Dr. Mihail Banacu este medic specialist în Obstetrică-ginecologie, cu competenţe în evaluarea endometriozei. „În orice zonă de competenţă, toţi ne căutăm un domeniu în care să excelăm. Eu am fost pasionat de partea chirurgicală, iar pentru endometrioză unul dintre tratamente este cel chirurgical, deci cumva acoperea sfera mea de interes”, mărturiseşte dr. Banacu.


Ce este endometrioza şi de ce rămâne încă o afecţiune cu atât de multe necunoscute?

Dr. Mihail Banacu: Endometrioza este o afecţiune cronică, benignă, a femeii tinere, deci afectează femeia la vârsta fertilă, de la prima menstruaţie până la menopauză şi presupune prezenţa durerii şi, în cazuri mai avansate, infertilitate.

În prezent, se cunosc mai multe cauze ale bolii, fără a fi încă identificată cauza principală. Sunt mai multe teorii care justifică anumite tipuri de boală, dar una singură nu justifică toate aceste caracteristici.

Problemele principale sunt: imunitatea, adică abilitatea organismului de a se apăra, cauzele genetice, preluate din familie, precum şi cauze dobândite, multe legate de factori de mediu, de alimentaţie, cosmetice ori poluare. Există mai multe tratamente, dar nu are vindecare. Sigur, nu este singura boală care nu are vindecare, iar, în ţară, există chiar locuri în care boala se poate trata la nişte standarde destul de bune.


Care sunt semnele care diferenţiază această afecţiune? Cum ne dăm seama?

Dr. Mihail Banacu: Durerea, care are multe componente: intensitatea trebuie să fie peste limita acceptabilă, ceva ce limitează activităţile zilnice, nu îţi permite să mergi la serviciu în perioada menstruaţiei, necesită antiinflamatorii. Durerea este, de obicei, menstruală, în preajma menstruaţiei sau în preajma ovulaţiei. Deci apare o dată pe lună, e definită de ciclicitate, sau mai apare la urinat, la defecaţie ori la contact sexual.


Dacă are legătură cu endometrul, de ce apare în mai multe zone ale corpului?

Dr. Mihail Banacu: Endometrul este mucoasa uterină. Una dintre explicaţii ar fi că mucoasa uterină, prin menstruaţie, se duce înapoi prin trompele uterine şi ajunge în abdomen. Atunci, acele celule, în loc să fie distruse de imunitate, la un pacient cu imunitate scăzută, prind viaţă în afara uterului. De aceea, boala este localizată undeva în pelvis cel mai frecvent. În jurul uterului, pe unde s-ar revărsa sângele menstrual.


De ce v-aţi orientat spre cercetarea şi tratarea acestei afecţiuni, mai ales că, iată, sunt puţini ginecologi care au ales astfel?

Dr. Mihail Banacu: Aş zice că decizia a plecat de la o pacientă. Avea această afecţiune, iar eu am considerat că am nevoie să mă sfătuiesc cu un alt specialist, mai ales că doamna avea nevoie de intervenţie chirurgicală. Aşa am ajuns la colegul meu, Voicu Simedrea, care m-a ajutat să o tratăm.

Doctorul Simedrea face asta în mod organizat de prin 2012, iar nivelul de expertiză a ajuns foarte sus, în 2022.


Ce v-a ţinut legat de această temă?

Dr. Mihail Banacu: În orice zonă de competenţă, toţi ne căutăm un domeniu în care să excelăm. Eu am fost pasionat de partea chirurgicală, iar pentru boala aceasta unul dintre tratamente este cel chirurgical, deci cumva acoperea sfera mea de interes. Dar, ca să ajungi la tratament, trebuie să ştii să diagnostichezi, ca să diagnostichezi, trebuie să cunoşti boala şi aşa mai departe.  


Cât a durat să vă supra-specializaţi?

