Elegantă și delicată, dr. Christiane Thallinger este unul dintre specialiștii în dermatologie care luptă cu îndârjire împotriva cancerului la clinica din capitala Austriei, Wiener Privatklinik (WPK). „Chimioterapia este de domeniul trecutului în tratarea cancerului de piele”, spune categoric dr. Thallinger, care  utilizează una dintre cele mai noi și inovatoare tehnici, imunoterapia. Deși costisitoare, imunoterapia câștiga din ce în ce mai mulți simpatizanți, inclusiv în țara noastră.

MedicHub: Pentru cititorii noștri aș dori să vă întreb cum s-a dezvoltat pasiunea dvs. pentru medicină? Ați știut încă din copilărie că vreți să fiți medic?

Dr. Christiane Thallinger: Nu, a fost o decizie luată mult mai târziu în viață. La 18 ani, voiam să devin medic veterinar. Apoi, mi-am schimbat decizia, am zis că e mai bine să tratez oameni decât cai. Faceam mult sport, echitație și din acest motiv voiam inițial să devin medic veterinar.

MedicHub: V-ați luat un an sabatic, după terminarea studiilor, la Universitatea din California, San Diego, unde ați participat în proiecte de cercetare a bolilor de piele autoimune pe modele animale. Cum a fost această experiență?

Dr. Christiane Thallinger: În Austria, este foarte comun ca atunci când termini specializarea să călătorești și să muncești într-o țară străină pentru schimb de experiență. Când mi-am terminat specializarea în dermatologie, am obținut o bursă și am ales statul California. Lucrasem mult pe modele animale și voiam să îmi aprofundez cunoștințele de cercetare pe șoareci. Aceștia erau șoareci modificați genetic, bolnavi de psoriazis. Dar acest studiu de bază poate fi transmutat și la cancer, accentul punându-se pe o anumită moleculă care se găsește și la pacienții cu cancer.

MedicHub: Cum ați compara cele două sisteme de cercetare, cel american și cel austriac?

Dr. Christiane Thallinger: Cele două sistemele sunt foarte diferite. În primul rând, pentru că în Statele Unite se muncește foarte mult. Programul începe la 8 și se termină la 10 seara. În California, sunt mulți studenți asiatici și ei sunt obișnuiți să muncească foarte, foarte mult, deci este un mediu extrem de competitiv. Dar ai sprijinul asistentului personal și al profesorului coordonator, deci poți face progrese imense. Și este mai ușor pentru că toți sunt dedicați proiectului tău.

MedicHub: Pe 18 mai, a.c, a început și în România campania Euromelanoma Day, activitate care are rolul de a informa oamenii despre cancerului de piele și a le oferi consultații gratuite. Din perspectiva dvs. de medic dermatolog, ce procent din cazurile de cancer de piele se datorează expunerii prelungite la soare și cât este genetic?

Dr. Christiane Thallinger: Majoritatea cancerelor de piele se datorează arsurilor și este foarte important să evităm arsurile de piele în copilărie. Știm deja că arsurile de piele din copilărie contribuie direct la apariția melanomului și a cancerului la persoanele cu piele deschisă la culoare. În Statele Unite, ca și în România, cancerul de piele este cel mai răspândit tip de cancer. Deci, toată lumea va dezvolta cancer de piele la un moment dat. Deci, este foarte, foarte important să ne protejăm pielea cu creme și să ne îmbrăcăm adecvat, mai ales în mijlocul zilei. Și, cu siguranță, trebuie evitate saloanele de bronzare. Acesta fiind unul dintre motivele pentru care incidența de melanom crește în rândul tinerilor, mai ales la femeilor. Deci, mai bine o piele palidă. E cel mai sigur.

MedicHub: Wiener Privatklinik (WPK), instituția pentru care lucrați în Viena, se axează pe folosirea imunoterapiei în tratarea cancerului. Cele mai bune rezultate ale imunoterapiei s-au obținut în cazul melanomului. Se știe de ce?

Dr. Christiane Thallinger: Până în 2008, foloseam numai chimioterapie pentru a trata melanomul, utilizam toluen diizocianat (TDI), și nimic nu funcționa. Pentru melanom de gradul 4, nu conta deloc dacă faci chimioterapie sau nu, nu îți influența rata de supraviețuire. Dar acestea erau singurele medicamente aprobate de FDA (Administraţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente). Apoi, în 2010, ipilimumab a fost aprobat de FDA, un anticorp monoclonal anti-CTLA-4 complet uman și inhibitor al punctelor de control imun. Administrarea de ipilimumab chiar are rezultate foarte bune, deci, pentru prima dată, am putut prelungi viața pacienților cu melanom. Acum, imunoterapia este un tratament validat pentru tratarea melanomului, dar, din păcate, este foarte, foarte scump și nu este decontat în toate țările de către casele de asigurări. Deci, asta este o problemă.

MedicHub: Cât de scumpă este imunoterapia în comparație cu chimioterapia?

Dr. Christiane Thallinger: Diferă de la țară la țară, dar știu că, în Austria, patru cicluri de ipilimumab costă 80.000 de euro. Deci, o sumă foarte mare. Dar ai nevoie de 4 cicluri, apoi poți face un control amănunțit să vezi dacă funcționeză sau nu. Și, apoi, trebuie să faci și tratamentul de întreținere pe o perioadă de trei luni. Deci, este o povară financiară uriașă pentru guverne și casele de asigurări.

