Acest număr al revistei Obstetrica şi Ginecologia corespunde cu Al 13-lea Congres al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie (SROG) şi marchează continuitatea acestora. Revista Obstetrica şi Ginecologia a apărut ca publicaţie oficială a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie, odată cu înfiinţarea acesteia, în anul 1921, iar începând cu anii ’50, are o apariţie trimestrială.
Din anul 2009, revista este indexată BDI Index Copernicus. Până în anul 1990, în paginile ei au fost publicate în special rezultate ale cercetării diverselor centre din universităţile şi spitalele româneşti. Din anul 1990, datorită extinderii colaborării externe, au început să fie publicate şi articole ale unor cercetători din Franţa, Belgia, Croaţia, Italia, Grecia sau Turcia.
Ne dorim ca, în continuare, revista Obstetrica şi Ginecologia să fie locul în care membrii SOGR să îşi expună cercetările, cazurile clinice relevante pentru practica curentă şi să fie un instrument de formare a rezidenţilor.
Al 13-lea Congres Naţional de Obstetrică şi Ginecologie din România s-a desfăşurat în perioada 21-23 noiembrie în Bucureşti şi a avut o largă participare, atrăgând 800 de participanţi şi 100 de speakeri din ţară şi din străinătate. Pe lângă sesiunile atractive dedicate tuturor specialităţilor de obstetrică şi ginecologie, Congresul a constituit şi un moment de bilanţ al activităţii din ultimii ani. În cadrul Adunării Generale a SOGR au fost prezentate ghidurile SOGR care au fost create sau aduse la zi din anul 2019 şi s-a prezentat noul curriculum, alături de noua bibliografie pentru rezidenţii de obstetrică şi ginecologie. Colaborarea SOGR cu Comisia de obstetrică-ginecologie a Ministerului Sănătăţii şi cu CNASS în această perioadă a permis demararea unor proiecte cu impact medical şi social imediat: protocoalele de tratament şi conduita în pandemia de COVID-19, programul de chirurgie a endometriozei, care permite decontarea materialelor din chirurgia endometriozei avansate, introducerea în spitalizarea de zi a tuturor investigaţiilor de dispensarizare a sarcinii, programul de vaccinare anti-HPV, precum şi demararea programului de screening primar HPV. Adunarea Generală a ales şi noua conducere a SOGR, căreia îi urăm succes în toate proiectele viitoare.
Acest număr al revistei ne aduce în atenţie patru articole de tip review adresate endometritei cronice şi impactului reproductiv al acesteia, cerclajului transabdominal, adenomiozei, alături de diagnosticul şi tratamentul cancerului de sân în sarcină. De asemenea, sunt prezentate două articole originale care analizează experienţa unor centre terţiare în diagnosticul prenatal al fenilcetonuriei şi modul în care aceste centre s-au adaptat pandemiei de COVID-19. Primul articol de la rubrica Case report prezintă diagnosticul prenatal al unui făt cu deleţie 2q21.1 şi cu IUGR precoce şi severă, iar al doilea articol prezintă un caz în care se discută modalitatea de a alege momentul unei sarcini la pacientele cu cancer de sân sub tratament.
Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă care se apropie, doresc să le mulţumesc tuturor colaboratorilor pentru activitatea depusă în acest an şi să le urez tuturor colegilor sănătate, fericire şi împliniri în noul an!
Cu colegialitate,
Prof. dr. Daniel Mureşan
Editor-şef
Past President SOGR