Difteria este o boală foarte periculoasă, iar, în această perioadă, populaţia ar trebui să se vaccineze pentru că pericolul răspândirii bolii este la graniţa cu Ucraina, afirmă prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, într-un interviu acordat medichub.ro. Chiar dacă au fost vaccinaţi când erau copii, adulţii nu mai au protecţie în prezent pentru că efectele vaccinului încetează după zece ani. Difteria se răspândeşte cu uşurinţă între oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut.

„Difteria este o boală infecţioasă bacteriană produsă de Corynebacterium diphtheriae - aşa se numeşte microorganismul care este responsabil de producerea bolii. Problema cea mai gravă este atunci când acest microorganism produce o toxină foarte puternică care are acelaşi nume - toxina difterică - iar manifestările sunt locale, adică angina difterică care se manifestă prin dificultăţi în respiraţie - false membrane - mai ales la copii. Din cauza abundenţei acestui exudat fibrinos – este un exudat fibrinos această membrană - poate să ducă chiar la tulburări majore de respiraţie. Pe de altă parte, toxina difterică produce şi manifestări toxice la distanţă la nivelul organelor interne, mai ales la nivelul cordului”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Prevenţia în cazul difteriei se face prin vaccinarea cu mai multe vaccinuri, printre care cel trivalent, diftero-tetano-pertussis.

„Vaccinarea împotriva difteriei oferă protecţie copiilor şi adulţilor în faţa acestei boli. Tratamentul difteriei, în cazul în care ea se  manifestă, se face cu ser antidiferic, adică cu ser care conţine anticorpi neutralinzanţi pentru această toxină. Ne protejăm numai prin vaccinare. Componenta difterică face parte din o serie întreagă de vaccinuri combinate, fie că discutăm de vaccinul hexavalent, pentavalent sau vaccinul trivalent DTP (diftero-tetano-pertussis)  sau vaccinul tetravalent DTP şi polio”, a mai spus  prof. dr. Alexandru Rafila.

Adulţii nu sunt protejaţi

Difteria se ia pe cale aeriană, iar, dacă boala se manifestă şi se administrează tratamentul cu ser antidifteric, chiar şi în acest caz mortalitatea poate ajunge la 10%.

„În România, această bacterie producătoare de toxine n-a mai circulat datorită acoperirii vaccinale, însă există la graniţa cu România. Sunt cinci judeţe la graniţa cu Ucraina şi în aceste judeţe autorităţile de sănătate publică au luat măsuri ca să poată să aibă o acoperire vaccinală cât mai bună la copii. Vaccinul nu se administrează însă într-o singură doză. Până la 14 ani, se administrează 5 sau 6 doze de vaccin, în funcţie de ce vârstă au avut copiii. Este adevărat că adulţii nu sunt protejaţi. Noi am propus la un moment dat această idee a compensării vaccinale chiar şi la adulţi, la fel cum e în ţările din Uniunea Europeană, unde adulţii sunt vaccinaţi împotriva difteriei şi tetanosului o dată la zece ani”, arată prof. dr. Rafila.

Specialistul mai precizează că, în cazul adulţilor, piaţa vaccinurilor este destul de redusă, iar aceştia ar trebui să facă vaccinul combinat diftero-tetano-pertussis.

„Pericol există. Dacă boala se manifestă, chiar în cazul tratamentului cu ser antidifteric, mortalitatea ajunge undeva la 10%. Efectul toxic al toxinei difterice poate să fie letal câteodată. În Ucraina, s-a răspândit din cauza lipsei de vaccinare. Asta face posibilă apariţia unui caz şi apoi apariţia de cazuri secundare. Ucraina şi Republica Moldova au avut o epidemie puternică la începutul anilor 90, când a scăzut acoperirea vaccinală de rutină, după destrămarea URSS şi au avut sute de decese. Nu vrem să ajungem la aşa ceva”, a mai spus prof. dr. Rafila.

Context

Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să cumpere o anumită cantitate de vaccinuri pentru a exista o posibilitate de tratament dacă apar cumva cazuri de difterie în România. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile recomandă populaţiei vaccinarea împotriva difteriei, chiar dacă a fost vaccinată în copilărie. Vaccinarea este recomandată, în special, dacă nu a fost făcut rapel în ultimii zece ani. Recomandarea se bazează pe faptul că, în Ucraina, au fost confirmate cazuri de difterie în 2019 (potrivit informărilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie şi în regiunile Zakarpattia şi Chernivetsika, care au graniţă comună cu Nordul României. Reamintim că România are cinci judeţe de graniţă cu Ucraina (Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea).

Ce este difteria?

Difteria este o boală infecţioasă cu potenţial mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Simptomele debutează de regulă la 2 - 5 zile după expunere şi încep cu durere în gât şi febră. În cazuri severe, bacteria produce o toxină, care în final produce complicaţii (ce pot include probleme renale, probleme de sângerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea muşchiului cardiac). Specialiştii de la Centrul Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile recomandă vaccinarea ca singura modalitate de prevenire a difteriei.