Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu este de trei ani președintele Societății Române de Cardiologie. Deși spune că ar da o notă negativă sistemului medical, este ambițios și crede în țelul Societății de a reduce incidența bolilor cardiovasculare în România cu cel puțin 20% în următorii ani. „Am obsesia, dacă vreți, a timpului pierdut fără rost”, declară acesta.

MedicHub: Domnule doctor, ce v-a determinat să alegeți cardiologia din multitudinea de discipline medicale?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Am să vă spun un mic secret, eu nu am vrut să devin medic. Nu acesta a fost primul meu plan. Când eram adolescent, interesele mele erau cu totul și cu totul altele: fizică, astronautică, fizică spațială și așa mai departe. Dar mi-am dat seama că nu pot să fac acest lucru în România, așa că m-am gândit la planul B. Deci, am dat la facultatea de medicină.

M-am lipit de cardiologie încă din anul 2-3 de facultate. Am simțit-o cea mai apropiată de mine.

MedicHub:  Cât de importantă este medicina de familie în prevenția primară? Există o comunicare reală între medicul de familie și medicul specialist?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Evident, medicina de familie este extrem de importantă, asta o poate spune oricine. Problema este, însă, că toată lumea cere de la medicul de familie să facă foarte multe lucruri, să facă prevenție pe toate căile posibile. Puțini însă se întreabă dacă medicul de familie ar trebui să mai și doarmă. Lui i se cer foarte multe lucruri care îi sunt imposibil să le facă din simplul motiv că ziua are numai 24 de ore.

Medicina preventivă ar trebui să fie preocuparea tuturor medicilor și ar trebui conștientizat că acesta este, în primul și în primul rând, rolul nostru, de a preveni bolile și nu de a le trata. Așa cum spunea un proverb chinezesc, adevăratul medic este cel care previne și nu cel care tratează. Și acesta este și mesajul pe care Societatea de Cardiologie încearcă mereu să-l transmită, dincolo de entuziasm, de proceduri de investigații, de tratament.

MedicHub:  Sunt pacienții români suficient de informați în privința bolilor cardiovasculare?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Pacienții români sunt la fel de informați precum pacienții străini. Cu un plus față de pacienții străini, pentru că e sedat de fantezia, de imaginația carpato-ponto-dunăreană. Motiv pentru care modul în care interpretează informațiile citite pe internet capătă, câteodată, conotații absolut fascinante. Deci, este, dacă doriți, un punct slab al nostru.

Modul în care transmitem aceste informații către publicul larg trebuie să fie cât mai simplu, astfel încât acesta să perceapă corect principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare și simplitatea cu care aceștia pot fi preveniți. Și în momentul în care vom reuși să facem acest lucru, vom reuși să ne atingem și obiectivul nostru, al Societății Române de Cardiologie, reducerea impactului bolilor cardiovasculare în România cu cel puțin 20%.

MedicHub: Cât de importantă este echipa medic - asistent în relația cu pacientul?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Relația medicală este importantă peste tot. Adevărata putere constă în forța echipei. Dar ceea ce ar trebui să se înțeleagă la noi este adevăratul spirit de echipă și conștientizarea unui lucru simplu: dacă echipa merge bine, dacă interesul echipei este atins, atunci și interesul fiecărui membru al echipei este atins. La noi, de foarte multe ori se uită acest lucru și echipele sunt folosite pentru scopuri individuale. Acesta este motivul pentru care anumite echipe nu ajung la obiectivul pe care și l-au propus.

MedicHub: Ce notă de la 1 la 10 aţi da dvs. funcţionării sistemului medical din România în prezent?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Nu am o notă pentru felul în care funcționează sistemul medical din România în acest moment.

MedicHub: Ne-ați putea spune și de ce?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Pentru că ar trebui să fie sub 0. Și d-asta vă spun că nu am o notă.

MedicHub: Ați recomanda tinerilor mediciniști să se orienteze către cardiologie? Și dacă da, de ce?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Cardiologia este o specialitate foarte dinamică, a cărei progresie este indubitabilă, este o specialitate integrată cu toate celelalte specialități, are foarte multe domenii de graniță. Dar ceea ce aș recomanda tuturor este să nu se apuce de cardiologie din primul moment, așa cum se face la noi. Foarte mulți tineri sunt fericiți că se supraspecializează. Nu este bine așa ceva.

Așa cum se practică și în alte părți, ar trebui să avem răbdare să devenim mai întâi specialiști în medicină internă, cum foarte mulți dintre noi am fost formați. Timp de 3-4 ani, am făcut numai medicină internă și, după aceea, ne-am subspecializat. Să nu fim atât de mândri pentru o supraspecializare care vine mult prea devreme și care creează probleme de integrare a pacientului în tot contextul.      

MedicHub: Aveți un motto după care vă ghidați în carieră?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Nu am un motto. Însă sunt două lucruri care m-au marcat și, în momente de cumpănă, întotdeauna mi-am adus aminte de ele. Unul dintre ele este „Pierdem din viață ani și la moarte cerșim o clipă”. Deci, am obsesia, dacă vreți, a timpului pierdut fără rost. Și celălalt este „Un prezent fără trecut nu are nici un viitor”. Deci, ca să știm ce trebuie să facem în continuare, trebuie să avem o bază foarte solidă, să știm exact ce s-a făcut până acum și, atunci, vom știi exact cum să ne găsim drumul în viitor.

MedicHub: Unde credeți că vă veți afla din punct de vedere profesional în 5 ani?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: Unde o să mă aflu în cinci ani de zile, sunt și eu curios. Am foarte multe proiecte pe care vreau să le duc la capăt, să scriu vreo două cărți, am și proiectul televiziunii Societății Române de Cardiologie, cred că este un proiect frumos și care merită tot efortul. Probabil că voi lucra, în continuare, și în mediul privat pentru că este singura noastră modalitate, în momentul de față, de a ne întreține aici, în România. Cred că voi avea foarte mult de muncă și, cunoscându-mă, dacă nu voi avea probleme, mi le voi crea.

MedicHub: O ultimă întrebare, aveți un mesaj pentru medicii care citesc revista noastră?

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu:  Am un mesaj pentru toți cei care citesc literatură medicală și, implicit, și revista dvs. Să citească cu atenție și să treacă prin mintea și inteligența lor mesajele care sunt transmise. De obicei, articolele sunt citite puțintel în fugă. Mesajul meu: citiți și metodologia și, atunci, veți avea uneori surprize plăcute sau mai puțin plăcute.