Dr. Viorica Şercănean vine de peste Prut şi este medic, cu o carieră de antreprenor. S-a hrănit cu sfaturile bunicii sale şi, cu ambiţie şi voinţă, a pornit de la zero de mai multe ori în România. Acum, după mai bine de 20 de ani de când a ajuns la Bucureşti, după ce a dezvoltat afaceri în frumuseţe şi produse de lux, dr. Viorica Şercănean este la capătul celei de-a doua specializări în medicină, Dermato-venerologie, după un rezidenţiat, acum 25 de ani, de Medicină internă, care îi va deschide oportunităţi în toate direcţiile pe care şi le doreşte.


De ce ai decis să devii medic?

Dr. Viorica Şercănean: Nu a fost atât dorinţa mea, cât toată fascinaţia cu care mi-au povestit părinţii mei despre această  profesie. Mama şi tata sunt profesori de chimie şi biologie, deci e lesne de înţeles cum mi-au povestit despre medicină.

 

Puteai refuza. De ce te-ai înhămat la acest drum deloc uşor?

Dr. Viorica Şercănean: Mi-a plăcut întotdeauna să fiu foarte bună în orice aveam să fac. Iar meseria asta, despre care mi se spunea că este greu de atins, pentru care trebuia să învăţ foarte mult şi foarte bine, era exact de ce aveam nevoie atunci. Apropo, la un moment dat, mi-am dorit să devin jurnalist. Îmi plăcea mult literatura, îmi plăcea să scriu, să vorbesc cu oamenii, să-i înţeleg, să găsesc cheia sufletelor lor. Dar, dacă mă gândesc bine, asta înseamnă şi să fii medic, să găseşti cheia pentru fiecare persoană. Nu cred că este suficient să tratezi boala şi simptomele, ci să înţelegi boala şi ce a dus acolo.

 

Cum a fost admiterea la medicină?

Dr. Viorica Şercănean: Aş zice că a fost un stres mai mare pentru ai mei, decât pentru mine. Ideea în sine a acestui examen părea ceva aşa de complicat, însă mie nu mi se părea deloc ceva căruia nu aş putea să-i fac faţă. Am fost mereu o elevă de nota 10 şi nu mi s-a părut vreodată că nu aş putea să trec de acest examen. Am învăţat, am dat examen şi am intrat. Sigur, am avut şi şocul să văd pe cineva în faţa mea care nu ştia să răspundă aproape la nicio întrebare, la biologie, dar a luat 10, lucru care m-a marcat. Cred că a fost pentru prima dată când am înţeles că se poate reuşi şi altfel, cum mai auzisem, cu bani sau cu pile.

 

Te întrebam asta, pentru că aş fi curioasă să aflu ce părere ai tu despre eşec!

Dr. Viorica Şercănean: Cred că este o etapă din care întotdeauna vei ieşi. Eu sunt foarte pregătită să pierd. Când îmi doresc ceva, fac tot posibilul, imposibilul şi un pic mai mult să se întâmple ce îmi doresc, dar sunt pregătită şi să pierd. Iar, dacă mi se întâmplă asta, înseamnă că Dumnezeu are pregătită o variantă mai bună pentru mine şi încă nu a venit vremea pentru ea. Eşecul nu este pentru mine o pierdere, ci o treaptă necesară pentru dezvoltarea mea.

 

L-ai trăit?

Dr. Viorica Şercănean: Bineînţeles. Eram lider de grup într-o companie de produse cosmetice, am construit o echipă, mi-a fost foarte greu să fac asta, fiindcă de-abia venisem în România, a fost nevoie de foarte multă implicare din partea mea, dar reuşisem. Iar, după tot acest efort, am pierdut tot: bani, echipa pe care o construisem, tot. Apoi, am luat-o de la capăt, cu lecţiile învăţate şi cu alternative mai bune găsite. Totul se transformă în viaţă, nimic nu se pierde.

 

Hai să ne uităm la succese atunci?

Dr. Viorica Şercănean: Ce este succesul? Sigur nu e finalul. (râde) Mie îmi place mai mult călătoria decât destinaţia. Dacă mă duc în Italia, îmi place mult mai mult drumul până acolo şi mă provoacă, decât ce găsesc acolo.

Uneori îmi pregătesc singură surprize. Îmi place să descopăr, să provoc, să ajung în locuri pe unde nu am mai fost, la propriu şi la figurat. Îmi place să aştept lucruri foarte frumoase, iar ele vin întotdeauna. Cam aşa e şi succesul.

 

Cum îl măsori pe el, pe succes?

Dr. Viorica Şercănean: Ştii sentimentul acela ce vine când ceva ce ţi-ai dorit îndelung ajunge la tine şi trăieşti o deplinătate a binelui, o stare de linişte şi satisfacţie că ţi s-a împlinit ce îţi doreai? Acela este succesul pentru mine.

