Dan Mitrea este medic specialist neurolog, cu preocupare în neuro-oncologie, colaborator al Spitalului Pierre Wertheimer (Lyon, Franţa) şi co-fondator al Clinicii Neuroaxis şi ne oferă mai multe indicii despre durerea de cap şi ce poate să însemne ea patologic. Nu sunt multe săptămâni de când am stat faţă în faţă cu cazul unei tinere de 33 de ani, o activă susţinătoare a reformei în educaţia de la noi, care a plecat într-o zi spre spital pentru nişte investigaţii ale unei dureri cervicale, iar, în mai puţin de o lună, şi-a pierdut viaţa. Aşadar, ce poate ascunde o banală durere de cap şi cum discernem între semnale, aşa încât să nu ajungem prea târziu la medicul care ne poate salva?

Dr. Dan Mitrea spune că durerile de cap pot fi primare sau secundare. „În prima categorie aş include cefaleea de tensiune, migrenele, cefaleea de tip cluster, care vin cu un pachet de simptome pe care le evaluăm când vedem un pacient şi care ne spun dacă ele se pot încadra în acest tip de durere.

Durerile de cap secundare se încadrează în contextul unei boli, de pildă, la nivelul sistemului nervos central, care are nişte particularităţi: este recentă, apare brusc şi neobişnuit, poate fi de intensitate medie sau mare şi se poate asocia şi cu alte semnale, adică tulburări de vedere, pierderea stării de conştienţă sau crize de tip epileptic, greaţă şi vărsături, tulburări locomotorii.


Există un set de semnale care indică necesitatea imediată a unui control neurologic?

Dr. Dan Mitrea: Sunt anumite afecţiuni care dau o durere bruscă de cap, iar, dacă durerea este însoţită de pierderea stării de conştienţă, un deficit neurologic motor ori de vedere, aceasta trebuie investigată imediat; este o urgenţă medicală şi poate fi secundară unei hemoragii sau secundară unei rupturi, a unui anevrism, care duce tot la pierderea de sânge; poate fi, de asemenea, o problemă cu substrat tumoral ori o infecţie, un abces cerebral. Iar toate acestea trebuie trecute prin ochii unui specialist într-un timp scurt.


Dacă ne uităm în cealaltă direcţie, a panicii pe care o poate genera acest diagnostic ce sperie pe mulţi dintre noi, cancerul, ce ne spuneţi?

Dr. Dan Mitrea: Nu orice durere de cap poate fi asociată cancerului; aceasta este chiar rară. Altfel spus, durerile de cap secundare sunt mai rare în rândul populaţiei în ansamblul ei decât cele primare, cum sunt cefaleele de tensiune, de pildă, sau migrenele.

Dacă ne gândim strict la „panică”, adică la starea de anxietate asociată acestei dureri, aş zice că este o chestiune ce ţine de fiecare pacient în parte, iar durerea este percepută de fiecare în felul său. Şi fiecare îşi doreşte s-o gestioneze cu un medic sau poate chiar singur, din păcate, până ajunge la un punct critic, în care consideră că are nevoie de ajutor.

În momentul în care starea lui de sănătate s-a schimbat, este recomandat însă să solicite ajutor, prin medicul de familie, medicului specialist ori (din fericire, în România, se poate şi direct) medicului specialist.

Ţine de atitudinea fiecăruia, de cât de conştient este fiecare de sănătatea sa. Iar, dacă nu ajunge la un anumit medic, nu înseamnă deloc că asta schimbă cumva pronosticul. Ideal este să ajungă la cineva care să fie atent la interviul clinic, iar acesta presupune o serie de întrebări ce ţintesc modul în care a apărut şi apare durerea, durata acesteia, fenomenele însoţitoare, dacă există sau nu tratamente pe care le-a administrat până atunci şi care au dus la ameliorarea acestor dureri, dacă există sau nu un istoric similar în familie.

Dacă direcţia în care se îndreaptă interviul spune că este vorba despre o cefalee secundară, va fi nevoie de investigaţii suplimentare, în primul rând o imagistică cerebrală – IRM cerebral. CT-ul cerebral este rezervat pacienţilor pentru cefaleea în urgenţă, adică un debut brusc, cu multe fenomene ce însoţesc această durere de cap, motiv pentru care trebuie văzut repede dacă s-a schimbat ceva în starea de sănătate a creierului. De asemenea, CT-ul este rezervat pacienţilor care au o incompatibilitate de a intra în câmpul magnetic al RMN-ului: cei cu pacemaker, proteze metalice, proteze valvulare, aparat dentar nedemontabil.

Toate aceste răspunsuri se pun într-un context şi dau o serie de ipoteze de diagnostic la care ne gândim.


ORL