Livia Elena Duică lucrează de 20 de ani la baza de tratament a Hotelului Palace din Băile Govora. E asistent medical şef şi coordonator medical al bazei, a făcut o şcoală de marketing şi a absolvit, de curând, facultatea de psihologie. Lucrul cu pacienţii o motivează – şi nu oboseşte să repete că Govora a format-o atât pe plan profesional, cât şi ca om.


Care au fost începuturile profesionale? Cum aţi ajuns la Băile Govora?

Livia Elena Duică: Eu sunt din Râmnicu Vâlcea, am absolvit o şcoală tehnică în Craiova, şi, de curând, am terminat şi Psihologia. Am avut tot felul de locuri de muncă, unele part time, altele cu specific economic, dar Govora m-a prins şi m-a reţinut. O mătuşă de-a mea lucra aici şi tot auzeam poveşti despre zonă. Nu mi-ar fi plăcut să lucrez într-un spital, e prea multă suferinţă. În schimb, la Băile Govora, oamenii vin din toată ţara, cu afecţiuni cronice sau pentru a urma un tratament profilactic - şi asta m-a convins să rămân aici, atâţia ani. Şi apoi, mai sunt beneficiile apelor minerale, le-am văzut efectul: sunt pacienţi, de vârste fragede chiar, care ajung să uite că au suferit vreodată de afecţiuni respiratorii.


Practic, rolul dumneavoastră e să îndrumaţi şi să consiliaţi medical şi psihologic pacienţii, pe tot parcursul sejurului lor.

Livia Elena Duică: Aşa este. În societatea modernă, oamenii nu mai au timp, sunt prizonierii rutinei. Pe vremuri, curele durau 18 zile – acum au ajuns la 5 zile. Chiar şi aşa, pacienţii sunt mulţumiţi că pot face ceva pentru sănătatea lor şi că există cineva care să-i îndrume. Se documentează, vin pregătiţi cu dosarul medical, cu investigaţii – o spirometrie, o radiografie, un CT -  sunt preluaţi de medicul balneolog specialist şi, în urma unui consult clinic, se stabileşte o schemă de tratament individualizată. Unii vin cu recomandare de la medicul de familie sau de la medicul pneumolog. Noi îi sfătuim pe oaspeţii noştri să nu-şi întrerupă tratamentul medicamentos, ca să nu se decompenseze. Tratamentul balnear e o terapie complementară, adjuvantă – iar rezultatele se văd în timp.


Pe plan profesional, ce a însemnat pentru dumneavoastră perioada de pandemie?

Livia Elena Duică: În cele 3 luni de lockdown naţional, baza a fost închisă. Apoi, s-a redeschis, cu avizele epidemiologice de rigoare, s-au reîntors la tratament pacienţii cronici, dar nu numai ei. Au venit, pentru recuperare post-COVID, pacienţi din rândul personalului medical, din toată ţara. Primul val a fost în octombrie – noiembrie 2020. Ne-a descoperit multă lume care a trecut prin boală. Unii au venit, urmând exemplul cunoscuţilor, alţii, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor pneumologi – ceea ce ne-a bucurat. Schemele de tratament le-am creat ca să poată beneficia de ele şi cei care nu erau recuperaţi în totalitate. Ne-am adaptat fiecărui pacient în parte.


Le-aţi oferit pacienţilor post-COVID şi consiliere psihologică?

Livia Elena Duică: Pacienţii au nevoie de mult ajutor în perioda asta – şi da, încă o dată m-am felicitat că am făcut Psihologia. Oamenii au acumulat emoţii negative, sunt foarte speriaţi, e teama aceea... de moarte iminentă, fiindcă afecţiunile pulmonare la bolnavii COVID asta dau: o teamă care te blochează.


Ce le-aţi cere autorităţilor, dacă aţi avea posiblitatea s-o faceţi?

Livia Elena Duică: Să aloce mai multe fonduri, pentru ca pacienţii să-şi poată prelungi sejurul la Govora. După cum spuneam, s-au scurtat curele, pacienţii nu stau mai mult de 5 zile, în condiţiile în care noi recomandăm tratament de 10-12 zile, o dată la 6 luni. După 5 zile, apare aşa-numita reacţie de cură. În termeni populari, tratamentul începe să lucreze: dacă te durea musculatura cervicală, s-ar putea să te doară mai tare, dacă tuşeai, poate expectorezi mai mult. Starea de bine se instalează abia mai încolo. Casa de Sănătate decontează, în general, 10 zile, câte 4 proceduri per pacient, dar fondurile sunt extraordinar de mici pentru gradul de adresabilitate.


Există un studiu documentat despre efectele terapeutice ale curei de Govora?

Livia Elena Duică: Din nefericire, nu s-au mai făcut studii clinice, deşi istoria arată că s-au realizat, la un moment dat, acum o sută şi de ani, când s-au descoperit ape minerale în zonă. Din fericire, avem un parteneriat cu Asociaţia Română de Balneologie, filiala Cluj, şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj- Napoca, având drept scop dezvoltarea unui program de educaţie terapeutică şi recuperare post-COVID, cu urmărirea, măsurarea şi diseminarea rezultatelor.


Psihiatru (2)