Farm. primar Maria Moldovan este pentru a doua oară preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mehedinţi şi rezultatele deja se văd. Între 29 şi 31 martie, Drobeta-Turnu Severin a găzduit prima Conferinţă a Farmaciştilor Mehedinţeni.

„Îmi doresc să continuu ceea ce am început în anii 2000, când am mai fost preşedinte o legislatură, să realizăm ceea ce stă în puterile noastre, să rămânem uniţi, să nu aşteptăm schimbări dacă nu facem nimic (…) Prezenţa numeroasă din cadrul Conferinţei Farmaciştilor Mehedinţeni confirmă nevoia colegilor mei de a participa la întâlniri profesionale de care avem prea puţină parte în acest colţ de ţară.”

Născută în judeţul Mehedinţi, satul Dănceu, anii studenţiei au purtat-o în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, unde în 1978 obţine diploma de farmacist. După absolvire, se întoarce în judeţul natal şi, la 16 ani de la debutul în carieră, ajunge asociat şi farmacist-şef.

Între 1999 şi 2003, este preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mehedinţi, funcţie în care se întoarce în 2016.

Cum supravieţuiesc lanţurilor farmaceutice locale şi care este perspectiva farmaciştilor din Sud-Vestul ţării despre evoluţia pieţei farma, discutăm în Interviul Săptămânii cu farm. primar Maria Moldovan.

„În opinia mea, stoparea exportului paralel de medicamente este o urgenţă, în acest moment, în piaţa farma din România”, declară preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mehedinţi pentru revista Farmacist.ro.

 

MedicHub: De ce aţi ales această profesie? Ce v-a atras la meseria de farmacist?

Farm. primar Maria Moldovan: „Ai grijă de ochişorii tăi!”. Bretonul prea lung îmi acoperea uneori ochii. „Ca să devii farmacistă trebuie să ai ochi buni pentru că ai mult de învăţat! Farmacia este locul cel mai elegant în care poate lucra o domnişoara, acolo este locul tău!”.

N-am uitat niciodată vocea blândă a d-nei Borcoş, prietena bunicii mele, soţie de Pretor al Plasei Severinului de dinainte de comunism (un fel de prefect de acum).

Cred că atunci, la 5-6 ani, simpatia şi încrederea mea în distinsa d-nă Borcoş a marcat primul impuls către profesia de farmacist. Adunam sticluţe şi flaconaşe de medicamente în farmacia” mea din fereastra pivniţei şi prietenele mele aveau nevoie de reţete pentru orice medicament”. Amintiri!

Ar fi trebuit să merg la Conservator (profesorii de muzică au încercat să-mi convingă părinţii şi mai apoi pe mine; cântam în trei octave de la vârstă mică) sau la Matematică (naşul meu, profesor de matematică nu m-a lăsat să aleg un liceu de muzică).

M-am întors la opţiunea mea din copilărie pentru că domnul profesor Ion Şerban a făcut din Liceul Vânju Mare un liceu de chimişti” şi…mai era ceva. De câte ori treceam pe lângă farmacie, îmi venea mereu în minte îndemnul d-nei Borcoş.

Aşa am ajuns studentă la Facultatea de Farmacie din Cluj-Napoca.

Acesta a fost drumul meu prin viaţă şi…privind în urmă, după patruzeci de ani de profesie, îl văd frumos şi drept. M-am aflat mereu acolo, între colegii mei, chiar în mijlocul lor, cum sunt şi acum.
 

Care sunt provocările cu care se confruntă Colegiul Farmaciştilor din judeţul Mehedinţi? Ce vă propuneţi să realizaţi că preşedinte al CF Mehedinţi?

Problemele noastre, ale farmaciştilor din Mehedinţi, sunt problemele farmaciştilor din România, problemele farmaciei romaneşti. Aici, în Mehedinţi, trecem printr-un „val de vreme rea”.

Curtea de Conturi a câştigat procesul cu CAS Mehedinţi. Noţiunile de marjă, adaos şi discount sunt greu de înţeles şi de acceptat ca atare, atunci când trebuie gestionaţi prea puţini bani alocaţi din bugetul de stat pentru medicamente. Recuperarea de la farmacii a unor sume generate de un discount primit cu eforturi economice şi, de cele mai multe ori, cu scopul de a-l acorda pacientului va aduce nişte sume în bugetul CAS, dar cu preţul falimentului multor  farmacii independente din judeţ. Mi-e teamă să gândesc până unde se poate ajunge ignorând realitatea de sub ochii noştri, cu bună ştiinţă.

Ca preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Mehedinţi îmi doresc să continuu ceea ce am început în anii 2000, când am mai fost preşedinte o legislatură, să facem ceea ce stă în puterile noastre, să rămânem uniţi, să conlucrăm, să nu aşteptăm schimbări dacă nu facem nimic. Cu efort din partea tuturor se fac paşi în această direcţie.

Am avut în acest an două evenimente de care pot să spun că ne-am bucurat cu toţii, dacă iau în seamă numărul participanţilor.

De câţiva ani organizăm, cu sprijinul Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, cursuri EFC pe teme cât mai apropiate de practica de zi cu zi, iar în acest an am reuşit să organizăm prima Conferinţă a Farmaciştilor Mehedinţeni (în 29-31 martie 2018). Împreună cu un grup de tineri farmacişti am lucrat din greu pentru organizarea conferinţei noastre.

Cadrele universitare de la Univesitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Timişoara şi Craiova, 32 de referate, o prezenţă numeroasă –  peste numărul de scaune al celei mai mari săli de conferinţă a Palatului Cultural Theodor Costescu din Drobeta-Tr.Severin – confirmă  nevoia colegilor mei de a participa la întâlniri profesionale de care avem prea puţină parte în acest colţ de ţară.

