O cercetare a medicilor din Israel dă speranţe pacienţilor care fac dializă. Cercetătorii arată că funcţia rinichilor poate fi îmbunătăţită prin folosirea celulelor stem ale pacienţilor.

Astfel, un studiu israelian publicat recent în Cell Reports de cercetătorii de la Sheba Medical Center şi de la Universitatea Bar-Ilan din Israel arată că un tratament care utilizează celulele stem ale pacientului ar putea duce la întinerirea rinichilor bolnavi fără dializă, transplant sau respingere imună.

„Acest tratament se adresează milioanelor de pacienţi care încă nu au nevoie de tratament pentru dializă şi se concentrează pe îmbunătăţirea şi stabilizarea funcţiei lor renale pentru a evita nevoia de dializă”, a declarat doctorul Benjamin Dekel, autorul principal al studiului, şeful cliniicii de nefropatie pediatrică de la Spitalul Sheba.

Până acum, tehnologia recent dezvoltată a fost testată pe şoareci şi a generat ţesut nou pentru a înlocui ţesutul renal deteriorat. Ca urmare, funcţia renală a şoarecilor s-a îmbunătăţit.

Boala rinichilor afectează tot mai mulţi oameni, numai în Statele Unite sunt 45 de milioane de pacienţi cu boală renală cronică. Cercetătorii au arătat că autotransplantarea de celule stem ar putea întârzia nevoia de dializă.