Știri

Dr. Ruslan Scarabnii: „A doua opinie mi se pare esențială, iar un medic bun comunică cu pacientul, încearcă, nu promite”

11 Martie 2025
Știri
11 Martie 2025

Dr. Ruslan Scarabnii: „A doua opinie mi se pare esențială, iar un medic bun comunică cu pacientul, încearcă, nu promite”

 

Dr. Ruslan Scarabnii este medic specialist Chirurgie toracică și un promotor al ideii de „a doua opinie” în actul medical, ca opțiune esențială pentru pacient.

 

A doua opinie previne sau reduce cât se poate de mult ideea unei erori medicale. Dar în ce măsură această manieră se poate aplica în Chirurgia toracică?

Dr. Ruslan Scarabnii: Chirurgia toracică, la fel ca orice altă specialitate medicală, este supusă erorii umane. Nici nu cred că există vreo specialitate lipsită de erori. Așa încât, un second opinion este necesar. Suntem diferiți, ca medici, ca specialiști, așa încât avem, să zicem așa, moduri diferite de comunicare. Dacă pacientul nu este pe aceeași lungime de undă cu medicul sau dacă medicul are o poziție mai autoritară și pacientului i-a fost frică să întrebe ceva în plus, a rămas cu mai multe întrebări decât cu răspunsuri, o a doua opinie este esențială.

 

Din perspectiva dumneavoastră, de chirurg, dacă vine la dumneavoastră pacientul și zice : „sunteți al doilea medic la care apelez ca să-mi fac o idee mai clară” sau dimpotrivă, „vreau să merg la un alt medic, să mai aflu o opinie”, cum vedeți acest lucru?

Dr. Ruslan Scarabnii: Întotdeauna sunt foarte deschis la această abordare. Vreau ca pacientul să consulte și un alt medic dacă simte aeastă nevoie. Poate colegul meu o să aibă un alt unghi de abordare a problemei. Iar, dacă eu am fost suficient de bun și i-am prezentat toate aspectele, colegul meu o să confirme ceea ce am spus și eu. Deci, nu, nu-mi este frică de opinia colegului meu, pentru că eu sunt sigur de ceea ce am spus. Până la urmă, noi, medicii, facem recomandările, iar pacientul este cel care acceptă să facă un tratament sau altul sau poate cere mai multe recomandări. În plus, noi lucrăm cu protocoale internaționale, iar, dacă ne ghidăm după ele, colegul medic nu are cum să vină cu o altă părere, foate diferită de ceea ce ai oferit tu. Iar, dacă apare o mică schimbare sau o alternativă, bineînțeles, argumentată, este foarte bine venită. De ce nu ?

 

Vi s-a întâmplat vreodată să vină cineva la dumneavoastră să vă spună „domnule, dar este cu totul și cu totul altceva decât am auzit până acum de la alți medici !”, pe principiul instalatorului care întreabă: „cine v-a lucrat aici ?”. Ați întâlnit situații care să difere atât de mult ?

Dr. Ruslan Scarabnii: Cu părere de rău zic, și în breasla medicală, ca în toate breslele, există un procent foarte mic de specialiști care nu fac lucrurile corect. Și practică un fel de abuz al unor investigații de care poate pacientul nu ar avea nevoie. De pildă, este evident că, într-un caz oncologic de stadiul patru, nu-i propui pacientului o operație magică, salvatoare, nu-i promiți că îl vindeci. Ceea ce unii medici fac, promit medicamente, miracole, chiar dacă studiile, toată știința arată că stadiul patru nu se tratează chirurgical decât cu mici excepții. În stadiul patru se face mai degrabă chirurgie paliativă. Or, unii specialiști fac abuz de această posibilitate, poate din motive financiare sau din necunoaștere. Dar asta rămâne la decizia lor. Eu sper că fac asta din necunoaștere. Sper că nu din motive bănești abuzează de această indicație, care nu ar trebui să existe. În esență, câtă vreme medicii respectă niște protocoale, unanim acceptate, diferențele n-ar trebui să fie spectaculoase de la o recomandare alta.

 

Atunci ce anume face diferența dintre un medic bun și un medic oarecare, un medic la care vrei să revii și unul la care nu vei mai apela ?

Dr. Ruslan Scarabnii: Cum spuneam, noi suntem cei care recomandă. Pacientul întotdeuna acceptă sau nu recomandările doctorului. Și atunci, un doctor bun știe să comunice, să ducă la bun-sfârșit consultul și să răspundă întrebărilor pacientului. Nemaivorbind despre experiența din sala de operație, de abordarea pe care o preferă, despre ce alege, varianta minim invazivă sau cea clasică. Un medic bun comunică cu pacientul, încearcă, nu promite, dar încearcă să răspundă la toate întrebările și să înțeleagă pacientul. Mulți pacienți, câtă vreme noi operăm cancer, nu vor să audă de acest diagnostic. Sigur că nu e ceva ce vrei să auzi, iar, dacă ți se întâmplă, vrei să ți se spună într-un anumit mod. Iar tu, ca medic, încerci să răspunzi, să explici, să-i arăți, să-i demonstrezi lucrurile și să încerci să-l aduci pe calea cea corectă.

ruslan scarabniichirurgie toracicainterviul saptamaniiinterviu medichub
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Medicii militari ridică ştacheta performanţelor chirurgicale prin intermediul unei premiere

În luna octombrie a acestui an, a fost publicat de către Editura Springer Tratatul internaţional de chirurgie toracică, în două volume, intitulat „Thoracic Surgery – Cervical, Thoracic and Abdominal Approaches”....