SUPLIMENT UROLOGIE

Abordarea cistitei în farmacia comunitară

 Approach to cystitis in community pharmacy

First published: 01 septembrie 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Depending on the location, urinary tract infections include cystitis, urethritis and pyelonephritis. Cystitis is a quite common urinary tract infection, characterized by an inflammation of the bladder, specifically of the wall of the bladder. Although, normally, cystitis is not a serious condition, it can be inconvenient and if not treated can lead to complications(4). Usually, most people who enter in the community pharmacy accusing symptoms of cystitis perform an accurate self-diagnostic, but the confirmation of the diagnosis of these patients is essential to eliminate other potential causes and pathologies(7) and for an effective treatment. In this regard, the pharmacist has the ability and the capacity to answer the patients needs considering the signs and symptoms described, to be able to identify the dangerous symptoms which need the referral to a doctor, and recommend OTC drugs available for cystitis treatment when symptoms are mild or until the patients can consult their doctor. These issues are addressed in the present article.

Keywords
cystitis, UTI, symptoms

Rezumat

În funcție de localizare, infecțiile tractului urinar includ cistita, uretrita și pielonefrita. Cistita este o infecție destul de comună a tractului urinar inferior, caracterizată printr-o inflamație a vezicii urinare, în mod specific a peretelui acesteia. Cu toate că, în mod normal, cistita nu este o afecțiune gravă, aceasta poate fi incomodă și poate să conducă la complicații dacă nu este tratată(4).  De obicei, cele mai multe persoane care se prezintă în farmacia comunitară acuzând simptome de cistită realizează o autodiagnosticare precisă, dar confirmarea diagnosticului acestor pacienți este esențială pentru a elimina alte potențiale cauze și patologii(7) și pentru a efectua un tratament eficace.
În acest sens, farmacistul are pregătirea și capacitatea de a răspunde solicitărilor pacientului privind simptomele descrise, de a identifica semnele şi simptomele periculoase care necesită îndrumarea către medic și de a recomanda medicamentele OTC disponibile pentru tratamentul cistitei, atunci când simptomele sunt uşoare sau până când pacienţii pot să-şi consulte medicul. Aceste aspecte sunt abordate în articolul prezent.

Cuvinte cheie

Introducere

Cistita este cea mai frecventă infecție a tractului urinar, respectiv a vezicii urinare, locul în care este stocată urina, alte infecții implicând uretra (uretrita) sau rinichii (pielonefrita)(9).

Bacteriile obişnuite incriminate în apariția cistitei sunt Escherichia coli, Staphylococcus saprophyticus şi Proteus mirabilis, iar sursa este deseori tractul gastrointestinal. Bacteriile se fixează de mucoasa vezicii urinare, folosind structuri filiforme (pili), fapt ce determină iritarea și inflamația zonei(4)

Jumătate din cazurile de cistită nu au legătură cu o infecție bacteriană și se pot datora actului sexual, stărilor de anxietate, vezicii iritabile sau sensibilității chimice (de exemplu, la săpunuri sau spermicide)(2).

Cistita afectează persoane de ambele sexe. De obicei, femeile sunt cele mai afectate, estimându-se că 50% dintre acestea prezintă cel puțin un episod în timpul vieții. Explicația rezidă în faptul că, în mod natural, uretra lor este mai scurtă (circa 3 cm) decât la bărbați – ceea ce facilitează transferul bacteriilor către vezica urinară – și, în plus, vecinătatea uretrei și a deschiderilor vaginului și anusului favorizează distribuția bacteriilor între acestea.

Cistita este mai puțin frecventă la bărbații tineri, deoarece uretra este mai mare, iar fluidul prostatic pare să aibă proprietăți antibacteriene. Bărbații mai în vârstă sunt mai predispuși în cazul în care suferă de neoplasm al vezicii urinare sau prostatei.

De asemenea, cistita este mai puțin întâlnită la copii(1).

Totuși, o oarecare susceptibilitate o prezintă sugarii și copiii mici, deoarece bacteriile dintr-un scutec murdar pot provoca cu ușurință infecția, mai ales în cazul fetelor(9).

Cauze și factori de risc

După cum s-a menționat, principala cauză a cistitei o reprezintă pătrunderea și multiplicarea rapidă în vezica urinară a bacteriei E.coli, care trăiește în mod normal în colon.

