Medicul Virgil Musta, coordonatorul secţiei COVID-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre situaţia actuală din spitalele româneşti. Dr. Virgil Musta consideră că numărul mare de îmbolnăviri cu COVID-19 este cauzat de faptul că oamenii nu mai sunt solidari şi nu mai respectă regulile. În spitalul unde lucrează a impus reguli clare, iar, până acum, nu au existat cazuri de îmbolnăvire în rândul personalului. „Personalul sanitar din zonele non COVID-9 să nu stea în grupuri foarte mari, pentru că, dacă cineva se contaminează, există riscul să-i contamineze şi pe ceilalţi”, spune dr. Virgil Musta.


MedicHub: În ultimele zile a fost întregistrat un număr mare de cazuri de infectări cu coronavirus. Cum vedeţi situaţia? Ne îndreptăm spre un al doilea val?

Dr. Virgil Musta: Nu ştiu dacă este al doilea val sau este al doilea vârf al primului val, dar nu asta este important. Este important că, după ce am trecut printr-un vârf al pandemiei şi lucrurile au început să devină mai calme, s-a reactivat această pandemie şi suntem aproximativ în situaţia în care numărul de cazuri este foarte mare. Sunt zone din ţară unde nu mai sunt locuri în spitale, secţiile de Terapie intensivă sunt pline şi, astfel, riscăm ca sistemul de sănătate să fie sufocat de către pacienţi.


MedicHub: În spitalul dumneavoastră care este situaţia?

Dr. Virgil Musta: La noi, în Timişoara, am stat foarte bine până acum o săptămână, având în medie 1-2 pacienţi pe zi, dar au început să apară focare, ceea ce face ca, în momentul de faţă, să avem 22 de persoane internate şi o persoană în terapie intensivă.


MedicHub: Medicii sunt persoanele cele mai expuse în această pandemie. Cum se protejează?

Dr. Virgil Musta: Noi avem nişte standarde de protecţie pe care trebuie să le respectăm şi, în funcţie de zona în care lucrăm în spital, nivelul de securitate este diferit. În zona de COVID-19, avem un nivel de securitate 3, ceea ce presupune ca pacienţii să fie văzuţi în combinezon, cu mască, cu vizieră, cu mănuşi, cu papuci de unică folosinţă. În nivelul de biosecuritate mai mic, acolo unde sunt pacienţii posibil COVID-19, dar nu se ştie dacă sunt sau nu, şi acolo purtăm mască, halat impermeabil – toate echipamentele sunt de unică folosinţă. Şi în aceste zone noi trebuie să considerăm orice pacient ca find posibil pacient COVID-19 pozitiv, pentru că poate până la elucidarea situaţiei riscăm. În zonele verzi sau zonele albe, ar trebui să fie pacienţii non COVID-19. Dacă din greşeală sau dintr-o lipsă de concordanţă a testelor ajunge un pacient infectat în această zonă, acolo se pune problema nivelului de securitate, dar şi acolo trebuie să purtăm măcar mască chirurgicală şi echipamente, astfel încât să căutăm să evităm cât se poate de mult contaminarea. Fluxurile trebuie gândite, astfel încât să nu se amestece pacienţii COVID-19 cu cei non COVID-19. Personalul sanitar din zonele non COVID-9 să nu stea în grupuri foarte mari, pentru că, dacă cineva se contaminează, există riscul să-i contamineze şi pe ceilalţi. Fiecare spital şi-a făcut nişte reguli, iar, în funcţie de conştiinciozitatea fiecărui cadru medical şi în funcţie de respectarea acestor reguli, asistăm la o protecţie mai mare sau mai mică.


MedicHub: Cum a fost pentru dumneavoastră această perioadă?

Dr. Virgil Musta: La început, am avut o oarecare frică, dar am căpătat încredere când am văzut că niciun cadru medical nu s-a infectat datorită seriozităţii cu care am abordat această problemă. Ne-am pregătit din timp înainte de a veni fiecare caz, am avut echipamente de protecţie, am schimbat structural şi funcţional modul de activitate în spital, am făcut exerciţii de dezechipare şi am analizat permanent riscurile. În plus, odată cu relaxarea, şi personalul medical participă la unele activităţi şi există riscul să se contamineze şi atunci e mult mai greu să previi contaminarea şi la nivelul spitalului.


MedicHub: Aţi văzut că peste 500 de bolnavi de COVID-19 au ieşit din spital. Ce consecinţe are acest lucru?

