Vaccinarea anti HPV ca metodă strategică de scădere drastică a incidenţei cancerului de col uterin în România este încă o temă discutată intens la noi, ce necesită o lămurire în plus. Prof. dr. Elvira Brătilă, medic primar Obstetrică-Ginecologie, ne oferă astăzi explicaţii elocvente.


De ce este important vaccinul anti HPV?

Prof. dr. Elvira Brătilă: Pentru că virusul papiloma este principalul agent patogen implicat în apariţia cancerului de col, iar vaccinul cuprinde principalele tulpini care pot determina acest tip de afecţiune şi asigură o protecţie nu numai în privinţa scăderii incidenţei bolii, ci şi în scăderea incidenţei verucilor vulvare, fiindcă acesta cuprinde şi tulpini cu risc scăzut, care determină veruci la nivelul zonei ano-genitale.


Sunt lucruri ştiute deja, dar cu toate acestea există încă o destul de puternică opoziţie la vaccinare. De ce credeţi că există şi ce aveţi a le spune acestor oameni?

Prof. dr. Elvira Brătilă: Nu ştiu dacă mai există o opoziţie puternică la vaccinarea anti HPV. Comparativ cu situaţia de acum câţiva ani, când a început prima campanie de vaccinare, părinţii, mamele mi se par mult mai deschise faţă de acest subiect.

Au întâmpinat o serie de piedici în sensul obţinerii vaccinului, fiindcă era nevoie să apeleze la medicul de familie, acesta trebuia să depună dosarul la DSP şi nu întotdeauna dosarul era soluţionat cu obţinerea dozelor, iar aceasta a fost una dintre verigile slabe ale campaniei.

Acum, părinţii au început să întrebe din ce în ce mai frecvent medicii ginecologi sau medicii de familie dacă să-şi vaccineze adolescenţii şi sunt convinsă că de la majoritatea specialiştilor răspunsul a fost pozitiv.

Este o muncă integrată a specialiştilor din medicina primară şi din medicina de familie nu numai pentru conştientizare în rândul părinţilor, ci şi pentru sprijin de la obţinerea vaccinului până la administrarea acestuia.

Vorbim despre mai multe verigi care, în ultimul timp, merg din ce în ce mai bine, iar acesta este şi rezultatul aportului substanţial al sprijinului medicilor de familie.

Vaccinul este gratis până la 14 ani, dar sunt solicitări şi peste această limită de vârstă şi trebuie reamintit că, până la 45 de ani, vaccinul asigură protecţie. Mai există un avantaj al administrării vaccinului până la 14 ani: doar două doze de vaccin, în vreme ce, peste această vârstă, femeia primeşte trei doze. În plus, imunitatea s-a dovedit a fi mult mai bună dacă vaccinul este administrat până la vârsta de 14 ani.

Sigur că vaccinul se poate administra şi la băieţi, dar deocamdată în ţara noastră nu este inclusă această opţiune în campania de vaccinare. Dar pot să vă spun că am primit solicitări din partea părinţilor şi pentru băieţi.


De ce credeţi că este bine ca şi băieţii să primească vaccinul?

Prof. dr. Elvira Brătilă: Cel mai bine ar fi să se vaccineze şi fetele, şi băieţii, fiindcă în acest fel incidenţa agentului patogen este mult mai mică. Degeaba vaccinezi fetele dacă vectorul, băieţii, rămâne purtător şi poate răspândi virusul. Dacă ne uităm la ţări precum Australia, care a introdus vaccinarea şi la fete, şi la băieţi, vom vedea efectele statistice despre care vorbeam mai devreme. Sigur că asta ar fi situaţia ideală şi pentru noi, dar deocamdată ne dorim să funcţioneze şi să ducem la bun sfârşit vaccinarea adolescentelor de până la 14 ani.


Există categorii de tineri care ar trebui excluse de la vaccinare din diverse motive?

Prof. dr. Elvira Brătilă: Teoretic, nu. Inclusiv persoanele imuno-deprimate pot primi acest vaccin, cu diferenţa că, în loc de două doze, trebuie să primească trei doze. S-a constatat că şi la acestea imunitatea obţinută prin vaccin este de bună calitate.

Există un ghid realizat de Ministerul Sănătăţii care detaliază tot ce are de făcut practicianul, şi vorbesc acum despre medicul de familie, în privinţa dozelor, ritmului de administrare, vârstei sau a indicaţiilor/contraindicaţiilor administrării dozelor.


Să rezumăm puţin: care este vârsta de la care se poate începe vaccinarea?

Prof. dr. Elvira Brătilă:  Vaccinarea poate începe de la 9 ani, iar, până la 14 ani, adolescenta primeşte două rapeluri, iar, după această vârstă, femeia primeşte trei doze. Vaccinul nu trebuie repetat, fiindcă el oferă imunitate 10-15 ani şi, până acum, nu s-a dovedit că ar trebui repetat.

Ce trebuie să mai ştie pacientele este că, deşi vaccinate, trebuie să urmeze procesul normal de screening la doi sau la trei ani, fiindcă vaccinul oferă protecţie pentru nouă tulpini HPV, dar nu înseamnă că riscul de cancer de col este exclus complet.


Ginecologia (1)