Profesor universitar doctor Tudor Udriştoiu, psihiatru şi psihofarmacolog de mare valoare, cadru didactic apreciat deopotrivă de studenţi şi colegi, deschizător de noi drumuri în teoria şi practica psihiatrică în România şi la nivel internaţional, a încetat din viaţă la 29 ianuarie 2018.

S-a născut la 2 ianuarie 1946, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii din Bucureşti în perioada 1963-1969, iar din 1974, în calitate de medic specialist, s-a dedicat psihiatriei.  În 1977 devine primul asistent al disciplinei Psihiatrie din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Craiova, instituţie la care a parcurs toate treptele ierarhiei didactice, devenind profesor universitar în anul 1995.

Profesorul Tudor Udriştoiu şi-a identificat propria viaţă cu cea a psihiatriei craiovene, dar şi cu învăţământul medical universitar, îndeplinind funcţiile de Şef Catedră de Neuropsihiatrie (1993-2004), Secretar ştiinţific al Senatului Universităţii din Craiova (1996-1998), Prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova (2000-2008) şi Cancelar al aceleiaşi instituţii (din 2008). Totodată, în calitate de conducător de doctorat, din anul 2003, a imprimat o elevată ţinută ştiinţifică cercetărilor discipolilor săi, ridicând astfel la înalt nivel ştacheta învăţământului postuniversitar craiovean.

Pregătirea sa ştiinţifică şi profesională şi dorinţa de a promova noul s-au îmbinat armonios în activitatea sa, contribuind, din poziţia de Preşedinte al Colegiului Medicilor Dolj (2008-2018), Preşedinte al Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie (2008-2018) şi membru în Comisia de Psihiatrie a Ministerului Sănătăţii, la îmbunătăţirea asistenţei medicale psihiatrice locale şi naţionale.

Contribuţiile deosebite în cercetarea ştiinţifică în domeniile psihiatriei biologice şi psihofarmacologiei au beneficiat de recunoaştere pe plan naţional şi internaţional, fiindu-i acordate numeroase titluri şi distincţii: Vicepreşedinte al World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) 2013-2017, Honorary Member – World Psychiatric Association (2005), Visiting professor University Argentina „John F. Kennedy”, Buenos Aires (2003), Preşedinte al Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie (2003-2006)Award for Excellence in Education – World Federation of Societies of Biological Psychiatry, Paris (2009), Premiul de Excelenţă „Eduard Pamfil” al Asociaţiei Psihiatrice Române (2003, 2005, 2006), editor fondator al Jurnalului Român de Psihofarmacologie şi membru în Consiliul Ştiinţific al Revistei Române de Psihiatrie, membru al Editorial Board of the World Journal of Biological Psychiatry, European College of Psychopharmacology, International Society for Bipolar Disorders, Association Medico-Psychologique de France.

Ca medic, a privit psihiatria dintr-o perspectivă modernă, iar calităţilor medicale şi didactice le-a adăugat şi pe cele manageriale, în calitate de director al Spitalului Clinic „Victor Babeş” Craiova (1993-1995), Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Neu­ro­psihiatrie Craiova (2004-2006), respectiv manager al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova (2006-2008).

Volumul său vast de cunoştinţe, rod al unei îndelungate experienţe, i-a permis să abordeze în numeroasele şi valoroasele lucrări ştiinţifice elaborate, publicate în ţară şi străinătate, probleme de specialitate extrem de complexe, asupra cărora şi-a spus întotdeauna cu claritate şi fermitate punctul de vedere.

Cu toţi cei apropiaţi, şi nu numai, a petrecut momente frumoase, dar şi grele, le-a fost întotdeauna alături şi i-a înţeles şi sprijint în eforturile lor.

Trecerea sa la cele veşnice lasă pe umerii noştri o responsabilitate profundă şi o frumoasă moştenire.

Vă mulţumim, Domnule Profesor!


Prof. univ. dr. Ghiorghe Talău (1948-2018) a activat în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Medicină şi al Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gh. Preda”, Sibiu, unde a deţinut şi funcţia de medic-şef la Secţia Clinică, precum şi cea de manager, în perioada 1997-2000.

S-a născut la Zătreni (judeţul Vâlcea), iar traseul său profesional a reunit importante centre universitare: a studiat la UMF Cluj-Napoca, a urmat rezidenţiatul, pe care l-a efectuat la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi sub coordonarea profesorului Pirojinski, iar în 2002 a obţinut titlul de Doctor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Contribuţia sa ştiinţifică s-a materializat în peste 100 de lucrări de psihiatrie, mai multe cărţi de psihiatrie, psihologie, ştiinţele comportamentului şi de expertiză medico-legală psihiatrică. A făcut parte din conducerea Asociaţiei Române de Psihiatrie şi a Societăţii Academice a Ştiinţelor Comportamentale din România, a fost membru în numeroase societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, în comisia ministerială de control al spitalelor de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă şi în numeroase comisii de specialitate.

S-a implicat activ şi în viaţa politică şi socioculturală din municipiul Sibiu şi a ocupat poziţia de consilier local din 2016.

Prin formaţia sa educaţională interculturală şi multi­disciplinară, a ocupat un loc distinct în comunitatea medicală şi academică regională şi naţională.