Dr. Mutasem Maher este specialist în Ortopedie, chirurg şi un om care a ales medicina inspirat de unchii săi, fraţii mamei, medici în diferite specialităţi. Citiţi în următoarele rânduri ce l-a determinat pe dr. Maher să aleagă Ortopedia!


De ce v-aţi dorit să deveniţi medic?

Dr. Mutasem Maher: Medicina este o preocupare de familie. În familia mamei am trei unchi medici, unul medic generalist, unul chirurg, iar celălalt stomatolog. Când eram mai mic, îmi plăcea să merg la ei în cabinet, să văd ce fac şi cum fac, iar asta m-a inspirat şi pe mine să aleg această meserie.


Dumneavoastră aţi ales cu totul altceva!

Dr. Mutasem Maher: Ortopedia este tot o specialitate chirurgicală.

Din anul III de facultate am început stagiile de practică şi am ajuns să testez munca în mai multe specializări. Două sau trei luni rămâneam în câte o zonă medicală. În anul IV am făcut o lună de Ortopedie, o specialitate de care, cei mai mulţi dintre colegi fugeau, fiindcă aveau părerea (preconcepută) că e dură, fiindcă presupune oscilant, şuruburi, plăci şi bormaşină, (râde) dar mie mi-a plăcut, iubesc această specialitate.

L-am rugat pe asistentul universitar care se ocupa de noi să mă primească. Adevărul e că, din fiecare grupă de 10 studenţi, el putea alege doar doi, pe cei interesaţi. Eu eram unul dintre ei.

Am intrat în sală, am asistat la operaţii şi am decis să rămân. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut, chiar şi tehnicile pe care le foloseau, instrumentele, în special. Era interesant. Deloc uşor, desigur, dar plăcut pentru mine.


Ce este complicat în această specialitate?

Dr. Mutasem Maher: Sunt multe lucruri complicate în ortopedie, cu atât mai mult cu cât este o specialitate ce merge mai mult în zona urgenţelor medicale.

Am lucrat la Spitalul Floreasca şi am văzut multe complicaţii, de la fracturi deschise, la complicaţii vasculare şi nervoase. Un caz dificil care m-a marcat a fost în timpul rezidenţiatului.

Din anul IV puteam face gărzi autonom, cu îndrumare de la şeful de gardă, aşa încât am putut primi pacientul, un motociclist, un tânăr de 30 de ani, cu fracturi deschise, transferat de la un alt spital. Ajunsese la noi cu recomandarea de amputaţie.

M-am sfătuit cu colegii şi cu îndrumătorii, am creat o echipă interdiciplinară de intervenţie, fiindcă aveam în faţă un caz dificil: multiple fracturi deschise, cu complicaţii majore. Împreună i-am salvat piciorul. Pacientul a mai rămas internat în spital pentru trei luni, dar era recunoscător, pentru că am reuşit să-i salvăm piciorul.


De ce aţi ales să rămâneţi în România?

Dr. Mutasem Maher: Am ales să rămân în România, pentru că aici m-am format profesional, dar pot să spun că am şi crescut, având în vedere că aveam 19 ani când am ajuns aici pentru prima dată. Am fost înconjurat mereu de oameni extraordinari care m-au susţinut şi îndrumat. Mai mult decât atât, aici mi-am întemeiat o familie frumoasă şi nu îmi imaginez că aş putea fi în alt loc mai bun în acest moment.


Care este preţul acestei profesii când vine vorba despre familia dvs.?

Dr. Mutasem Maher: Viaţa unui medic este mereu complicată, în special în specialităţile chirurgicale, dar mereu încerc să îmi împart timpul şi să găsesc un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.


Medic