Doctorul Herman Berkovits, medicul care îl îngrijeşte pe primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre campania de vaccinare de succes din Israel. Medicul spune că vaccinurile sunt sigure, cu toate efectele adverse pe care le pot avea. Născut la Târgu-Lăpuş, Maramureş, dr. Herman Berkovits a terminat Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, în 1971. Apoi, timp de patru ani, a fost medic în două sate din Maramureş, respective din Suceava. În 1975, a părăsit România pentru a se stabili în Israel împreună cu familia. Din 1985, conduce propria clinică de medicină pediatrică şi generală în oraşul Ierusalim.


Care este rata de vaccinare în Israel, în prezent?

Dr. Herman Berkovits: Campania de vaccinare în Israel are un succes pe scară globală. Au fost inoculate 7 milioane de doze, din care peste 4 milioane şi ceva pentru prima doză, iar 2,8 milioane pentru a doua doză. Este foarte important să accelerăm vaccinarea, în fiecare zi facem 150.000 de vaccinări, am avut şi 200.000 de oameni vaccinaţi. Există o şansă foarte mare ca vaccinarea să reducă răspândirea acestui virus. Vreau să spun că vaccinul este sigur. În plus, s-a văzut că nu dăunează fertilităţii, aşa cum s-a spus la început. Nu dăunează sarcinii.


Nu există recomandări clare cu privire la vaccinarea gravidelor. Israelul a luat decizia să le vaccineze? Este pe bază de voluntariat?

Dr. Herman Berkovits: Nu este pe bază de voluntariat. Este o decizie a Ministerului Sănătăţii din Israel. Vaccinul s-a dat nu numai gravidelor, ci şi femeilor care alăptează. Acest vaccin este sigur pentru femeile însărcinate. La noi, s-a făcut un studiu cu peste 14.000 de femei însărcinate şi multe din ele s-au îmbolnăvit. Avem un caz exceptional - cred că este al doilea caz în lume - o femeie însărcinată nu a simţit mişcarea copilului şi, după control, s-a văzut că fătul murise. În urma unei cercetări, s-a descoperit că virusul era şi în placentă, şi în corpul fătului. Este un caz care a apărut în urmă cu puţin timp la noi. Se face o cercetare asupra acesuit caz.


În rândul populaţiei, există tot felul de temeri referitoare la efectele adverse pe care vaccinul anti-COVID le-ar putea avea pe termen lung. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

Dr. Herman Berkovits: Se vorbeşte despre schimbarea materialului genetic, dar trebuie să ştim că acest vaccin nu schimbă materialul genetic din celulele noastre. Nu provoacă cancere. Efectele secundare sunt foarte mici şi trec foarte repede. Noi folosim, în principal, Pfizer. S-a văzut că vaccinul reduce rata infectării cu 94%, ceea ce e foarte important. Pentru mine e foarte important că prin acest vaccin se încetineşte răspândirea epidemiei. Vaccinarea nu e numai un act privat, ci este şi un act socio-moral.


Ce categorii de persoane sunt vaccinate prioritar în Israel?

Dr. Herman Berkovits: La început, au fost cei peste 65 de ani şi cu boli cronice. Peste 80% din aceste persoane s-au vaccinat. Vedem deja că la această categorie de vârstă a scăzut foarte mult mortalitatea. După aceea, vârsta pentru vaccinare a scăzut cu 5 ani, iar azi se dă vaccinul la liber, de la vârsta de 16 ani până la 100 de ani. Eficienţa vaccinului se menţine la toate vârstele.


Când estimaţi că se va finaliza Campania de vaccinare în Israel?

Dr. Herman Berkovits: Ritmul este foarte rapid, premierul a vrut să ne vaccinăm cel puţin 5 milioane. Mai avem, dar în ritmul acesta vom termina în curând. În plus, s-a făcut un studiu pe 600.000 de personae vaccinate cu a doua doză. Din total, doar 600 s-au infectat şi au dezvoltat forme uşoare, nu au ajuns la spital.


Care este situaţia de la ATI? Mai sunt atât de multe cazuri?

Dr. Herman Berkovits: A scăzut numărul cazurilor destul de mult. Am avut peste 1.800 de internări la ATI şi au scăzut la 1.100. Am avut cazuri grave - 1.200 - dar acum sunt undeva la 900. Ceea ce vreau să vă spun e că majoritatea cazurilor grave sunt la oameni tineri, care nu s-au vaccinat. De asemenea, 40% din aceste spitalizări sunt la persoanele tinere, până în 40 de ani. Este şi o creştere a numărului copiilor spitalizaţi cu coronavirus.


Cum vedeţi vaccinarea din România, în comparaţie cu ce se întâmplă în Israel?

Dr. Herman Berkovits:  Eu urmăresc îndeaproape ce se întâmplă în România şi îmi doresc să vin cât de curând în România. Dar, spre deosebire de voi, noi avem vaccinuri, avem sute de mii de vaccinuri.  Noi avem contracte cu toate companiile producătoare de vaccin, nu numai cu Pfizer, ci şi cu Moderna şi cu AstraZeneca. Iar la noi organizarea e mai bună decât în România, noi avem instituţii de asigurări care sunt susţinute de către stat şi fiecare persoană este înscrisă într-o astfel de instituţie. Totul e digitalizat la noi şi atunci e foarte uşor.


În România, sunt  discuţii legate şi de efectele secundare ale vaccinurilor. Ce ne puteţi spune?

Dr. Herman Berkovits:  Există efecte secundare. Eu am fost pediatru multă vreme şi am văzut reacţii adverse inclusiv la vaccinarea împotriva rujeolei. Dar aceste efecte adverse trec repede.


Cum combateţi fake news-ul despre vaccinuri?

Dr. Herman Berkovits: La noi, apar medicii şi specialiştii la televizor şi explică tot. Se explică foarte mult. Se încurajează vaccinarea prin stimulente, de exemplu, acel paşaport de vaccinare pe care trebuie să îl ai dacă vrei la sala de sport şi peste tot.


Care este mesajul pentru medicii din România?

Dr. Herman Berkovits: Fiecare medic trebuie să lupte împotriva dezinformării referitoare la vaccinarea anti-COVID. Am văzut o statistică potrivit căreia 40% dintre români nu vor să se vaccineze, cee ce e foarte mult. E important să-i lămurească pe cei 40% să se vaccineze. E important ca medicii să explice, pentru că, altfel, nu putem ajunge la 75% din populaţie vaccinată. Medicii trebuie să explice că efectele secundare sunt foarte mici, iar boala este foarte grea. La noi se face vaccinare şi la locurile de muncă, patronii îi cheamă pe oameni la vaccinare.

Medic