Azi de dimineaţă, îmi făceam cafeaua şi mă uitam pe geam cum ploua peste panseluţele pe care le-am luat să le plantăm în curte. Aveam o stare de aşa bine, încât nu simţeam că aş mai avea nevoie de ceva în plus. Era bine. Acela e succesul.

 

Trăim vremuri tulburi. În aceste vremuri, cui datorezi tu succesul?

Dr. Viorica Şercănean: Mie.

 

Şi cum ai făcut?

Dr. Viorica Şercănean: Mi-am ascultat întotdeauna inima.

 

Ce înseamnă asta?

Dr. Viorica Şercănean: Înseamnă literalmente să te asculţi pe tine. Să te gândeşti bine dacă chiar vrei ce-ţi propui. Cu sinceritate: chiar vreau eu asta sau vrea mama, tata, sora mea ori societatea? E visul meu sau al altcuiva? Când îţi răspunzi sincer la această întrebare s-ar putea să realizezi că ai luat-o pe alt drum şi va trebui să faci un viraj, ori vei descoperi că acolo eşti tu, că ţi-ai luat visul în mâinile tale.

 

Asta s-a întâmplat când ai renunţat la medicină pentru antreprenoriat?

Dr. Viorica Şercănean: S-a întâmplat chiar în timpul facultăţii. Participam la o prelegere, una foarte complicată, la medicină şi am realizat că nu mai scriu poezii. Şi nu mai scriam nimic. Atunci mi-am zis că nu vreau să las medicina să inhibe partea mea creativă.

Într-o zi am găsit această cale, care să-mi satisfacă nevoia mea de a face altceva şi am devenit consultant de frumuseţe. Iar asta m-a ajutat: ajutând femeile să se cunoască, să se vadă în toată frumuseţea lor m-a făcut să mă întorc din nou la mine.

 

Ai renunţat la facultate pentru asta?

Dr. Viorica Şercănean: Nu am renunţat la nimic, fiindcă ştiu că în viaţă orice se poate combina şi obţine dacă vrei. Eu am foarte multe pălării: una de mamă, una de antreprenor, alta de medic, iar una de regină. (râde)

 

De ce ai venit spre România? De ce nu spre Rusia?

Dr. Viorica Şercănean: Tocmai mă căsătorisem, iar soţul meu de atunci era student la Drept în România. Iar eu trebuia să vin după el, la Bucureşti.

 

La ce ai renunţat pentru asta?

Dr. Viorica Şercănean: Nu am renunţat la nimic. Am ales.

 

Ce ai găsit aici?

Dr. Viorica Şercănean: Un oraş în care nu cunoşteam pe nimeni, în care urma să-mi iau rezidenţiatul. Am întrebat care este cel mai bun spital din Bucureşti, am aflat de Municipal şi acolo m-am dus. Şi am început.

Nu ştiam pe nimeni aici, nici nu ştiam unde o să dorm noaptea următoare, dar cumva am găsit oameni care să mă îndrume şi ajute.

Am convingerea că întotdeauna, dar întotdeauna, când îmi doresc ceva, găsesc oameni sau situaţii care să mă ajute să reuşesc.

Gândeşte-te că bursa mea de rezident era de 50 de euro, iar chiria de 150 de euro, într-un apartament pe care îl împărţeam cu altcineva. Trebuia să găseşti soluţii. Dar cu acest caracter al meu, cu convingerea că întotdeauna am să găsesc soluţii, nu am stat să-mi plâng de milă. Dar nu pot să zic că mi-a fost simplu. Cu această bursă, trebuia să găsesc soluţii pentru banii de mâncare, de cazare, de lumină, de haine şi aşa mai departe. Şi am reuşit. Bineînţeles că mă ajutau părinţii, că-mi trimiteau pachete cu mâncare, dar îmi doream foarte mult ca eu să nu mai iau de acasă, că nu mi se părea ok să se întâmple asta. Ştii câte borcane de mâncare am cărat? Nici nu ştiu cum reuşeam! Să ai 48 de kilograme şi să cari borcane întregi cu mâncare. Dar nu am văzut niciodată asta ca pe ceva tragic. De aceea, când aud pe cineva cum se plânge, mi se pare ireal.

Ce a fost simplu?

Dr. Viorica Şercănean: Nimic. Dar mă ajută mult faptul că le iau pe toate în joacă. Dacă le iau prea în serios, pot să-mi dau demisia şi să plec în lume. (râde) Depinde foarte mult cum te uiţi la lucruri. Aştepţi minuni, minuni se întâmplă. Aştepţi lucruri rele, astea vor veni.

 

Cum ai ales specialitatea?

