Singura secţie de cardiologie din judeţul Alba, respectiv cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, a fost modernizată printr-o investiţie de aproape 5,7 milioane de lei - fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căreia se află unitatea medicală.


„Toată finanţarea de aproape 5,7 milioane de lei a fost asigurată de către Consiliul Judeţean Alba. Din această sumă, 2,5 milioane de lei s-au folosit pentru partea de construcţii, iar restul pentru dotări. Sunt 7 saloane cu câte 4 paturi şi un salon cu o rezervă de 2 paturi. Secţia are 10 medici, dintre care 3 medici primari şi 7 medici specialişti, 21 de asistenţi medicali principali, 7 infirmiere, 3 îngrijitoare de curăţenie, un statistician medical şi un registrator medical”, a declarat, la inaugurare, managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza, citată de Agerpres.

Ea a menţionat că fiecare salon dispune de grup sanitar propriu. Saloanele sunt dotate cu frigider, noptiere cu măsuţe, televizoare, aer condiţionat, cărucioare de tratament, injectomate şi tensiometre.

De asemenea, există şi un salon USTACC (unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici), cu 9 paturi de terapie intensivă, dotat cu saltele antiescară şi cântar.

În urma modernizării, secţia dispune de un cabinet de explorări funcţionale, echipat cu o bandă de alergat, o bicicletă pentru testare la efort, un defibrilator, un aparat EKG, holter EKG şi holter TA.

În cadrul secţiei mai există, potrivit managerului, şi o sală de tratament, o magazie pentru materiale, un cabinet pentru medici, mai multe magazii, o sală de mese şi un oficiu.

Pe lângă dotările specifice secţiei, există dotări generale care asigură siguranţa şi confortul pacienţilor, care includ o instalaţie de supraveghere video a căilor de acces, o instalaţie de internet (hotspot Wi-Fi), o instalaţie de iluminat de securitate şi veghe conform cerinţelor ISU, un sistem de apelare asistenţă, un sistem de detecţie şi semnalizare incendiu şi rampe medicale pentru oxigen şi vacuum.

„Cu această inaugurare, ne apropiem de sfârşitul renovărilor secţiilor spitalului. Mai sunt 4 secţii şi blocul operator. (...). Prin toate lucrările pe care le-am făcut, încercăm să creştem atât confortul hotelier al pacienţilor, dar în acelaşi timp să creştem capacitatea de tratament al acestora”, a spus directorul medical al SJU Alba Iulia, Dan Crainic.

Peste 23 milioane de euro au fost investite de către Consiliul Judeţean, de la preluarea în subordine, în modernizarea şi dotarea SJU Alba Iulia. Au fost atrase şi fonduri europene în valoare de 66 milioane de euro, prin care au fost şi vor fi reabilitate sau construite noi corpuri de clădire.





Alergologia