Stimaţi colegi,

Daniel Mureşan

12 Iulie 2022

În acest număr al revistei, sunt prezente articole care abordează teme de actualitate, cu implicaţii în practica clinică şi în cercetare.

Articolul referitor la sindromul metabolic în sarcină analizează mecanismele fiziopatologice multiple materne şi fetale în care aceste anomalii metabolice sunt implicate, propune aplicarea unui scor de severitate, îi confirmă valoarea şi sugerează acţiuni prin care le putem reduce impactul. În acelaşi context al patologiei metabolice, este prezentat şi rolul actual al metforminului în tratamentul diabetului gestaţional.

Miastenia gravis constituie o patologie autoimună rară, severă, care afectează calitatea vieţii şi care, dacă este prezentă la o gravidă, necesită o abordare multidisciplinară, realizată într-o maternitate terţiară, pentru a face faţă provocărilor care apar pe durata sarcinii şi la naştere şi pentru a asigura un rezultat postnatal bun materno-fetal.

Accidentul vascular cerebral fetal şi neonatal este o patologie care începe să fie recunoscută în ultimii ani şi care este responsabilă în mod cert de numeroase cazuri cu scor Apgar mic la naştere, dar care are un determinism perinatal, independent de mecanismul naşterii. Articolul publicat face o prezentare generoasă a factorilor de risc, a metodelor de profilaxie, precum şi a tehnicilor de diagnostic care permit recunoaşterea acestei patologii în stadii precoce şi aplicarea unui tratament adecvat pentru a minimiza impactul asupra funcţiilor cognitive şi motorii ale nou-născutului.

Revista conţine şi articole cu aduceri la zi – astfel, sunt prezentate impactul bisfenolului A ca disruptor endocrin asupra sarcinii şi locul chirurgiei în tratamentul cancerului cervical în protocoalele terapeutice actuale.

În medicina actuală, îşi găsesc întotdeauna locul şi abordări terapeutice care provoacă ideile mainstream; astfel, în epoca tehnicilor de reproducere asistată, procedeele chirurgicale de restaurare tubară pot reprezenta o soluţie viabilă în anumite situaţii.

Ne dorim ca lunile de vară să constituie o binemeritată perioadă de refacere şi aşteptăm cu drag să ne întâlnim, în perioada 8-10 septembrie, la Bucureşti, la Al X-lea Congres al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie.

Prof. dr. Daniel Mureşan

Articole din ediția curentă

REVIEW ARTICLES

Locul chirurgiei în protocoalele actuale de tratament al cancerului de col uterin

Alexandru Tudor, Ioana Cristina Rotar, Daniel Mureşan
Cancerul de col uterin este cel mai cunoscut cancer al femeii, dar şi al patrulea ca incidenţă în toată lumea. În marea majoritate a cazurilor, apariţia cancerului de col uterin este rezultatul infecţiei cu virusul papil...
REVIEW ARTICLES

Metforminul în managementul diabetului gestaţional

Ioana Cristina Rotar, Bianca Stănică, Aida Petca, Daniel Mureşan
Diabetul gestaţional (DG) este o complicaţie comună a sarcinii, apărută în special în al doilea sau al treilea trimestru, cu o prevalenţă în continuă creştere. Din punct de vedere fiziopatologic, boala apare ca o conseci...
REVIEW ARTICLES

Sarcina şi BPA – o problemă nerezolvată

Iulia Emanuela Bugnaru, Ioana Cristina Rotar, Daniel Mureşan
Bisfenolul A (BPA) a fost clasificat ca disruptor endocrin în ultimii ani şi asistăm la tot mai multe raportări ale efectelor adverse materne şi fetale ale acestuia. Scopul acestui review este de a analiza stadiul actual al cunoştinţelor privind posibilul impact al acestui compus asupra sarcinii. Relaţia dint...
Articole din edițiile anterioare

Rata de acoperire vaccinală pentru ROR a scăzut progresiv

Cristina Ghioca

Tot mai mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii, ceea ce a dus la o scădere progresivă a ratelor de acoperire vaccinală pentru ROR, în special pentru doza a doua, arată rezultatele unui studiu realizat de Salvați Copiii România.

...

Centru Integrat de Management al Obezității la Timișoara

Cristina Ghioca

La Timișoara, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, a fost înființat Centrul Integrat de Management al Obezității, primul de acest tip dintr-un spital public...

CieH: proiect menit să îmbunătățească dispozitivele medicale implantabile

Florentina Ionescu
...