ŞTIRI

CNAS: Taxa clawback se va micşora odată cu scăderea preţurilor la medicamente

06 Mai 2015

CNAS: Taxa clawback se va micşora odată cu scăderea preţurilor la medicamente

Taxa clawback va scădea odată şi proporţional cu scăderea preţurilor la medicamente, a declarat preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, la cea de a şasea ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice.

„Odată cu scăderea preţurilor cu siguranţă taxa clawback va scădea şi va scădea proporţional cu scăderea preţurilor. Probabil că va ajunge undeva pe la 5%, nu cred că mai mult. Vom vedea. Atât timp cât preţurile scad, scade şi taxa clawback. (...) Sperăm ca lucrurile să fie aşa cum le previzionăm noi“, a afirmat Ciurchea.

Pe de altă parte, Vasile Ciurchea a precizat că dispariţia de pe piaţă a unor medicamente este un proces continuu, în balans cu apariţia altor medicamente noi, însă procentul celor care vor dispărea nu pune în pericol tratamentul pacienţilor.

„Tot timpul intră un medicament, iese un medicament. Este un proces continuu, eu nu cred că vor dispărea medicamentele aşa, trei sferturi din listă, în niciun caz. Noile preţuri de referinţă vor fi publicate repede. (...) Din momentul publicării, CNAS îi trebuie aproximativ două săptămâni să calculeze toate preţurile de referinţă pe clustere, avem şanse mai devreme de 1 iulie“, a explicat şeful CNAS.

Referindu-se la contractele cost — volum, Ciurchea a spus că stadiul acestora este unul bun. „Suntem destul de bine cu acest model de contract cost — volum, cost — volum rezultat. (...)

Atât timp cât am reuşit să separăm bugetele pentru a nu fi influenţat clawback-ul, au venit deja companiile cu deţinătoarele de autorizaţii de punere pe piaţă pentru interferon free, pentru oncologie şi începem să ne mişcăm. (...) Insist pe rezultate şi pe a deconta ceea ce aduce un plus cost — valoare. Toată lumea mă întreabă care este oferta, la cât ajunge cost — volumul. Sigur că nu ştiu în momentul de faţă. Îmi doresc să ajungă la un preţ cât mai mic, la un preţ sustenabil, la un preţ la care pot să asigur tratamentul pentru toţi pacienţii dacă se poate sau pentru un număr cât mai mare de pacienţi“, a explicat Ciurchea.

Întrebat care este stadiul protocolului terapeutic pentru bolnavii reumatici, reprezentantul Casei a spus: „Azi trimitem protocolul la publicare şi probabil că mâine sau poimâine va fi publicat în Monitorul Oficial. Acest protocol nu a depins foarte mult de CNAS. Dacă ar fi depins de CNAS, de şase luni protocolul deja era publicat“.

Terapiile inovative pentru hepatita C
au fost aprobate

 

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se va realiza şi în România accesul la cele mai noi tratamente ale hepatitei C, terapii de care vor beneficia cu prioritate bolnavii care suferă de ciroză hepatică de tip C.

„Este vorba despre un act normativ care, practic, încheie seria necesară de modificări şi armonizări ale legislaţiei şi a adoptat cadrul necesar pentru noile terapii. Şi aici intru strict pe acest act normativ, care reglează faptul că în 2015 se pot încheia contracte cost-volum, cost-volum-rezultat, în limita creditelor de angajament aprobate la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Practic, această modificare de care vorbim va face posibilă includerea unui număr în tratament sau a unui număr mai mare de pacienţi, cu o rată de răspuns la tratament printre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice de tip C“, a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Bănicioiu a precizat că este vorba despre „tratamente inovative recent introduse în sistemele de sănătate din Europa“. „Au luat aprobare foarte recent şi, practic, România va fi printre primele ţări din UE, dar şi din lume care vor putea introduce aceste tratamente de ultimă generaţie pentru un număr satisfăcător de pacienţi, adică cei care au nevoie în primă etapă. Casa de Asigurări (...) are acum la dispoziţie partea financiară şi partea de reglementare şi poate încheie, în urma procedurilor de negociere, acest acord, sper eu în săptămânile următoare (...). Pacienţii aşteaptă de foarte mult timp această upgradare de tratament şi iată că suntem în etapa finală“, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai precizat că orientativ, ca număr de pacienţi, România a ajuns la un număr record de purtători de virus C, undeva la 650.000. „Evident, asta explicam şi în şedinţa de guvern, nu toţi dezvoltă boala şi nu toţi dezvoltă boala în acelaşi timp. Există prioritizări, numărul de pacienţi care au dezvoltată boala este de 16.000, iar în cazul pacienţilor cu ciroză ştiţi bine că este o urgenţă terapeutică“, a spus ministrul. Bănicioiu a precizat că un astfel de tratament va fi compensat în întregime.   

Articole din ediția curentă

SUPLIMENT MANAGEMENT FARMACEUTIC

Timpul de muncă în farmacie

Valentina Soroceanu
Prin această lucrare ne propunem să identificăm aspectele legale privind timpul de muncă pentru farmacistul care îşi desfăşoară activitatea în farmacia comunitară, respectiv prevederile legale interne/europene, precum şi normele interne din unităţile respective. Deşi există mai multe reglementări care se ref...
SUPLIMENT MANAGEMENT FARMACEUTIC

Aspecte practice privind aplicarea Regulilor de Bună Practică Farmaceutică în judeţul Mureş

Nicoleta Radu
Analizând procesele-verbale de evaluare privind implementarea regulilor de bună practică farmaceutică pentru cele 219 farmacii publice în judeţul Mureş, au fost identificate probleme la înregistrările conforme cu regulil...
SUPLIMENT MANAGEMENT FARMACEUTIC

Aspecte de marketing asupra pieţei produselor gemoterapice

Claudiu Morgovan
Gemoterapia reprezintă o direcţie terapeutică în plină dezvoltare. PlantExtrakt Cluj a fost primul producător care a introdus astfel de produse pe piaţa românească, în urmă cu 21 ani. De atunci, gama a fost extinsă continuu, iar produsele au fost îmbunătăţite periodic. Segmentul a fost abordat şi de către alţ...
Articole din edițiile anterioare

ŞTIRI

Producătorii de medicamente susţin tratamentul pacienţilor prin taxa clawback

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) atrage atenţia asupra faptului că ultima rectificare bugetară, deşi pozitivă, nu a adus nici un ban în plus la bugetul medicamentelor, iar autorităţile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susţină integral tratament...
ȘTIRI

Dr. Reddy’s a sărbătorit 20 de ani de activitate în România

Compania farmaceutică Dr. Reddy’s Laboratories (NYSE: RDY) împlineşte 20 de ani de la lansarea operaţiunilor sale în România. Compania a intrat pe piaţă în 1995, având ca obiectiv să pună la dispoziţia pacienţilor medicamente accesibile şi de calitate. De la momentul lansării, Dr. Reddy’s România a înregistra...
ŞTIRI

ARPIM avertizează că de la începutul anului viitor există riscul să dispară şi mai multe medicamente inovatoare

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, susţine că, de la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară şi mai multe medicamente ino...