Dr. Alina Luca este specialist în cardiologie pediatrică la Iaşi şi este „îngerul păzitor” al micuţilor care vin pe lume cu grave malformaţii congenitale ce necesită intervenţii chirurgicale complexe.
De ce aţi ales să deveniţi medic?
Dr. Alina Luca: Dintotdeauna mi-am dorit să devin medic, fiindcă mi-au plăcut copiii şi mi-am dorit să îi ajut pe micuţii pacienţi aflaţi în suferinţă. Întotdeauna mi-am dorit să ajut copiii, practic. În special pe cei cu probleme cardiace.
De ce?
Dr. Alina Luca: De foarte multe ori, i-am văzut neajutoraţi. Am văzut aici copii ai căror părinţi vin la spital, le dedică timp şi eforturi uneori supraomeneşti. Dar sunt şi copii ai căror părinţi, din păcate, nu pot să facă mai mult, nu pot veni la spital, nu au resursele de a rămâne lângă copilul suferind. Ioana este un astfel de copil. Pe ea am trimis-o la San Donato pentru o intervenţie chirurgicală complicată a unei malformaţii congenitale complexe, transpoziţie de vase mari şi ventricul drept cu dublă cale de ieşire, o afecţiune care, dacă nu ar fi operată, i-ar pune viaţa în pericol.
Cu gândul la copiii ca Ioana am decis să devin medic, să îi pot ajuta. Ei au nevoie de mâna noastră de ajutor.
Pentru mine este foarte importantă empatia, comunicarea cu pacientul, fiindcă, atunci când el are încredere în tine, totul este posibil. Iată, astfel, deschidem uşi care vor ajuta pacientul enorm.
De n-ar fi fost medicina, ce ar fi fost?
Dr. Alina Luca: Cred că aş fi ales medicina cu orice preţ, în orice împrejurare. (râde) A fost pasiunea vieţii mele. Eu mi-am dorit să fiu medic de când eram foarte mică. Am avut şi un model în familie, aş spune. Tata este profesor de pediatrie şi am văzut la el, de mică, modul de a lucra cu micuţii pacienţi. Mi-au plăcut foarte mult modul în care comunica cu ei şi modul în care pacienţii aveau încredere în el. Cred că acesta a fost un imbold pentru activitatea mea ulterioară. Tata a fost un model pentru mine.
Ce v-a învăţat el?
Dr. Alina Luca: M-a învăţat că trebuie să iubeşti şi să respecţi pacienţii, că trebuie să ai încredere în instinctele tale când vine vorba de pacient şi să mergi până la capăt pentru a ajuta aceşti copii.
V-a spus cum este medicina, cât de mult se munceşte pentru acest job? Eraţi pregătită pentru asta?
Dr. Alina Luca: Nu ştiu dacă, atunci când am dat la facultate, eram pregătită pentru tot acest volum de muncă, dar, pe parcurs, găseşti forţa şi, mai ales, pacienţii care te vor motiva să mergi mai departe. Eu cred că pacienţii şi cazurile sunt imboldul de a merge mai departe.
Fiecare mic sau mare succes, în care reuşeşti să operezi sau să trimiţi mai departe un caz deosebit, iar mai târziu vezi pacientul operat, sănătos şi fericit, este cea mai mare bucurie pe care o putem avea în viaţă. Pentru mine aceasta este cea mai mare mulţumire.
Care este cel mai complicat caz la rezolvarea căruia aţi asistat?
Dr. Alina Luca: Sunt foarte multe cazuri despre care aş putea vorbi, mai ales că eu am lucrat şi cinci ani în terapie intensivă, unde am întâlnit foarte multe cazuri deosebite.
Întotdeauna, însă, îmi voi aminti cu drag de un caz care a ajuns la mine în urmă cu un an şi jumătate. Este vorba despre un copil cu ventricul unic, care a venit cu insuficienţă cardiacă severă, care a trebuit intubat şi care a trebuit să ajungă la San Donato.