Alte cauze ale cistitei pot fi legate de:

  • prezența pietrelor la rinichi sau mărirea prostatei, care pot determina un blocaj în fluxul de urină;
  • prezența unui cateter urinar;
  • utilizarea diafragmei contraceptive, în cazul femeilor active sexual;
  • sexul frecvent și/sau violent, care crește șansele de deteriorare fizică sau vânătăi și probabilitatea de apariție a cistitei (cistita din luna de miere);
  • reducerea secreției de mucus și subțierea mucoasei, în cazul femeilor aflate la menopauză(1,2,5).

Semne şi simptome(5,9,10)

  • Senzație de înțepătură și arsură la urinare (disurie).
  • Poliurie (creșterea numărului de micțiuni zilnice).
  • Nicturie (micțiuni în timpul nopții).
  • Incontinență urinară (pierdere involuntară de urină).
  • Enurezis nocturn (incontinenţa urinară în timpul nopţii).
  • Urină tulbure, închisă la culoare, urât mirositoare.
  • Prezența urmelor de sânge în urină.
  • Nevoia frecventă de a urina.
  • Urinarea unor cantități mici de urină.
  • Nevoia imperioasă (urgența) de a urina.
  • Senzația de golire incompletă a vezicii.
  • Durere suprapubiană sau în partea de jos a spatelui.

Simptomele periculoase care reclamă trimiterea la medic sunt febra, durerea de șale, greața, voma, hematuria vizibilă, acestea putând fi expresia unor boli sau condiții descrise în rândurile următoare(1).

Boli cu simptome similare cu ale cistitei

Există o serie de patologii care au simptome similare cu ale cistitei și care necesită stabilirea bolilor/condițiilor care trebuie eliminate, adică un diagnostic diferențial.

În acest sens, se pot menționa:

  • pielonefrita, care reprezintă infecția tractului urinar superior; în acest caz, pacienții acuză dureri în regiunea lombară (în spate, la nivelul rinichilor) și simptome asemănătoare unei infecții sistemice;
  • uretrita, care reprezintă inflamația uretrei;
  • prostatita, constând în inflamația prostatei;
  • chlamydia sau gonoreea, boli cu transmitere sexuală, în care simptomele se dezvoltă mai lent și persistă mai mult timp în comparație cu cistita;
  • schistosomiaza (sau bilharzioza, febra melcului, ori febra Katayama), o infecție parazitară provocată de larve de tipul Schistosoma din apa infectată cu acești paraziți, provenind din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. Aceste larve pot afecta tractul urinar sau intestinal(11).
  • deficiența estrogenică la femeile aflate la menopauză;
  • dermatita de contact cauzată de utilizarea de aditivi de baie și deodorante vaginale;
  • anormalii structurale(6). 

De aceea, atunci când pacientul reclamă simptome ce implică sistemul urinar, farmacistul trebuie să ia în considerare dacă acestea sugerează o infecție a tractului urinar inferior sau indică probleme mult mai grave la nivelul tractului urinar superior, caz în care se impune trimiterea pacientului către medic.

În acest scop, pentru a se informa cât mai bine, farmacistul aflat în fața unei persoane care solicită un sfat legat de asemenea probleme trebuie să pună o serie de întrebări lămuritoare în cadrul consilierii pacientului, pentru a asigura un act farmaceutic profesionist. Întrebările vor avea în vedere aspecte care să-i ofere posibilitatea de a se edifica asupra simptomelor descrise de pacient, precum şi asupra relevanței răspunsurilor și a gravității bolii(2) (tabelul 1).
 

Informaţii-din-care-se-poate-diferenția-cistita-de-patologii-cu-simptome-similare

Pe baza răspunsurilor primite de la bolnav sau aparținător, farmacistul poate să emită o ipoteză referitoare la diagnostic și să decidă dacă trimite pacientul la medic sau poate recomanda un tratament de primă intenție cu medicamente OTC, însoțit de sfatul prezentării la medic dacă suferința continuă(3).

Tratamentul cistitei

În cistită se recomandă administrarea de paracetamol sau ibuprofen timp de 2 zile, pentru ameliorarea durerii și eventual a febrei (o temperatură mai mare de 38,5°C este asociată cu pielonefrita).

