Dr. Daniela Buşneag este specialist în medicină generală, homeopatie, apifitoterapie şi formator apifitoterapeut. A absolvit Academia de Ştiinţe ale Homeopatiei, din Alonissos, Grecia, a urmat cursurile Centrului de Perfecţionare Medicală din Bucureşti, obţinând competenţe în homeopatie şi apifitoterapie, precum şi Facultatea de Medicină Carol Davila din Bucureşti. A făcut parte din echipele de cercetători care au creat câteva dintre cele mai eficiente preparate homeopate, iar acum îşi primeşte pacienţii într-un cabinet din Bucureşti.


Când a apărut şi cum aţi identificat interesul pentru homeopatie?

Dr. Daniela Buşneag: Întâmplător am ajuns la homeopatie. Aveam fetiţa bolnavă, cu răceli repetate şi cineva mi-a indicat să merg la un medic homeopat. Am ajuns la o doctoriţă foarte deşteaptă şi luminată – Dumnezeu să o odihnească! – doamna doctor Nicoleta Bratcoveanu, care a făcut minuni cu ea. Fetiţa nu a mai răcit.

Apoi, am mers la un congres de homeopatie şi mi-a plăcut foarte mult modul în care era pacientul abordat. Nu seamănă absolut deloc medicina homeopată cu medicina alopată. Cea alopată tratează simptomele, iar homeopatia e o medicină holistică – tratează omul cu toate ale lui.

Contează foarte mult nivelul mental, emoţional şi fizic. E nevoie de toate astea pentru un remediu homeopat. Remediul homeopat este un medicament natural, care poate să acţioneze pe cele trei niveluri şi să rezolve foarte multe probleme ale pacientului.

Există ceva în natură care seamănă cu noi din punct de vedere mental, emoţional şi fizic pe care, dacă îl luăm la momentul potrivit în concentraţia potrivită, putem să redobândim starea de imunitate activă, de sănătate.

 

Pentru cineva educat şi învăţat cu medicina alopată e neobişnuit să cotească spre medicina homeopată, nu?

Dr. Daniela Buşneag: Este chiar intruziv uneori. Medicul ajunge să adreseze pacientului nişte întrebări destul de intime adesea, iar oamenii nu înţeleg legătura acestora cu durerea sau cu boala lor. Dar noi credem că toate bolile fizice vin de la nivel mental-emoţional, sunt somatizări, aşa încât trebuie să-i explicăm omului ce înseamnă homeopatie, ce sunt biluţele mici, impregnate cu fructoză, şi cum îl vor ajuta ele. Unii le spun grăunţe. (râde)

Eu nu fac numai homeopatie, ci şi apifitoterapie şi combin cele două practici medicale. De multe ori, homeopatia funcţionează ceva mai lent – poate în 3-4 zile, la nivel fizic. Şi atunci, ca să susţii pacientul şi să nu meargă către alopatie, îl ajuţi cu fitoterapie sau cu apifitoterapie – produsele stupului şi produse naturale. Atunci, rezultatele sunt mai rapide.

 

Care este rutina pe care o aveţi pentru a vă menţine sănătatea?

Dr. Daniela Buşneag: Eu, foarte rar, iau remedii homeopate pentru că nu are cine să mi le administreze. Cel mai greu este să îţi dai ţie un remediu homeopat. Şi asta, pentru că eu nu pot fi obiectivă cu mine. Trebuie să fii detaşat ca să poţi să dai un remediu.

Eu iau foarte multe suplimente alimentare din plante şi din produse apicole şi deocamdată am o sănătate bună. Am luat câteva remedii homeopate – vreo trei în diferite momente ale vieţii mele. De exemplu, după moartea bunicului meu am intrat într-o stare de anxietate, de depresie, şi am fost la un coleg care mi-a dat un remediu, care s-a potrivit mănuşă. A doua zi, după ce am luat remediul mi-am revenit cu totul, am redevenit plină de viaţă, de speranţă şi bucurie.

 

Cât de complicat e să generaţi un remediu homeopat?

Dr. Daniela Buşneag: Un remediu în homeopatie se face în repertorizare, adică toate simptomele pe care ţi le descrie pacientul sunt într-un repertoar homeopat, o carte groasă. Tu trebuie să cauţi simptomul în carte şi faci o repertorizare – alegi din foarte multe remedii homeopate.

Trebuie, din punct de vedere emoţional, mental şi fizic, remediul să se potrivească cu descrierea simptomelor pacientului. Apoi, citeşti despre remediu şi vezi dacă e ce trebuie. După aceşti paşi, i-l administrezi pacientului. Nu e simplu. Durează. Poate dura jumătate de oră, o oră şi e o muncă de detectiv.

 

Cum e diferită de munca medicului în homeopatie?

Dr. Daniela Buşneag: În alopatie e foarte simplu: vine pacientul, îţi spune ce îl doare, îl pui să facă o analiză de sânge, o radiografie. Practic, contactul cu pacientul este unul minimal, fiindcă mai întâi îi prescrii să-şi facă analize.

Dacă am fi puţin atenţi, dacă am interacţiona cu pacienţii şi nu ne-ar fi frică să intrăm în sufletul omului, am vedea că lucrurile se pot rezolva fără să trimiţi pacientul la 100 de investigaţii medicale. Este foarte interesant, pentru că la rubrica „cap”, în repertoarul homeopat, sunt o grămadă de simptome: te doare pe partea dreaptă, pe partea stângă, de la soare, de la lumină, cum te simţi mai bine: legat la cap, la lumină, la întuneric.

