Prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR), arată într-un interviu pentru MedicHub care sunt riscurile şi de ce trebuie vaccinate împotriva COVID-19 femeile gravide. „Femeia gravidă trebuie pusă în categoriile de risc, ceea ce nu se întâmplă în prezent, pentru că s-a constatat foarte clar că, dacă face boala simptomatică, acea femeie are un risc mai mare de a ajunge în Terapie Intensivă, de a fi intubată şi de a deceda, decât o femeie care face boala şi nu e gravidă”, explică prof. dr. Radu Vlădăreanu.

 

Ce trebuie să ştie o gravidă despre vaccinul împotriva COVID-19?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: O femeie gravidă trebuie să-şi ia informaţiile din surse ştiinţifice, din surse medicale, fie că se informează de pe site-uri de încredere, cum ar fi cel al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (www.sogr.ro) sau cel al Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro). Cel mai important este să aibă o discuţie cu medicul ginecolog sau cu medicul ei de familie, care sperăm să-i ofere informaţii corecte, echilibrate, nedirecţionate, astfel încât să îi permită să ia o decizie asumată privind vaccinarea.


În condiţiile în care o femeie gravidă are o boală cronică, ce trebuie să facă?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Femeia gravidă trebuie pusă în categoriile de risc, ceea ce nu se întâmplă în prezent, pentru că s-a constatat foarte clar că, dacă face boala simptomatică, acea femeie are un risc mai mare de a ajunge în Terapie Intensivă, de a fi intubată, decât o femeie care face boala şi nu e gravidă. Aici, datele sunt clare. În număr absolut, nu sunt multe, dar şi în România au fost destule gravide care şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19. Gravida este cu risc ridicat la boala COVID. În plus, dacă mai are şi diabet sau obezitate, evident că riscul e şi mai mare.


Există unele temeri cu privire la aceste vaccinuri, pentru că au fost realizate într-un timp relativ scurt. Ce le transmiteţi celor care sunt sceptici cu privire la vaccinare?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Termenul scurt nu este o realitate, pentru că cercetările pentru folosirea tehnologiilor ARN mesager sunt vechi de 15 ani, deci nu este nimic foarte nou şi tocmai aceste studii anterioare au permis ca lucrurile să se mişte rapid. Omenirea a făcut toate eforturile pentru a crea acest vaccin. Mie, personal, aceste temeri mi se par nejustificate.


Ce trebuie să ştie cu privire la vaccinarea împotriva COVID medicii care monitorizează gravidele?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Medicii trebuie să cunoască toate reacţiile adverse posibile, pentru că şi la gravide sunt posibile aceleaşi reacţii adverse ca la persoanele negravide. Monitorizarea gravidei va trebui să fie făcută în continuare, nu cu atenţie mai specială, ci poate chiar mai liniştiţi, ştiind că, dacă va face o formă de COVID, aceasta va fi uşoară.


Ce efecte adverse în urma vaccinării împotriva COVID aţi observat la pacientele gravide?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Nu a venit nicio femeie gravidă să se plângă de reacţii post vaccinare. Să nu uităm însă că, femeile gravide nefiind puse foarte clar în grupa de risc, până acum, avem experienţă doar cu cadrele medicale gravide.


Ce ar trebui să facă o gravidă ca să nu-şi pună viaţa în pericol, cum ar trebui să se protejeze împotriva SARS-CoV-2?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: În acest an, au fost numeroase gravide care au făcut forme asimtomatice de boală, forme simptomatice uşoare, dar au venit la spital şi forme grave, care au fost între viaţă şi moarte. Din fericire, nu am pierdut pe nimeni. Dar, aceleaşi recomandări sunt valabile în continuare şi pentru cele care nu se vaccinează: distanţare, mască de protecţie, igienă riguroasă.


Există la femeia care alăptează riscuri sau contraindicaţii în privinţa vaccinării împotriva COVID?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Femeia care alăptează nu are niciun fel de contraindicaţie de a se vaccina împotriva COVID-19 şi acest lucru e mult mai clar. Vaccinul nu are cum să ajungă în laptele matern. În schimb, o lăuză care se vaccinează sau o gravidă în ultimul trimestru face anticorpi care, trecând prin laptele matern, protejează nou-născutul în primele luni de viaţă.

 

Ginecologia (1)