Știri

Asis. şef Livia Elena Duică: „Personal medical din toată ţara vine pentru recuperare post-COVID, la Govora”

Livia Elena Duică lucrează de 20 de ani la baza de tratament a Hotelului Palace din Băile Govora. E asistent medical şef şi coordonator medical al bazei, a făcut o şcoală de marketing şi a absolvit, de curând, facultatea de psihologie. Lucrul cu pacienţii o motivează – şi nu oboseşte să repete că Govora a format-o atât pe plan profesional, cât şi ca om.
01 Noiembrie 2021
Știri
01 Noiembrie 2021

Asis. şef Livia Elena Duică: „Personal medical din toată ţara vine pentru recuperare post-COVID, la Govora”

Livia Elena Duică lucrează de 20 de ani la baza de tratament a Hotelului Palace din Băile Govora. E asistent medical şef şi coordonator medical al bazei, a făcut o şcoală de marketing şi a absolvit, de curând, facultatea de psihologie. Lucrul cu pacienţii o motivează – şi nu oboseşte să repete că Govora a format-o atât pe plan profesional, cât şi ca om.


Care au fost începuturile profesionale? Cum aţi ajuns la Băile Govora?

Livia Elena Duică: Eu sunt din Râmnicu Vâlcea, am absolvit o şcoală tehnică în Craiova, şi, de curând, am terminat şi Psihologia. Am avut tot felul de locuri de muncă, unele part time, altele cu specific economic, dar Govora m-a prins şi m-a reţinut. O mătuşă de-a mea lucra aici şi tot auzeam poveşti despre zonă. Nu mi-ar fi plăcut să lucrez într-un spital, e prea multă suferinţă. În schimb, la Băile Govora, oamenii vin din toată ţara, cu afecţiuni cronice sau pentru a urma un tratament profilactic - şi asta m-a convins să rămân aici, atâţia ani. Şi apoi, mai sunt beneficiile apelor minerale, le-am văzut efectul: sunt pacienţi, de vârste fragede chiar, care ajung să uite că au suferit vreodată de afecţiuni respiratorii.


Practic, rolul dumneavoastră e să îndrumaţi şi să consiliaţi medical şi psihologic pacienţii, pe tot parcursul sejurului lor.

Livia Elena Duică: Aşa este. În societatea modernă, oamenii nu mai au timp, sunt prizonierii rutinei. Pe vremuri, curele durau 18 zile – acum au ajuns la 5 zile. Chiar şi aşa, pacienţii sunt mulţumiţi că pot face ceva pentru sănătatea lor şi că există cineva care să-i îndrume. Se documentează, vin pregătiţi cu dosarul medical, cu investigaţii – o spirometrie, o radiografie, un CT -  sunt preluaţi de medicul balneolog specialist şi, în urma unui consult clinic, se stabileşte o schemă de tratament individualizată. Unii vin cu recomandare de la medicul de familie sau de la medicul pneumolog. Noi îi sfătuim pe oaspeţii noştri să nu-şi întrerupă tratamentul medicamentos, ca să nu se decompenseze. Tratamentul balnear e o terapie complementară, adjuvantă – iar rezultatele se văd în timp.


Pe plan profesional, ce a însemnat pentru dumneavoastră perioada de pandemie?

Livia Elena Duică: În cele 3 luni de lockdown naţional, baza a fost închisă. Apoi, s-a redeschis, cu avizele epidemiologice de rigoare, s-au reîntors la tratament pacienţii cronici, dar nu numai ei. Au venit, pentru recuperare post-COVID, pacienţi din rândul personalului medical, din toată ţara. Primul val a fost în octombrie – noiembrie 2020. Ne-a descoperit multă lume care a trecut prin boală. Unii au venit, urmând exemplul cunoscuţilor, alţii, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor pneumologi – ceea ce ne-a bucurat. Schemele de tratament le-am creat ca să poată beneficia de ele şi cei care nu erau recuperaţi în totalitate. Ne-am adaptat fiecărui pacient în parte.


Le-aţi oferit pacienţilor post-COVID şi consiliere psihologică?

Livia Elena Duică: Pacienţii au nevoie de mult ajutor în perioda asta – şi da, încă o dată m-am felicitat că am făcut Psihologia. Oamenii au acumulat emoţii negative, sunt foarte speriaţi, e teama aceea... de moarte iminentă, fiindcă afecţiunile pulmonare la bolnavii COVID asta dau: o teamă care te blochează.


Ce le-aţi cere autorităţilor, dacă aţi avea posiblitatea s-o faceţi?

Livia Elena Duică: Să aloce mai multe fonduri, pentru ca pacienţii să-şi poată prelungi sejurul la Govora. După cum spuneam, s-au scurtat curele, pacienţii nu stau mai mult de 5 zile, în condiţiile în care noi recomandăm tratament de 10-12 zile, o dată la 6 luni. După 5 zile, apare aşa-numita reacţie de cură. În termeni populari, tratamentul începe să lucreze: dacă te durea musculatura cervicală, s-ar putea să te doară mai tare, dacă tuşeai, poate expectorezi mai mult. Starea de bine se instalează abia mai încolo. Casa de Sănătate decontează, în general, 10 zile, câte 4 proceduri per pacient, dar fondurile sunt extraordinar de mici pentru gradul de adresabilitate.


Există un studiu documentat despre efectele terapeutice ale curei de Govora?

Livia Elena Duică: Din nefericire, nu s-au mai făcut studii clinice, deşi istoria arată că s-au realizat, la un moment dat, acum o sută şi de ani, când s-au descoperit ape minerale în zonă. Din fericire, avem un parteneriat cu Asociaţia Română de Balneologie, filiala Cluj, şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj- Napoca, având drept scop dezvoltarea unui program de educaţie terapeutică şi recuperare post-COVID, cu urmărirea, măsurarea şi diseminarea rezultatelor.


Psihiatru (2)

livia elena duicarecuperare post-covidbaile govoratratament balnearinterviul saptamaniiinterviu medichub
Te-ar mai putea interesa
Știri

Andreea Vasile - Doctor pentru sufletele vârstnicilor singuri

Andreea Vasile este asistent social la Serviciul Social Telefonul Vârstnicului – Fundaţia Regală Margareta a României. Vă invităm să citiţi mai jos un interviu sensibil şi emoţionant despre munca „vocilor” care răspund cu suflet la capătul ...

Comunicate de presă

120.000 de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în 2023 prin Casa Naţională de Pensii

Circa 120.000 de bilete la tratament balnear vor fi asigurate în acest an prin Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), fondurile totale aprobate în vederea asigurării de tratament balnear pensionarilor fiind majorate în acest an la 300 de ...

Știri

Oxigenoterapia hiperbară, folosită şi în recuperarea post-COVID

Oxigenoterapia hiperbară (HBOT) este metoda de tratament în care pacientul este introdus într-o incintă presurizată, de uz medical, şi expus la oxigen pur 100%. Indicată într-o multitudine de afecţiuni, este, mai nou, folosită în recuperar...