A IX-a ediţie a Balului Farmaciştilor a fost, de asemenea, un succes şi o dovadă a nevoii colegilor mei de a fi împreună (322 de participanţi).

 

Ce părere aveţi despre felul în care se realizează educaţia viitorilor farmacişti? Care au fost cele mai utile lucruri pe care dumneavoastră le-aţi învăţat în cadrul Facultăţii de Farmacie?

Îmi place să spun că aripile cu care mi-am luat zborul în această profesie şi care mă mai duc şi astăzi mi-au fost puse cu măiestrie de dascalii mei minunaţi din Cluj-Napoca.

Rigorile ce dau frumuseţe acestei profesii nu se învaţă la „fără frecvenţă”. Fac parte din cei ce cred cu tărie că un curs audiat nu poate fi substituit cu studiul individual, nu în această arie de activitate. Vocea dascălilor mei o port şi astăzi în suflet; acolo se face diferenţa. Ca farmacist  nu poţi fi doar corect şi precis, ci şi sensibil şi fidel pacientului (precum proprietăţile balanţei farmaceutice). Acolo, în amfiteatru, se învaţă asta, acolo înţelegi de ce trebuie din prima zi de lucru să începi „educaţia farmaceutică continuă”.

 

Ce i-aţi sfătui pe tinerii farmacişti? Ce ar fi important să ştie aceştia la început de drum?

Sănătatea, munca şi iubirea sunt cele mai importante lucruri din viaţa unui om, mai devreme sau mai târziu, fiecare îşi va da seama că aşa stau lucrurile.

Dacă sunt sănătoşi, dacă le place munca şi iubesc omul, farmacist este cea mai frumoasă profesie. Stăm în picioare, avem nevoie de manualitate, de energie, de pregătire specială şi permanentă, de răbdare, uneori de multă răbdare şi totuşi, oricât m-aş gândi, nu am întâlnit încă un farmacist care să renunţe, să plece de la counter spre altă profesie.

Pe tinerii mei colegi îi sfătuiesc să fie uniţi şi deschişi la tot ce-i nou, dar să păstreze cu sfinţenie calităţile ce marchează istoria acestei profesii.

 

Am asistat recent la criza imunoglobulinei, iar acum se semnalează o lipsă de pe piaţă a medicamentului Cisplatin. V-aţi confruntat în judeţul Mehedinţi cu lipsa de medicamente?

Criza de anumite medicamente afectează toată ţara şi, din păcate, lista medicamentelor esenţiale pentru boli grave. Cauzele au rădăcini adânci, este vorba de legislaţie pragmatică şi de rigoare, mai precis de lipsa acestora. Ca să se poată spera la reglarea pieţei farma este nevoie de specialişti. Specialistul numărul unu în privinţa medicamentului a fost, este şi trebuie să rămână farmacistul. Poate un MINISTER AL MEDICAMENTULUI ar fi o soluţie a creşterii speranţei de viaţă, a creşterii investiţiilor în cercetare farmaceutică şi a unei politici  corecte a pieţei medicamentului.

 

Consideraţi că statul ar trebui să intervină şi să interzică exportul de medicamente pentru a stopa deficitul din ţară? Cel puţin, în anumite perioade de criză?

În opinia mea, stoparea exportului paralel este o urgenţă în acest moment în piaţa farma din România.

 

Care este numărul şi situaţia farmaciilor individuale din judeţ? Reuşesc acestea să supravieţuiască în competiţie cu lanţurile mari de farmacii?

Suntem 84 de farmacii în judeţ din care doar 10 fac parte din lanţurile naţionale. Politica preţurilor mici susţinută de lanţurile locale ţin la distanţă lanţurile naţionale. Cât despre farmaciile independente mici, supravieţuiesc cu greu.

 

Românii nu vor mai putea să cumpere medicamente „la bucată” începând cu 2019, datorită serializării medicamentelor. Ce părere aveţi despre acest pas de aliniere la regulile de securitate din UE? Ce efecte anticipaţi pentru piaţa farma şi consumul de medicamente?

Serializarea se impunea ca regulă de securitate a medicamentului, dar consumul de medicamente nu se va reduce atâta timp cât se va continua să se facă reclamă la medicamente şi suplimente.

 

Care au fost mentorii dumneavoastră de-a lungul timpului şi ce aţi învăţat de la aceştia despre viaţă şi carieră?

Pentru mine, „univesitarii” au fost icoane la care m-am închinat toată viaţa. De acolo mi-a venit în primul rând imboldul de a-mi dori mereu să fiu şi eu farmacist cu F mare. Şi apoi, cred că pe mine mă iubeşte mult Dumnezeu pentru că mi-a dat o viaţă frumoasă şi mi-a scos în cale farmacişti cu multă dragoste pentru această minunată profesie.

În 1978, când am venit în Drobeta-Turnu Severin, l-am cunoscut pe farmacistul şef al judeţului, dl. farmacist Mihai Ionescu, pentru care un coleg era ca un membru de familie. Minunat coleg, model de manager şi excelent farmacist de receptură! A fost primul meu mentor, Dumnezeu să-l odihnească în pace!

D-na farmacist Eliza Moisin, d-na farmacist Simona Davidescu, alte două repere în formarea mea ca farmacist şi bun coleg. O spun cu recunoştinţă şi cu bucuria că poate cu această ocazie vor afla preţuirea mea.

 

Aveţi un mesaj pe care doriţi să îl transmiteţi cititorilor noştri, farmacişti? 

Îi îndemn pe mai tinerii mei colegi să nu renunţe la visurile lor, să investească în această minunată profesie şi să rămână uniţi în aşteptarea roadelor muncii lor.