Conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre situaţia pacienţilor cu diabet zaharat în vremea pandemiei de coronavirus. „Pacienţilor cu diabet le este teamă să vină la spital, ceea ce nu e deloc bine pentru ei”, spune medicul. Dr. Ioan Andrei Vereşiu arată că un pacient cu diabet bine tratat şi care ţine boala sub control nu se află la un risc mai mare decât o persoană sănătoasă. Medicul spune că el se află în categoria optimiştilor şi crede că vom trece cu bine peste această pandemie. Despre începerea şcolii, dr Vereşiu precizează că elevii care au diabet şi care sunt trataţi corect şi respectă regulile nu vor fi expuşi unui pericol semnificativ.


MedicHub: Cum vedeţi situaţia din prezent a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Cred că suntem pe platou. La terapie intensivă am văzut că sunt 480, ceea ce e un lucru bun. Aşa spun şi autorităţile, că este vorba de o descreştere. Chiar dacă nu e mai mare, am început să ne bucurăm de orice scădere.


MedicHub: De ce credeţi că am ajuns să avem un număr aşa de mare de infectări pe zi?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Din păcate, am senzaţia că o parte dintre autorităţi au politizat, penibil de-a dreptul, subiectul. Şi sigur, în momentul în care cei pe care îi vezi la televizor şi spun prostii, se vor găsi destui indivizi care să-i urmeze. Am început foarte bine, am fi putut continua bine dacă n-ar fi fost subiectul politic


MedicHub: Cum aţi trăit perioada aceasta?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Am stat acasă cât am stat, după care am urmat cu stricteţe recomandările.


MedicHub: Cum a fost la dumneavoastră în spital?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: A fost o perioadă în care pacienţilor le-a fost, efectiv, teamă să vină la spital. 


MedicHub: Care este situaţia pacienţilor cu diabet?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Nu ştiu câţi dintre pacienţii noştri au înţeles corect constatarea conform căreia cei cu diabet sunt mai vulnerabili. Această vulnerabilitate înseamnă de a face boala într-o formă mai gravă. Pacienţii cu diabet, cei cu patologie cardiovasculară, orbezii, nu sunt neaparat mai predispuşi la infectare, cât sunt mai predispuşi la forme mai grave de infecţie. Discuţia despre diabet şi infecţie este o discuţie veche. S-a spus multă vreme şi a intrat chiar în percepţia populară că un pacient cu diabet este mai expus la infecţii. Eu şi acum am pacienţi care spun că rana mea se vindecă repede, deci înseamnă că nu am nimic. Dar studiile arată că un pacient cu diabet bine tratat nu este mai predispus la infecţie decât un pacient fără diabet. Acesta este un lucru demonstrat. Însă, sunt destui pacienţi cu un echilibru fragil.


MedicHub: Asta înseamnă că, dacă ai diabet şi îl ţii sub control, nu există un risc mai mare să te îmbolnăveşti de COVID-19.

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Aşa este. Exact. Nu ai un risc mai mare decât populaţia fără diabet. De altfel, dacă vă aduceţi aminte, unul dintre primele cazuri de COVID-19 a fost o pacientă tânără cu diabet care, de fapt, am aflat după aceea, era o pacientă complet dezechilibrată din punct de vedere al diabetului.


MedicHub: În această perioadă au venit la spital cazuri grave?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Eu nu am avut astfel de cazuri. Triajul obliga ca pe cei pozitivi să-i trimitem la spitalele COVID-19. Nu noi ne-am ocupat de aceste cazuri. 


MedicHub: Aţi obervat dacă s-a schimbat profilul pacientului?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Sunt mult mai temători şi vin cu greu la medic. Şi asta e rău. Pentru că în cazul celor cu ulceraţii la picioare să nu vii la medic este o mare greşeală. Din păcate, nu avem un sistem suficient de bine pus la punct ca să urmărim dacă a crescut numărul pacienţilor cu probleme grave, care să necesite amputaţie.


MedicHub: Care este mesajul dumneavoastră pentru colegi?

Conf. dr. Andrei Vereşiu: Eu cred că vom trece peste această boală în următoarele luni. Eu sunt din categoria optimiştilor. Am mai spus asta: trăim HIV-ul de 30 de ani, e adevărat că era altfel de transmisie acolo. Din păcate, toată lumea a uitat şi a uitat şi de protecţia care ar trebui să funcţioneze în cazul HIV-ului. Aşa e omenirea – uită repede.


MedicHub: Sunt dezbateri aprinse privind modul de începere a şcolii. Ce ar trebui să facă părinţii şi copiii cu diabet? Dar profesorii?

Conf. dr. Andrei Vereşiu:  Un copil cu diabet, bine tratat şi care respectă recomandările de igienă – mască, spălat pe mâini, distanţare - nu e deloc expus unui pericol semnificativ. Un profesor cu diabet va fi mai precaut. Am văzut că învăţătoarele/ învăţătorii spuneau că „nu pot să învăţ un copil să scrie dacă nu mă apropii de el”. Va fi nevoie de o mai mare precauţie. Nu cred că nu poţi să gestionezi o astfel de situaţie măcar o perioadă.