Știri

Dr. Diana-Monica Preda: „La spital am satisfacția impactului direct în viața copiilor. Cazurile sunt mai dificile, dar satisfacția e imensă. În cabinet, e o muncă pe termen lung”

18 Februarie 2025
Știri
18 Februarie 2025

Dr. Diana-Monica Preda: „La spital am satisfacția impactului direct în viața copiilor. Cazurile sunt mai dificile, dar satisfacția e imensă. În cabinet, e o muncă pe termen lung”

 

Dr. Diana-Monica Preda este medic primar Stomatologie generală, specialist în Pedodonție și coordonatorul Ambulatoriului Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Pasionată de filosofie și preocupată de studii juridice ori jurnalism, dr. Diana-Monica Preda a ales Medicina ca pe o singură opțiune de lungă durată.

 

De ce medic?

Dr. Diana-Monica Preda: Undeva prin clasa a X-a, în 1991-1992, mi-am pus problema viitorului meu profesional. Când am intrat la liceu, alegerea a fost mai mult a părinților mei. Amândoi medici, m-au îndemnat spre Liceul de Științe ale Naturii, la clasa de Fizică-Chimie.

După Revoluție, lucrurile s-au schimbat radical. Apăruseră ziarele, televiziunile, radiourile, iar, într-o zi, i-am spus lui tata: „Vreau să fac jurnalism”. Reacția lui a fost categorică: „Ce-i asta?” (râde) Mi-a explicat apoi că sunt doar zece locuri disponibile la Universitatea din București și că șansele mele sunt mici. „Până atunci, apucă-te de ceva concret!”, mi-a spus.

Am dat examen de treapta a doua (am fost ultima generație de liceeni care au dat examen din clasa a X-a în clasa a XI-a) și am rămas la clasa de Fizică-Chimie. Aveam profesori extraordinari și parcurgeam materii diverse, inclusiv Limbi străine, Istorie sau Filosofie, care mi-a plăcut foarte mult. Prin clasa a unsprezecea, datorită unei mătuși profesoare de Biologie, am început să mă familiarizez cu Anatomia. Chimia mi-a plăcut dintotdeauna, iar Fizica am învățat-o, fiindcă trebuia, cu un program riguros.

În clasa a XII-a, am participat la Olimpiada de Filosofie. Am ajuns până la faza județeană, dar, când a aflat tata, mi-a zis: „Ce vrei să faci cu filosofia?" Știam că răspunsul nu l-ar fi convins, așa că am negociat: „Vreau să intru la Facultatea de Drept". Mi-a răspuns ferm: „Mai întâi, dai examen la Medicină. Dacă nu intri, te las să te pregătești un an pentru Drept". Am acceptat provocarea.

Când m-am înscris la examen, am ales Stomatologia, cu gândul că, dacă nu intru, tata mă va lăsa să mă pregătesc pentru Drept. Spre surprinderea tuturor, inclusiv a mea, am intrat. Mai mult, chiar în acel an, durata studiilor la Stomatologie s-a schimbat de la cinci la șase ani.

După ce am terminat Stomatologia, mi-am urmat promisiunea și am dat la Drept, la București. Făceam în paralel, rezidențiatul la Stomatologie generală, în Cluj și Dreptul, la distanță. A fost dificil, dar mi-a plăcut enorm. Iar, acum, fiica mea urmează Dreptul.

 

Dr. Diana-Monica Preda, la 1 an și 3 luni, alături de părinți, ambii de profesie medici (Foto: Arhiva personală)

 

Cum ați ales între cele două preocupări importante pentru dumneavoastră ?

Dr. Diana-Monica Preda: Prin 2006, mi-am deschis propriul cabinet. N-aveam nici cea mai mică idee despre cât de dificil avea să fie. Aveam un copil mic, eram la doctorat, începeam o carieră în Medicină. Atunci m-am gândit serios să renunț la Stomatologie și să dau examen la Magistratură. Soțul meu, care e jurist, mi-a spus atunci: „De ce crezi tu că în Magistratură va fi mai simplu sau mai bine?” Mi-am dat seama că avea dreptate. Și n-am renunțat, așa încât, cu timpul, mi-am dat seama că Stomatologia era adevărata mea iubire.

În 2016, am dat concurs la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București și am intrat într-o lume complet diferită. La început, eram sceptică. Știi cum se spune : Stomatologia se face în cabinet. Câte cazuri de urgențe stomato pot fi ? Ei bine, după primul meu caz în spital, un copil cu traumă prin accident rutier, care m-a marcat profund, mi-am dat seama cât de greșită este această prejudecată.

Treptat, am început să lucrez cu copii cu nevoi speciale, cu afecțiuni neurologice, cu cazuri complexe. Apoi, am revenit la studiu și am făcut a doua specializare, în stomatologie pediatrică.

Sunt recunoscătoare mentorilor mei, oamenilor care m-au ajutat în acest proces de formare. Îi pomenesc aici pe profesorul Alexandru Rotaru, profesorii Mihaela și Grigore Băciuț, doamna profesor Mihaela Meșaroș și, desigur, pe părinții mei, care au intuit de la început unde este locul meu.

 

Care este cazul pe care nu-l veți uita niciodată?

Dr. Diana-Monica Preda: Primul caz, cel de traumatologie. Un copil implicat într-un accident, pentru care era nevoie de intervenție de urgență. Apoi, un copil cu autism sever, a cărui igienizare dentară era imposibilă fără anestezie generală. Aceste cazuri mi-au schimbat complet perspectiva asupra meseriei mele și a schimbărilor pe care le putem face noi, stomatologii.

Acum, Stomatologia pediatrică și trauma sunt domeniile în care mă regăsesc. Cabinetul privat există încă și mă bucur de înțelegerea clienților mei pentru acest program încărcat pe care îl am. Spitalul și copiii de acolo sunt prioritatea mea absolută.

 

Ce satisfacții vă aduce medicina spitalicească față de cea din cabinet?

Dr. Diana-Monica Preda: La spital am satisfacția impactului direct în viața copiilor. Cazurile sunt mai dificile, dar satisfacția e imensă. În cabinet, e o muncă pe termen lung, cu pacienți fideli, ceea ce este frumos. Dar spitalul e locul unde simt că fac diferența.

diana-monica predastomatologiestomatologie pediatricaspitalul grigore alexandrescuinterviul saptamaniiinterviu medichub
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

În 2022, România a avut cei mai mulţi absolvenţi de stomatologie din UE

În 2022, 14.313 de dentişti au absolvit în UE - adică 3,2 absolvenţi de stomatologie la 100.000 de locuitori. Numărul a reprezentat o uşoară creştere, faţă de 3,1 absolvenţi în 2021....

Comunicate de presă

InterDentis: cursuri şi stagii pentru studenţi, la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti

InterDentis - un proiect organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Direcţia Antreprenoriat Studenţesc, Alumni, Activităţi Studenţeşti, Proiecte şi Programe, în parteneriat cu Liga Studenţilor la M...

Știri

UMF „Carol Davila”: un amfiteatru pentru studenţii la Stomatologie, inaugurat în Sectorul 4 al Capitalei

Un nou amfiteatru al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, destinat studenţilor Facultăţii de Stomatologie, a fost inaugurat în Sectorul 4, pe şoseaua Olteniţei. Proiectul reprezintă un parteneriat între Primăria Sectorului ...