Am muncit foarte mult pentru acest caz, fiindcă era perioada de dinainte de Crăciun, când, ştiţi bine, toată lumea se gândeşte la Sărbători. Vorbim despre anul 2019, înainte de pandemie, când toţi se gândeau la vacanţa de iarnă, iar noi ne zbăteam să rezolvăm acest caz.
Chiar în noaptea de Crăciun am putut trimite copilul la San Donato, unde a fost operat, iar acum este foarte bine. Şi nu este singurul. Sunt foarte multe cazuri similare, pe care le-am rezolvat, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Aici, vreau să mulţumesc din inimă colegilor din ţară, Institutului de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, care ne ajută tot timpul cu nou-născuţii, dar şi colegilor de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, doctorilor Cătălin Cârstoveanu şi Alin Nicolescu, mai ales în această perioadă de pandemie, când am primit foarte multe cazuri şi le-am redirecţionat către ei. Le mulţumesc lor şi echipei extraordinare de la Spitalul Marie Curie. Nu vreau să trec mai departe înainte de a mulţumi Asociaţiei Inima Copiilor, cu care reuşim să rezolvăm o parte din aceste cazuri complicate care ajung la noi.
Nu pot să nu amintesc şi să mulţumesc colegilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, alături de care am realizat proiectul 100 de inimi pentru 100 de copii, în fapt un program de formare a specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice şi în cadrul căruia au fost operate în jur de 150 de copii care necesitau intervenţii complexe, operaţii care au fost efectuate atât de colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare, conduşi de profesorul Dinică, dar şi de nume celebre din cardiologia europeană, fie că vorbim despre colegii de la San Donato, fie că vorbim despre cei din Germania sau Belgia.
V-aţi gândit vreodată să plecaţi din ţară?
Dr. Alina Luca: Am fost plecată în străinătate. Am avut deja două burse externe, una dintre ele chiar foarte lungă, de un an şi jumătate, în Belgia, unde am făcut cardiologie pediatrică. Mi-a fost foarte bine acolo, dar îmi place mai mult în România.
Nu mi-am dorit să rămân niciodată în străinătate, fiindcă îmi place aici, unde pot să ajut foarte multă lume. Consider că aici este locul meu.
Ce aţi învăţat acolo?
Dr. Alina Luca: Am învăţat foarte multe lucruri atât în Belgia, cât şi la Spitalul Necker din Paris, unde am beneficiat de o bursă, unul dintre centrele unde se practică o cardio-chirurgie extraordinară. În ambele locuri am avut foarte multe cazuri complexe, modalităţi de diagnosticare interesante şi o soluţionare mult mai rapidă. Aş spune aici că toate aceste malformaţii congenitale cardiace trebuie să ajungă într-un spital unde se practică o cardio-chirurgie pediatrică extrem de rapid, fără a trena cazul 2-3 săptămâni. E important ca micuţul să vină pe lume într-un centru în care să existe cardio-chirurgie pediatrică, aşa cum este centrul din Târgu Mureş la noi.
Cum s-au schimbat lucrurile pentru dumneavoastră în această perioadă de pandemie?
Dr. Alina Luca: Este o perioadă foarte grea, extrem de solicitantă pentru toate cadrele medicale. Din momentul declanşării pandemiei, ne confruntăm cu schimbări majore. Sigur, ele se petrec în toate domeniile, deci nici cel al cardiologiei pediatrice nu putea face excepţie.
Trebuie să spunem că, deşi la început, în acea perioadă de stare de urgenţă, am tratat doar cazurile urgente, acum, mergem pe formula 100%, atât în privinţa internărilor de lungă durată, cât şi a internărilor de o zi.
Am muncit foarte mult, fiindcă aceşti pacienţi trebuie să beneficieze de controale, de asistenţă medicală, chiar dacă asta însemna mult mai mult de muncă pentru noi şi un efort administrativ consistent, câtă vreme toată lumea care ajunge în clinică, copiii şi părinţii, este testată pentru COVID-19.