De asemenea, se recomandă utilizarea unui produs pentru alcalinizarea urinei (acidul uric produs ca rezultat al infecţiei bacteriene pare să fie responsabil pentru disurie), respectiv citrat de potasiu sau citrat de sodiu. În acest caz, farmacistul va ţine seama de contraindicațiile acestora. Astfel, citratul de potasiu este contraindicat pacienților ce își administrează diuretice care economisesc potasiul, antagonişti de aldosteron sau inhibitori de ACE, iar citratul de sodiu nu se recomandă pacienţilor hipertensivi, cu insuficienţă cardiacă sau femeilor însărcinate(5).

De asemenea, poate fi utilizat carbonatul acid de sodiu, 3 g în apă la fiecare 2 ore, până când dispar simptomele(1).  

Pentru o simplă infecție a vezicii urinare, medicul poate prescrie antibiotice timp de 3-5 zile. Pentru o infecție a vezicii urinare cu complicații cum ar fi sarcina ori diabetul sau o infecție ușoară la rinichi, antibioticele se vor administra, de obicei, pentru 7-14 zile. Pacienții trebuie sfătuiți să nu întrerupă antibioterapia chiar dacă se simt mai bine, pentru a preveni revenirea infecției. O infecție recurentă poate fi mai greu de tratat(8).

Antibioticele uzuale folosite în cazul cistitei sunt nitrofurantoina, trimetoprim-sulfametoxazolul, amoxicilina, cefalosporinele, ciprofloxacinul și levofloxacinul(4).  

Trimetoprimul este un tratament eficient de primă linie. Cefalosporinele sunt la fel de eficace ca trimetoprimul, dar mai scumpe și mai susceptibile de a perturba flora intestinală. Nitrofurantoina este la fel de eficace ca trimetoprimul, dar provoacă greață și vărsături în mod frecvent. Chinolonele (ciprofloxacina, norfloxacina, ofloxacina) sunt eficiente în tratamentul cistitei. Pentru a păstra eficacitatea lor, acestea nu ar trebui folosite ca terapie de primă linie(12).

Ca terapie complementară, se recomandă sucul de afine ca remediu natural, cu efect bacteriostatic, pentru a reduce infecțiile tractului urinar(2).

Sfaturi practice pentru prevenirea cistitei

Există numeroase cazuri de cistită care nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, următoarele măsuri pot ajuta la prevenție(4):

  • consumul unor cantități mari de lichide va ajuta, teoretic, în cistite, deoarece vezica este golită mai frecvent şi complet, ca rezultat al diurezei produse; aceasta va facilita eliminarea germenilor infecțioși din vezică;
  • se recomandă golirea completă a vezicii la urinare, aşteptând timp de 20 de secunde după micţiune, după care se face efortul de a elimina orice urină reziduală din vezică;
  • nu se amână urinarea;
  • după mersul la toaletă, ștergerea zonei se face din faţă către spate, pentru a minimiza transferul bacteriilor de la intestin în vagin şi uretră;
  • pentru igiena zonei se folosesc săpunuri cu pH neutru, nu parfumate; nu se utilizează pudra de talc sau deodorant în jurul zonei genitale.
  • micțiunea după actul sexual este o măsură importantă de prevenție;
  • lubrifierea în mod adecvat în timpul actului sexual va scădea iritația uretrală;
  • se evită purtarea de pantaloni strâmți, iar lenjeria de corp trebuie să fie din bumbac;
  • se va menține glicemia sub control, în cazul diabetului zaharat(8);
  • se va reduce consumul de cafea şi alcool, care par să acţioneze ca iritanţi ai vezicii urinare;
  •  se pune pe abdomen sau pe spate o sticlă cu apă caldă, înfășurată într-un prosop, pentru a ajuta la ameliorarea durerii(5,9).

Puncte-cheie în informarea și consilierea pacienţilor cu cistită

Cistita este cel mai frecvent cauzată de o infecție bacteriană.

În marea majoritate a cazurilor, cistita ușoară se va rezolva în termen de câteva zile.

Dacă cistita persistă mai mult de 4 zile, trebuie consultat un medic.

