oferi educaţie şi instruire certificată în diagnosticul şi terapia endometriozei pentru profesioniştii în ginecologie cu experienţă în endometrioză, printr-un curriculum standardizat, de a crea o reţea de specialişti europeni în domeniul endometriozei şi de a particulariza abilităţile chirurgicale minim invazive pentru tratamentul endometriozei.

Masterclassul se adresează profesioniştilor care tratează chirurgical paciente diagnosticate cu endometrioză, dar care pot avea dificultăţi în abordarea endometriozei profunde severe, în diagnosticarea extensiei endometriozei în vederea pregătirii unei terapii individualizate de tratament sau în terapia pacientelor diagnosticate cu adenomioză şi infertilitate. De asemenea, proiectul vine în sprijinul celor care doresc să implementeze soluţii interdisciplinare pentru terapia endometriozei în centrul propriu de activitate. Masterclassurile vor avea loc în unele dintre cele mai spectaculoase oraşe europene. Cu combinaţia sa de ateliere interactive, prezentări şi chirurgie live, masterclassul oferă posibilitatea unică de a deprinde cunoştinţe şi abilităţi practice în toate aspectele legate de terapia endometriozei, în trei zile pline de antrenament, schimb şi experienţe de neuitat. Cei mai buni experţi europeni îşi vor împărtăşi ideile lor despre diagnostic şi tratament.

Masterclassul va dura două zile şi jumătate, iar examinarea finală din cadrul tuturor cursurilor (MCQ) va fi similară. Certificarea poate fi obţinută prin 80% din răspunsuri corecte. Conţinutul schematic al cursului va include prezentări, ecografie live, chirurgie în direct, ateliere de discuţii şi examen.

Cursul organizat la Bucureşti se va bucura de prezenţa prof. dr. Hans Rudolf Tinneberg ca invitat, care ne va prezenta şi tehnica proprie de rezecţie segmentară rectosigmoidiană pentru tratamentul endometriozei colorectale.

Prima zi de curs va include trei intervenţii chirurgicale live, reprezentând cazuri cu diverse grade de complexitate, la care vor participa activ cursanţii, fiind selectate cazuri de endometrioză moderată asociată cu infertilitate, endometrioză profundă inflitrativă severă (de exemplu, colorectală) şi endometrioză ovariană. Intervenţiile chirurgicale vor fi urmate de o sesiune de discuţii. Partea a doua a zilei va include prezentări referitoare la anatomia spaţiului retroperitoneal, etiopatogenia endometriozei, diagnosticul clinic în endometrioză, ecografia transvaginală în endometrioza profundă şi adenomioză, indicaţiile imagisticii prin rezonanţă magnetică în endometrioză şi rolul histeroscopiei în endometrioză şi adenomioză.

A doua zi a masterclassului va include prezentări pe tema soluţiilor chirurgicale în endometrioza peritoneală, ovariană, profund infiltrativă (colon, rect, vagin, vezică urinară, ureter), dar şi aspecte privind punctul de vedere al chirurgului colorectal şi urolog, managementul complicaţiilor chirurgicale şi reabilitarea după chirurgia complexă a endometriozei. De asemenea, vor avea loc exemplificări live de evaluare ultrasonografică în cazuri de endometrioză profundă şi adenomioză, prezentări interdisciplinare de cazuri, descrierea clasificării Enzian şi recomandări pentru interpretarea RMN-ului în endometrioză şi adenomioză. Vor fi discutate pe larg rolul şi aportul imagisticii în diagnosticul, stadializarea şi pregătirea preoperatorie a pacientelor cu endometrioză şi adenomioză prin intermediul ecografiei transvaginale şi al rezonanţei magnetice nucleare.

Ultima zi de curs va debuta cu prezentări privind aspecte legate de opţiunile de tratament medicamentos în endometrioză, tratamentul complementar al endometriozei, infertilitatea asociată endometriozei, opţiunile de tratament în adenomioză, malignitatea asociată endometriozei şi terapiile viitoare ale endometriozei. De asemenea, vor fi incluse prezentări de caz, discutarea planului de abordare terapeutică şi un workshop pe tema aderenţelor în endometrioză. Cursul se va finaliza cu examinarea participanţilor şi obţinerea certificatelor. Evaluarea şi terapia infertilităţii – inclusiv utilizând reproducerea umană asistată la pacientele diagnosticate cu endometrioză – vor fi detaliate, pentru un managament complet al pacientei cu endometrioză.

Numărul de participanţi la fiecare masterclass este limitat la 15 persoane per eveniment. Înscrierea pentru participare este disponibilă la https://www.endometriosis-league.eu/eel-masterclass.

Suntem onoraţi de participarea românească în cadrul acestei manifestări de înaltă calitate ştiinţifică şi încrezători în succesul acestui masterclass pentru profesioniştii interesaţi de terapia endometriozei. Îi invităm, în cadrul masterclassului organizat la Bucureşti, pe toţi colegii ginecologi pasionaţi de diagnosticul şi tratamentul endometriozei, care doresc să îşi perfecţioneze cunoştinţele practice şi teoretice în abordarea terapeutică a acestei patologii.