Dr. Viorica Şercănean: Prima dată, am ales medicina internă, acum fac a doua specializare. Medicina internă mi se părea că îmi dă ocazia să ştiu de toate. Mi-era greu să aleg ceva anume, cred.

 

Cât ai profesat ca medic şi unde?

Dr. Viorica Şercănean: Am terminat rezidenţiatul şi nu am profesat ca medic, ci am ales să fac antreprenoriat. Făceam consultaţii de frumuseţe, învăţam femeile despre îngrijire, vindeam produse cosmetice, apoi am născut copiii. Voiam să am timp să stau cu copiii. Să am timp pentru ei. Ceea ce s-a întâmplat.

 

Ce ai învăţat din această lecţie a antreprenoriatului? Zi-mi trei lucruri pe care să nu le faci!

Dr. Viorica Şercănean: Să nu-ţi fie frică să încerci ceva.

 

Antreprenorii nu sunt prudenţi?

Dr. Viorica Şercănean: Poate că unii sunt, dar reuşesc de obicei cei care sunt nebuni. (râde) Ca să faci antreprenoriat trebuie să ai o doză de inconştienţă.

Cu ce ai fost tu nesăbuită în antreprenoriat?

Dr. Viorica Şercănean: Cred că în fiecare zi fac câte o nebunie. Nu mă mulţumesc cu puţin, ci mă arunc în ce vreau să fac şi să obţin. Când vreau ceva foarte mult, nu mă opreşte nimeni şi nimic. Dar sigur, nu stau pe canapea şi aştept să vină. După ce mi-am pus dorinţa pe hârtie, în fiecare zi fac ceva pentru asta, cel puţin trei lucruri.

 

Altă lecţie!

Dr. Viorica Şercănean: Să ai un contabil bun din prima. Te scuteşte de multă bătaie de cap. şi e de dorit să înveţi balanţa, ca să ştii ce să ceri contabilului.

Apoi, e absolut necesar să ştii ce vrei.

 

Ce ai vrut tu când ai devenit antreprenor?

Dr. Viorica Şercănean: Eu mi-am dorit atunci ca fiecare femeie cu care interacţionez să fie mai fericită, mai împlinită, mai bine după interacţiunea cu mine. Nu m-am gândit nicio clipă la bani, ci la asta. Şi am reuşit.

 

Cum a apărut caviarul în povestea asta?

Dr. Viorica Şercănean: Eu sunt foarte gurmandă, îmi plac produsele scumpe, mâncarea bună, tot ce e frumos. Îmi doream să fac un magazin online cu produse de lux. La început, am adus cafea, iar într-o zi am văzut nişte lădiţe foarte frumoase la o prietenă. Am luat lădiţele şi ele aveau nevoie să fie puse la treabă. Voiam să pun în ele produse de lux pentru cei care îşi doreau să facă nişte cadouri scumpe, de Sărbători. Şi asta am făcut: am găsit pe cineva care venea cu nişte produse greceşti, spectaculoase, am făcut primele coşuri-cadou şi curând am primit şi prima comandă. Mi-amintesc şi acum despre această doamnă care conducea o companie importantă, care voia mai multe coşuri şi care avea neîncrederea care venea din faptul că eram noi pe piaţă. Şi i-am zis: „ştiţi, aveţi doar două opţiuni, fie mergeţi cu mine şi vom colabora de-aici mai departe ani la rând, ori alegeţi pe altcineva!”. Şi acum colaborăm.

Dar să mă întorc la întrebarea ta: caviarul. Mi-am amintit că acum vreo 20 de ani aveam un prieten care şi-a făcut o fermă de caviar. Cumpărase sturioni şi eu i-am spus atunci: or să lucreze pentru mine într-o zi. Şi iată că a venit momentul şi l-am sunat. Era primul an în care începea să producă primele roade. Aşa a apărut şi caviarul în coşurile mele cadou.

 

Deci, frumuseţe, lux. Ce mai ai?

Dr. Viorica Şercănean: Medicină. Am revenit la dermato-venerologie, care îmbină exact ce-mi place mie: pielea, frumuseţea, aspectul fizic. Şi acum pot să fac ce ştiu eu mai bine: partea de dezvoltare personală, cu cea medicală. Acum, la capătul celor 5 ani de rezidenţiat de dermato-venerologie, urmează să-mi dau examenul de specializare.

Mi se pare foarte important ce fac acum pentru cariera pe care mi-am creat-o până acum, la fel cum mi se pare important faptul că am şi specializare în medicină internă.

 

Ce-o să se întâmple mai departe? Încotro te dezvolţi?

Dr. Viorica Şercănean: În toate direcţiile. Voi deveni din ce în ce mai abilă să jonglez cu toate astea. pentru că mi se pare foarte frumos ce urmează pentru mine.


Medic