Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.

Într-adevăr, „timpurile s-au schimbat, şi noi odată cu ele”. S-au schimbat şi obiceiurile noastre, şi mo­dul în care ne raportăm fizic, dar şi emoţional la apropiaţii noştri, la prieteni sau colaboratori, la lo­cul de muncă şi în societate. Au trecut mai bine de şapte luni de pandemie şi parcă deja începem să ne obişnuim cu noul comportament.

Astfel că, după mai mult de 20 de webinarii des­fă­şu­rate de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR) din aprilie până în septembrie 2020, a venit şi timpul unui prim congres naţional, Al 8-lea Congres Naţional de Ultrasonografie în Obste­tri­că şi Ginecologie, din 1-3 octombrie, congres ce tre­bu­ia să aibă loc iniţial la Sibiu, în luna aprilie a acestui an. Am dorit foarte mult să nu ne lăsăm „învinşi” nici de SARS-CoV-2, nici de comoditate şi să păstrăm tradiţia anuală a întâlnirii tuturor celor dornici şi pasionaţi de ecografie în obstetrică-ginecologie.

Nu am fi putut să îl realizăm fără implicarea abso­lu­tă a TUTUROR lectorilor care confirmaseră pentru Sibiu şi în primăvară, fără sprijinul partenerilor noştri farma tradiţionali, fără organizatorul logistic Pro Events and Conference şi, bineînţeles, fără dum­nea­voastră, participanţii, în număr de peste 650. Vă mulţumim! Au fost două zile pline de lucrări, iar în cea de-a treia zi s-a desfăşurat ISUOG Basic Training Course, cu lectori români şi străini. Toa­te abstractele trimise au fost publicate BDI în Gi­necologia.ro, revistă patronată tot de SOGR.

Vom continua toate programele noastre edu­ca­ţio­nale şi în lunile care vor veni, fie că este vorba de cele două reviste ale noastre, fie că este vorba de noi şi de webinarii interesante sau de încă două congrese de tradiţie, unite însă în totalitate în mediul online, în perioada 26-28 noiembrie 2020 (www.sogr.ro).

În acest număr publicăm şi un articol cu totul deosebit: „Ultrasound screening in the third trimester of pregnancy”, o sinteză ce a stat la baza ultimului ghid SOGR, pe care îl găsiţi şi pe site-ul SOGR.

Lumea se schimbă rapid şi nu există cale de întoarcere la vechile obiceiuri, cel puţin pentru următoarea perioadă. Dar aceasta înseamnă şi o oportunitate unică de a progresa, de a folosi tot avansul tehnologic de comunicare dobândit în lunile ce au trecut, pentru majoritatea „întâlnirilor” noastre.

Stay safe!