Dr. Mihail Banacu: Lucrând îndeaproape cu dr. Voicu Simedrea, cam un an.


De ce aţi ales să deveniţi medic?

Dr. Mihail Banacu: Cred că este o tradiţie de familie: bunicii, nişte unchi sunt medici. Probabil de mic mi s-a inoculat că voi fi urmaşul bunicului meu, doctorul Mihail Banacu, el fiind un ortoped foarte bun. E drept, eu nu am ales ortopedie, pentru că în facultate am legat nişte prietenii şi am găsit nişte oameni foarte buni la catedra de Ginecologie, unde am făcut şi rezidenţiatul ulterior. Acolo am ştiut că aceea va fi direcţia pe care voi continua.


Ce v-a plăcut?

Dr. Mihail Banacu: Probabil că lucrul cu pacienţi tineri, majoritatea sănătoşi. Chiar şi endometrioza e o boală benignă. Plus că ideea de a urmări o sarcină e ceva foarte frumos, pe care continuu să-l fac cu plăcere.

E probabil cea mai mare plăcere şi cea mai mare apreciere pe care o primeşti de la pacienţi. Rezolvi probleme, majoritatea bolilor pe care le tratăm sunt vindecabile. E specialitatea cu cele mai multe satisfacţii. Chiar şi infertilitatea aduce satisfacţie când obţii o sarcină de la un cuplu infertil.


Ce nu vă place?

Dr. Mihail Banacu: Este o specialitate în care trebuie să pui foarte mult suflet şi să fii acolo, oricând pentru pacienţii tăi. Azi-dimineaţă, într-o zi de sâmbătă, eu eram în sala de naşteri. Iată, este o muncă ce consumă foarte mult timp din timpul personal şi aproape te epuizează. Fiecare pacient consideră că e unic, doar că noi suntem ca o mamă cu mulţi copii.


Aveţi un copil de 3 ani. Cum gestionaţi cele două roluri, de tată şi ginecolog?

Dr. Mihail Banacu: Am fost şi medicul care a urmărit sarcina soţiei şi am dus-o la capăt, am operat-o, pentru că a avut o problemă care a necesitat cezariană. Nu recomand acest rol, dar în specialitatea noastră trebuie să ai şi un pic de sânge rece.

Eu am ştiut că o voi duce la capăt, am crezut în mine şi am reuşit.

În meseria asta trebuie să reuşeşti să empatizezi cu toată lumea, dar fără să te încarci, fără să te consumi. Aşa este şi când tratezi endometrioza. Aşa a fost şi cu sarcina, şi cu operaţia soţiei. Dar, dacă aş fi fost în locul ei, eu cred că aş fi ales pe altcineva. Însă, ea a crezut în experienţa mea.


Cum află chirurgul că are sânge rece?

Dr. Mihail Banacu: Nu toţi chirurgii îl au. Ginecologia este o specialitate mai soft, e chirurgia aia plăcută. Dar sângele rece eu l-aş defini ca o senzaţie de calm pe care o ai în orice situaţie.

Sunt situaţii în care lumea din jur îşi pierde claritatea gândurilor, iar tu reuşeşti să vezi un pic peste, să aduni pe toată lumea, să oferi din încrederea ta şi oamenilor din jurul tău.


Ce zice bunicul acum?

Dr. Mihail Banacu: Cred că e fericit că am ajuns aici şi îşi doreşte ca mai departe să urmez nişte paşi pe care i-a urmat el şi care nu sunt aşa uşori şi nici nu ştiu dacă mi-i doresc. El a fost şef de secţie, director de spital şi, ca orice rudă mai strictă, îşi doreşte tot timpul mai mult.


Ce vă doriţi?

Dr. Mihail Banacu: Să îmi perfecţionez toate abilităţile dobândite până acum şi să am mai mult timp cu copilul. Aş vrea să gestionez mai bine timpul liber, partea cu familia.


Ginecologia (1)