Trimiterea pacientului la medic de către farmacist este obligatorie:

  • pentru toţi bărbaţii, copiii și femeile însărcinate;
  • când sunt prezente febră, greaţă, vomă, durere de şale sau sensibilitate în acea zonă, hematurie, scurgeri vaginale;
  • în caz de cistite recurente;
  • în caz de tratament nereușit (dacă simptomele nu s-au ameliorat în 2 zile de la începerea tratamentului);
  • persoanele vulnerabile (vârstnicii, diabeticii) au un risc mai mare de răspândire a infecției la rinichi şi ar trebui tratate cu promptitudine.

Concluzii

Cistita este o afecțiune cu etiologie infecțioasă a vezicii urinare, comună, care în cele mai multe cazuri trece spontan, dar care prin simptomele sale creează un disconfort important pacientului. Farmacistul de comunitate, pe baza evaluării informațiilor obținute de la pacient, poate să recomande un tratament adecvat cu medicamente OTC sau poate îndruma persoana către medic dacă suspectează o cauză severă a bolii sau atunci când tratamentul medicamentos pentru 2-3 zile nu dă rezultate.

Bibliografie

  1. Alan Nathan, Managing Symptoms in the Pharmacy, Pharmaceutical Press 2008, 193-197.
  2. Alison Blenkinsopp, Paul Paxton, John Blenkinsopp, Symptoms in the Pharmacy, A Guide to the Management of Common Illness, 5th ed., Published by Blackwell Publishing Ltd, 2005, 220-233. 
  3. Aurelia Cristea (sub red.), Farmacie clinică, volumul 1, Editura Medicală, 2006, 186.
  4. Christian Nordqvist, Cystitis: Causes, Symptoms and Treatments, http://www.medicalnewstoday.com/articles/152997.php.
  5. Emily Kennedy, John Clyde, Responding to Minor Allments, Ed. NHS Education for Scotland. Pharmacy, 2008, 98-99.
  6. Indran Balakrishnan, Victoria Hill, Dealing with urinary tract infections, The Pharmaceutical Journal, (Vol. 287) 10/17 December 2011, 687-698, www.pjonline.com.
  7. Paul Rutter, Community Pharmacy Symptoms, Diagnosis and Treatment, Churchill Leivingstone, Elsevier Limited, 2004, 127-131.
  8. IUGA Office|office@iuga.org| www.iuga.org, 2102.
  9. https://www.health.qld.gov.au/improvement/networks/docs/ed-uti.pdf.
  10. http://www.sfatulmedicului.ro/Infectii-urinare/infectiile-de-tract-urinar-la-femei-cistita-acuta-cronica-interstitiala-_589.
  11. https://ro.wikipedia.org/wiki/Schistosomiaz%C4%83.
  12. www.bradfordvts.co.uk/wp-content/.../cystitis.ppt.

Articole din ediţiile anterioare

SUPLIMENT - Hormonii sexuali şi sănătatea femeii | Ediţia 6 179 / 2017

Abordarea complexă a simptomelor menopauzei

Alexandra Tănase, Cristina Elena Zbârcea, Cristian Daniel Marineci, Maria Suciu, Cornel Chiriţă, Simona Negreş

Menopauza şi simptomele care o însoţesc reprezintă o continuă provocare pentru o terapie cât mai specifică şi care să prezinte un raport bun benefi...

11 decembrie 2017
FARMACIE CLINICĂ | Ediţia 2 205 / 2022

Selectarea şi utilizarea raţională a preparatelor enzimatice pancreatice

Nicolae Bacinschi, Anastasia Guţul, Laura Cebotari, Maria Mihalachi-Anghel

Insuficienţa exocrină a pancreasului, cauzată de o gamă variată de maladii şi stări patologice ale pancreasului, stomacului, intestinului, ficatulu...

14 aprilie 2022
HOMEOPATIE | Ediţia 2 181 / 2018

Diluţiile LM – o provocare lansată de Hahnemann

Carmen Ponoran

Diluţiile LM sunt moştenirea lăsată de dr. Samuel Hahnemann, întemeietorul homeopatiei, în ultima ediţie a lucrării sale de bază, Organon. Acest ar...

30 aprilie 2018
UROLOGIE | Ediţia 6 / 2015

Infecţiile tractului urinar-Cauze, prezentare clinică, diagnostic, complicaţii şi tratament

Vasilica Ungureanu

Infecţiile urinare sunt printre cele mai comune infectii ale organismului uman şi pot fi cauzate de agenţi microbieni diferiţi (bacterii, paraziţi,...

06 noiembrie 2015