MedicHub: Costă atât de mult pentru că este un tratament încă nou și nu atât de răspândit?

Dr. Christiane Thallinger: Nu. Pentru că au investit mult în cercetarea și producerea medicamentelor și acum companiile farmaceutice își vor banii înapoi. Dar trebuie să regândim prețul, mai ales pentru țările sărace.

MedicHub: Credeți că aceste costuri vor scădea pe viitor?

Dr. Christiane Thallinger: Da, chiar cred asta. Cred că prețul va scădea odată ce din ce în ce mai mulți pacienți îl vor urma. Și, de asemenea, pacienții trebui să facă presiuni asupra companiilor ca să scadă prețurile.

Pentru că nimeni nu poate înțelege de ce românii nu beneficiază încă de acest tratament. Dacă ești din Austria, atunci ai acest serviciu decontat, dar în România nu. Și ambele țări sunt în Uniunea Europeană, deci...

MedicHub: Are imunoterapia mai puține efecte secundare decât chimioterapia?

Dr. Christiane Thallinger: Nu, nu, imunoterapia are multe efecte secundare (râde).

MedicHub: Cel mai comun efect secundar este apariția leziunilor pielii, nu?

Dr. Christiane Thallinger: Da, dar și afecțiuni ale ficatului, plămânilor sau afecțiuni ale tractului gastrointestinal. Pacienții pot dezolva forme de colită, hepatită etc. Acestea pentru că sistemul imunitar este activat și, câteodată, acționează chiar împotriva corpului tău. Bineînțeles, nu ne dorim asta. Vrem ca sistemul imunitar să se activeze împotriva tumorii. Și, de aceea, este foarte important să se efectueze un bun management al efectelor secundare, ca pacientul să nu fie nevoit să oprească tratamentul.

MedicHub: Sunt cazuri de cancer de piele pentru care ați mai recomanda chimioterapie?

Dr. Christiane Thallinger: Nu, chimioterapia e de domeniul trecutului. Clar. După 2010, am început să folosim imunoterapia și tratamentul țintit. Și sunt multe studii făcute, în ultima vreme, pe aceste două tehnici.

MedicHub: Vă referiți strict la tratarea cancerului de piele?

Dr. Christiane Thallinger: Da, doar la cancerul de piele. Chimioterapia încă are un rol benefic pentru alte tipuri de tumori, dar pentru melanom este demodată.

MedicHub: Dacă ar fi în puterea dvs, ce ați schimba în sistemul de sănătate austriac?

Dr. Christiane Thallinger: Lupt mult pentru egalitatea de șanse și accesul la un tratament adecvat independent de venituri, de resursele financiare ale pacientului. Încă sunt diferențe și în Austria între spitalul public și o clinică privată. Eu cred că este unul dintre drepturile umane fundamentale să ai parte de cel mai bun tratament disponibil.

Trebuie să combatem aceste inegalități. Mai ales în Uniunea Europeană, trebuie să ne asigurăm că toată lumea primește cel mai bun tratament și trebuie să luptăm pentru asta.

MedicHub: Ce părere au pacienții români pe care i-ați tratat până în prezent și, mai ales, cei cu care v-ați întâlnit pe 19 mai la conferința organizată de Wiener Privatklinik în București? Sunt dezamăgiți de sistemul român de sănătate?

Dr. Christiane Thallinger: Chiar mă gândeam la acest aspect. Oare ce gândesc acești oameni când eu le povestesc despre un tratament de care nu pot beneficia în țara lor? Dar sunt foarte bine informați, știu multe despre tumorile lor și încearcă să obțină cel mai bun tratament pentru rudele lor. Suprinzător, cei mai mulți oameni prezenți la conferință se informau pentru rudele lor, suferinde de cancer.

Dar cred că a fost un bun început pentru că au putut discuta unu la unu cu un medic specialist. Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face, ca medici, este să ne ascultăm pacienții. Care sunt principalele lor griji? Ce putem face pentru ei? Câteodată ei nu vor să urmeze un tratament, vor să știe ce se întâmplă exact și să decidă ei singuri cum vor proceda. Câteodată vor să aibă o bună calitate a vieții și să nu facă chimioterapie, să aibă simptome de vomă etc. Dar, atunci, trebuie să le acorzi toate informațiile de care au nevoie. Deci, cred că e foarte important să ai timp și să îți asculți pacienții.

MedicHub: Cum credeți că va arăta lupta împotriva cancerului în 20-30 de ani?

Dr. Christiane Thallinger: Hmm... din păcate, cred că încă va fi o luptă. Dar cred că pentru anumite tumori, vom face această trecere de la cancer la boală cronică. Și atunci vei putea trăi cu cancerul, te simți bine, nu ai dureri foarte mari. De exemplu, în cazul cancerului la sân, s-a făcut deja această trecere la boală cronică pentru anumite subtipuri de cancer. În cazurile pacienților cu melanom de gradul patru, știm că le putem prelungi viața, dar nu îl putem vindeca. Melanomul poate fi vindecat numai dacă este depistat în stadii incipiente, când cancerul nu s-a răspândit.