Persoanele vârstnice, cu boală cardiacă ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială, sau cu un cumul de factori de risc cardiovasculari sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome mai severe în cazul unei infecţii cu SARS-CoV-2. Medicul cardiolog Ştefan Busnatu, Şef de Lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, Tânăr ambasador al României în prevenţie cardiacă (ESC/EAPC) şi Prodecan pe probleme studenţeşti – Facultatea de Medicină – UMFCD, a explicat care sunt implicaţiile cardiovasculare ale infecţiei cu noul coronavirus, potrivit unei informări UMF „Carol Davila”.

Care sunt simptomele în cazul infectării cu acest virus?

Dr. Ştefan Busnatu: Simptomele obişnuite sunt tuse, febră, dificultăţi de respiraţie, pierderea mirosului, dar, în unele cazuri, durerea toracică poate fi prima care apare la un pacient cu istoric cardiovascular.

COVID-19 dăunează suplimentar inimii la pacienţii care au deja boli cardiovasculare?

Dr. Ştefan Busnatu: Din datele preliminare, unele din China şi altele din Italia, se poate afirma că într-adevăr COVID-19 poate provoca leziuni ale muşchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienţii cu COVID-19 cu boală cardiacă, în China continentală a fost de 10,5%, între 30 decembrie şi 11 februarie, potrivit cercetărilor efectuate de Centrul Chinez de Control şi Prevenire a Bolilor. Aceasta, pentru că pacienţii cu afecţiuni cardiace subiacente sunt mai predispuşi să experimenteze leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecţiilor cu COVID-19.
Inima poate fi afectată de infecţia cu COVID-19 şi la persoane fără afecţiuni cardiovasculare preexistente?

Dr. Ştefan Busnatu: O nouă cercetare, publicată vineri în jurnalul JAMA Cardiology, a concluzionat că virusul COVID-19, la fel ca şi celelalte virusuri respiratorii, ar putea afecta sistemul cardiovascular al pacientului. Studiul a arătat că şi persoanele sănătoase care contractează COVID-19 sunt expuse riscului de injurie cardiacă. Atunci când acest lucru se întâmplă, se produce o inflamaţie sau o infecţie a muşchiului cardiac în sine, numită miocardită. De asemenea, se pare că, la persoanele care au decedat, cauza morţii a fost o aritmie fatală şi nu este clar în întregime de ce se întâmplă acest lucru, dar este o observaţie care a fost făcută de specialişti şi se încearcă o mai bună înţelegere a acestui fenomen.

O altă întrebare frecventă a persoanelor cu afecţiuni cardiace este: „Dacă sunt pacient cardiac, ar trebui să continui să îmi iau medicamentele, sau medicamentele mele mă predispun la un risc mai mare dacă sunt expus la COVID-19?”

Dr. Ştefan Busnatu: Dacă sunteţi o persoană cu boli de inimă şi sunteţi pe tratament medicamentos, este foarte important să continuaţi să luaţi medicamentele. Dacă nu luaţi medicamente, riscaţi alte lucruri rele. O serie de grupuri de experţi care au revizuit informaţiile ştiinţifice actuale au ajuns la un acord cum că lipsesc dovezile concrete care să sprijine speculaţiile conform cărora medicamente utilizate in bolile cardiovasculare, precum inhibitorii enzimei de conversie şi blocanţii receptorilor de angiotensină cresc şansele de infecţii severe cu Covid-19. Ceea ce este clar, este că oprirea medicamentelor poate fi periculoasă şi vă poate înrăutăţi starea. De aceea este foarte important să continuaţi să le luaţi conform prescripţiilor, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.

O întrebare frecventă pe care o pun oamenii este: „previne vaccinul antigripal infectarea COVID-19?”

Dr. Ştefan Busnatu: Vaccinul antigripal nu va oferi nicio protecţie împotriva COVID-19 şi cred că este foarte important ca oamenii să înţeleagă asta.

Care este tratamentul pentru un caz confirmat? Ce poate face o persoană?

Dr. Ştefan Busnatu: Cel mai important e să spuneţi tot adevărul medicului cu privire la istoricul dumneavoastră. Dacă aveţi factori de risc subiacenţi, aceştia trebuie să fie comunicaţi la locul de testare şi cardiologului, sau medicului dumneavoastră de asistenţă primară. Tratamentul disponibil în prezent este ceea ce numim tratament de susţinere. Veţi fi tratat pentru afecţiunile medicale pe care le aveţi şi vi se vor administra fluide intravenos, oxigenoterapie şi altele tratamente ce vă vor ajuta să vă vindecaţi de COVID-19.

Există vreun mod în care poate fi prevenită infectarea?

Dr. Ştefan Busnatu: Până la dezvoltarea unui vaccin, prevenirea răspândirii este cel mai bun lucru pe care îl putem face fiecare dintre noi. În primul rând, trebuie să reducem la
maximum factorii controlabili şi în acelaşi timp să acţionăm ca şi cum am avea virusul acum şi nu vrem să-l dăm altora. Dacă situaţia v-o permite, staţi cât mai mult posibil în casă şi evitaţi contactul cu alte persoane. Spălaţi-vă frecvent şi corect pe mâini, evitaţi să vă atingeţi faţa, dacă ieşiţi, purtaţi mască chirurgicală, asiguraţi-vă că atingeţi cât mai puţine suprafeţe din afara locuinţei şi din nou, spălaţi-vă pe mâini.