 

Aţi făcut parte dintr-o echipă care a creat un remediu homeopat. Cât e de dificil procesul?

Dr. Daniela Buşneag: Am lucrat mult timp pe cercetare, la Fares. Şase ani. Acolo, cu o echipă multidisciplinară, am creat multe produse extrem de valoroase, care acum sunt pe piaţă, pe care lumea le foloseşte. Şi mă bucur. A fost o muncă de echipă, cu farmacişti, chimişti, biologi, oameni de laborator, mulţi medici. Nu a fost o muncă simplă şi cred că am fost norocoasă să fiu acolo. Am mai creat produse ulterior. Şi acum mai fac produse: supozitoare, creme, tot felul de lucruri care pot să mă ajute în munca mea. Lucrez cu farmaciste alături şi facem nişte ovule foarte interesante pentru HPV, pentru fisuri anale, creme pentru polipi, pentru stafidirea polipilor.

 

În medicina alopată, un medic nu are şansa să facă cercetare decât dacă se duce special pe ramura asta...

Dr. Daniela Buşneag: Producătorii mari de medicamente lucrează altfel. Îşi aduc produsele, apoi le testează pe loturi mari de pacienţi. E altfel.

 

După atâta timp, ce continuă să vă mai placă?

Dr. Daniela Buşneag: Îmi place interacţiunea cu omul. E cea mai frumoasă meseria mea. Nu mă plictiseşte şi nu mă oboseşte absolut niciodată ceea ce fac. Vin cu mare drag la cabinet. Pot să stau 6-8 ore să lucrez fără să obosesc. Nu cred că poţi fi mai norocos pe lume decât să vii la serviciu şi să spui că te simţi bine aici.

 

Nu aţi fi obţinut acest tip de interacţiune şi în medicina clasică?

Dr. Daniela Buşneag: Homeopatia e o medicină naturală. Cealaltă nu e. Au o grămadă de efecte adverse toate medicamentele. Aceasta este o medicină foarte veche, care cred că se va pierde în curând. Cel puţin medicina naturală, fitoterapia.

Acum câteva sute de ani, oamenii se foloseau de cel puţin 100 de plante. Fiecare om avea foarte multe plante în casă, pe care ştia cum şi la ce să le folosească. Acum mai folosim maximum 20 şi ceva de plante. S-au pierdut cunoaşterea, interesul, vrem efecte extrem de rapide, fără să tratăm cauza.

Homeopatia este informaţie. Informaţia susţine organismul să treacă peste boală. Dacă primeşte informaţia de care are nevoie, organismul uman se resetează şi se repoziţionează. Dacă tu îţi rezolvi o problemă mental-emoţională, normal că îţi e bine şi pe nivel fizic.

 

Cât durează o consultaţie?

Dr. Daniela Buşneag: O jumătate de oră, o oră. Poate dura şi mai mult. Se poate să nu îţi dai seama imediat care este remediul potrivit şi atunci poate e nevoie să mai vină pacientul după o perioadă, să mai vorbeşti cu el, să-l mai întrebi.

Sunt şi foarte multe faţete pe care le poate avea un pacient. Ca la ceapă: prima foaie, aceea vizibilă, care doare, urlă, ţipă, e cea cu care vine la început. Şi, pe măsură ce se deschide, vezi că are şi alte nuanţe, alte faţete.

Eu îi întreb pe pacienţi prima dată ce vor să tratăm împreună, ce îi doare cel mai tare. O răceală se tratează într-un fel, o problemă mai delicată, în alt fel. Diluţiile mici homeopate, până în 15 CH acţionează pe nivel fizic şi putem trata o răceală. Dacă e o problemă mai serioasă – o insomnie, care e o problemă pe nivel mental-emoţional, e o problemă gravă. Nedormind, corpul se degradează. Şi coloana, şi muşchii, şi ochiul au nevoie de somn, de odihnă. Ne refacem prin somn.

Pe partea mentală mai avem somn, raţiune, cunoaştere, putere de focalizare şi memorie. Acestea sunt lucruri care ţin de mental. Pe nivel emoţional avem frici, frustrări, stres, emoţii negative, emoţii pozitive. Şi apoi, pe corpul fizic avem durerile. De-asta tratamentul homeopatic este diferit de cel apifitoterapeutic.

 

Tot ce nu este alopat e homeopat?

Dr. Daniela Buşneag: Da. Homeopat sau apifitoterapeutic, tratament natural, medicină tradiţională, deşi nu e chiar tradiţională. Medicina tradiţională e apifitoterapia. Tratamentul homeopatic este extrem de complex. Toate simptomele au fost preluate de la pacienţi şi aduse într-un repertoar şi cineva a urmărit toate lucrurile astea. Este ştiinţă şi e ştiinţă făcută pe oameni, nu pe idei.

 

Cum vă trataţi lipsa de reuşită în anumite cazuri?

Dr. Daniela Buşneag: Cu mai multă aplecare asupra cărţilor. Mă întorc din nou la cărţi, citesc mai mult, mă informez mai mult. Nu cred că am făcut cuiva rău intenţionat. Poate din neştiinţă.

Cărţile ne vindecă. Tot timpul caut informaţii. Şi sunt lucruri noi care apar în permanenţă. Nu poţi să te plictiseşti când faci homeopatie şi apifitoterapie. În fiecare zi descoperi un alt univers. Fiecare om e un alt univers.

Vin cu drag la serviciu. Aici suntem ca acasă, ca în familie.


Farmacist