Florin Oancea, manager general la MED Consulting, promotorul management-ului administrativ pentru cabinete şi clinici medicale în România, spune că a înfiinţat compania din dorinţa de a ajuta medicii şi proprietarii clinicilor medicale prin oferirea întregului suport managerial privind gestionarea problemelor administrative. Astfel, profesioniştii din domeniul medical au timp să îşi concentreze atenţia asupra actului medical, relaţiei directe cu pacienţii şi dezvoltării profesionale.


Ce v-a determinat să plecaţi la drum cu o companie care să-i sprijine pe profesioniştii din domeniul medical?

Florin Oancea: Timp de doi ani, conjunctural, m-am ocupat de partea administrativă a unui cabinet stomatologic. Aşa am apucat să mă familiarizez, în primul rând, cu business-ul medical şi, în al doilea rând şi cred eu cel mai important, cu pregătirea documentaţiilor şi mai ales cu procedura de lucru cu instituţiile publice. Ulterior, interacţionând cu mai mulţi medici, mi-am dat seama că pentru ei este o adevarată corvoadă partea administrativă şi birocratică, aceştia preferând să îşi exercite profesia, iar bătaia de cap să o poată delega. Eu, făcând parte din mediul antreprenorial şi mai ales plăcându-mi provocările, am luat decizia de a pleca la drum cu acest proiect prin care îmi asum întreaga bătaie de cap a medicilor.


Sunteţi unici pe piaţă în domeniul managementului administrativ pentru cabinete şi clinici medicale?

Florin Oancea: Cu mândrie pot spune că da. OK, sunt jurişti care întocmesc documentaţia pentru direcţiile de sănătate publică şi colegiile medicilor, dar ceea ce facem noi este diferit.


Cum îi ajută, mai exact, MED Consulting pe medici?

Florin Oancea: Ajutorul principal putem spune că este faptul că îi  scutim de drumuri, bătaie de cap şi mai ales le oferim timp. Timp care este preţios în relaţia cu pacienţii, în dezvoltarea profesională şi în managementul medical al fiecărui cabinet sau clinici.


Care sunt serviciile pe care le furnizaţi?

Florin Oancea: Acum, serviciile pe care noi le oferim sunt destul de complexe şi adaptate fiecărui partener în parte. Prima dată am început cu pregătirea documentaţiei în vederea obţinerii Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare DSP şi Avizului Colegiului Medicilor şi, bineînţeles, monitorizarea întregului proces. Apoi, am adăugat înfiinţarea de forme de organizare CMI sau SRL, cât şi deschiderea de puncte de lucru, iar, în momentul de faţă, oferim şi întreg suportul în managementul administrativ al unui cabinet, cât şi amenajarea şi utilarea efectivă a unui cabinet ce urmează să fie înfiinţat.


Care sunt dificultăţile pe care le întâmpinaţi, de obicei, atunci când demaraţi o acţiune de obţinere a autorizaţiilor în vederea înfiinţării/radierii cabinetelor medicale?

Florin Oancea: Din păcate, aşa cum suntem obişnuiţi, interacţiunea cu instituţiile de stat este puţin mai anevoioasă. Aici, vorbim de înţelegerea şi interpretarea documentaţiei depuse, a lipsei de personal - ceea ce îngreunează parcursul unui dosar, iar, în perioada actuală, se mai adaugă şi pandemia, care a reuşit să dea peste cap tot ce înseamnă direcţii de sănătate publică.


Cât durează tot procesul de obţinere a autorizaţiilor?

Florin Oancea: Conform OMS 1030/2009, Art.6, alin.3 si al Art.19, alin.1, în cadrul DSP ar trebui să se soluţioneze notificările de asistenţă de specialitate în maximum 20 de zile lucrătoare, iar ASF-urile, în baza declaraţiei pe proprie răspundere, în 30 de zile lucrătoare au obligaţia să delege personalul de specialitate care trebuie să verifice obiectivul pentru care se depune documentaţia. Colegiul Medicilor are la dispoziţie 30 de zile lucrătoare în regim normal de soluţionare şi şapte zile lucrătoare în regim de urgenţă. În momentul de faţă, termenele sunt depăşite pe fond de pandemie.


Câte cabinete/clinici medicale aţi sprijinit până acum pentru obţinerea actelor necesare?

Florin Oancea: Având în vedere că MED Consulting s-a conturat în formulă actuală la începutul lunii mai, moment în care am finalizat biroul unde ne desfaşurăm activitatea, putem spune că avem peste 25 de medici de specialităţi diverse, iar cu o parte dintre ei am rămas sub diverse forme de colaborare.


Pandemia de COVID-19 a încetinit în vreun fel înfiinţarea de noi cabinete/clinici medicale?

Florin Oancea: Da, pandemia de COVID-19 îşi pune amprenta şi în procesul de avizare. DSP-urile la nivel naţional sunt sufocate de perioada pe care o traversăm, iar asta îşi pune amprenta şi asupra procesului de autorizare.


Unde vă pot găsi profesioniştii din domeniul medical pentru a beneficia de serviciile pe care le oferiţi?

Florin Oancea: Putem fi găsiţi cu ajutorul internetului pe pagina www.med-consulting.ro.