Dr. Virgil Musta: Acesta este un risc, pentru că reprezintă un potenţial factor de contaminare pentru comunitate. Dacă o persoană care a venit din spital este încă purtătoare de virus într-o concentraţie mai mare şi se plimbă cu mijloacele de transport în comun, riscă să contamineze toate persoanele care sunt în acele mijloace de transport în comun, mai ales dacă acele persoane nu poartă mască. Dacă merge în comunităţi aglomerate, atunci riscul este foarte mare. Aici ar trebui să ne bazăm pe responsabilitatea persoanelor care au solicitat pe propria răspundere externarea, că se vor autoizola pentru a nu contamina pe alţii. Pe de altă parte, trebuie să fim noi foarte precauţi ca să respectăm toate regulile pentru că, în acest fel, poate nu reducem la zero, dar diminuăm riscul la care ne expunem. Dacă pe alţii nu-i interesează respectarea regulilor, măcar noi să avem grijă de noi. Asta înseamnă să nu mergem în locuri aglomerate, să purtăm mască şi să ne îndepărtăm de locurile unde persoanele nu poartă mască, să ne spălăm pe mâini de fiecare dată. Sunt măsuri care nu sunt greu de ţinut, iar, dacă le respectăm, scădem riscul de infectare.


MedicHub: Medicii, practic, au învăţat să trăiască cu acest virus. Dar cum poate populaţia să facă acest lucru?

Dr. Virgil Musta: Această nouă normalitate asta înseamnă: să învăţăm să trăim cu situaţiile care ne ameninţă fie sănătatea, fie alt aspect al vieţii noastre. În ţările asiatice, în perioade de epidemii, toţi cetăţenii poartă mască când umblă prin locuri aglomerate, pentru că ei deja s-au confruntat cu astfel de situaţii şi a intrat în cotidianul lor purtarea măştii. Probabil că aşa va fi şi la noi. Iar faptul că trebuie să ne spălăm pe mâini nu ar trebui să fie o noutate, eu cred că ar fi trebuit deja să avem acest obicei. Ar fi trebuit să avem deja această educaţie: să ne spălăm pe mâini de fiecare dată când mâncăm. Ar trebui să nu ne mai punem mâna la ochi şi la nas. La fel, trebuie să fim atenţi cu zonele supraaglomerate. Eu cred că toate astea pornesc de la trei elemente de bază: educaţie, responsabilitate şi solidaritate. Dacă fiecare dintre noi ţine cont de aceste trei elemente, nu cred că vor fi probleme.


MedicHub: Cum s-a descurcat România până acum? Ce notă i-aţi da?

Dr. Virgil Musta: Eu cred că s-a descurcat foarte bine, pentru că ne raportăm la alte ţări cu sisteme de sănătate mult mai bune, care nu au făcut faţă. N-au făcut faţă tocmai pentru că ei au avut reguli, dar nu au vrut să le respecte. Şi aici mă refer la Spania, Italia, Statele Unite ale Americii. Noi, datorită regulilor foarte stricte impuse, am reuşit să ţinem sub control pandemia. Este păcat că acum din cauza diferitelor acţiuni am ajuns să riscăm şi să dăm cu piciorul la tot ce am realizat, la sacrificiile pe care le-am făcut.


MedicHub: Cu ce rămâneţi după această pandemie?

Dr. Virgil Musta: Cu o experienţă. Comunitatea rămâne cu o experienţă. Rămânem cu nişte concluzii, iar, dacă suntem înţeleşi, ne vom modifica puţin modul de viaţă. Una dintre concluzii este că formele severe de îmbolnăvire au fost la persoane cu comorbidităţi. De ce apar aceste comorbidităţi? Pentru că nu suntem obşinuiţi să ducem o viaţă sănătoasă. Educaţia pentru viaţă sănătoasă este foarte importantă. Şi poate vom accepta astfel de programe de prevenţie, de control al sănătăţii, de alimentaţie sănătoasă, de educaţie sportivă, de a manageria mai bine stresul. Dacă controlăm îmbolnăvirea şi milităm pentru o viaţă sănătoasă, atunci sigur vom trece mult mai bine peste situaţii similare. Am învăţat că trebuie să fim solidari. Eu am avut o experienţă foarte plăcută când am văzut cum se ţine sub control pandemia în momentul când, la un apel al specialiştilor, oamenii au percutat şi au respectat regulile. În momentul în care nu a mai existat această solidaritate, lucrurile au scăpat de sub control, din păcate.

Sursa foto: www.tion.ro