Toamna vine cu toate schimbările caracteristice de tranziţie de la căldură la frig. Deşi câmpul electromagnetic al Pământului s-a modificat evident şi succesiunea anotimpurilor nu mai este atât de bine definită, totuşi variaţiile cald/rece din toamnă afectează organismele biologice.

Corpul omenesc trece prin diferite adaptări şi, în funcţie de starea sa interioară, face faţă mai bine sau mai puţin bine acestor schimbări.

Răcelile, virozele şi bronşitele sunt caracteristice acestei perioade de tranziţie de la cald la rece. Iar simptomul principal în „răceli” – nimic altceva decât eliminări de mucus şi reziduuri acide la nivelul mucoasei respiratorii – este tusea.

Avem cunoştinţe vaste despre tuse şi funcţiile sale de curăţare a aparatului respirator.

Dar apariţia acestui simptom banal, în contextul pandemiei de COVID‑19 şi al fricii uriaşe generate de aceasta, declanşează reacţii intense, atât din partea celui afectat de tuse, cât şi a anturajului său.

Există multe produse gemoderivate care pot fi folosite în contextul virozelor însoţite de tuse, din timpul iernii, şi care ajută la ameliorarea rapidă a simptomelor. Vom enumera câteva dintre cele mai folositoare şi importante:

Extractul din Caprifoi D1 (Lonicera nigra) este indicat în simptome de tip tuse seacă şi răguşeală, însoţite sau nu de febră, în secreţii nazale, stare generală proastă şi adinamie. Există studii recente care îl arată ca fiind un produs natural cu efecte bune în multe situaţii din prezent.

Extractul din Carpen D1 (Carpinus betulus) este un alt remediu util pentru calmarea spasmelor de tuse (indicat atât în tusea uscată, cât şi în cea umedă), având acţiune suplimentară de cicatrizare a mucoasei bronşice. Este un remediu util în afectări hepatice de tip pneumonie, dar şi în inflamaţii ale mucoasei arborelui bronşic, precum bronşita.

Se combină foarte bine cu Caprifoiul, pentru potenţarea acţiunii, când este necesară o acţiune antispastică mai intensă pe aparatul respirator.

Extractul din Plop negru D1 (Populus nigra D1) este indicat în special în tusea productivă, având un efect expectorant, antiseptic la nivelul căilor respiratorii şi de fluidificare a secreţiilor bronşice.

Se poate de asemenea asocia în tusea umedă, productivă, cu Extractul din Carpen, pentru potenţarea acţiunii.

În episoade de răceală şi tuse, toate produsele enumerate se pot combina şi cu Coacăz negru, în varianta D1 sau MG (macerat glicerinic, ceva mai concentrat şi mai puternic decât cel diluat în D1).

Coacăzul negru este antiinflamatorul, antialergicul şi susţinătorul de suprarenale numărul 1 dintre produsele gemoderivate.

Pentru un efect de susţinere, stimulare şi potenţare a acţiunii oricăror gemoderivate, se adaugă la majoritatea schemelor de tratament şi Coacăzul negru.

Aşadar, pentru a recapitula ce scheme cu remedii gemoderivate avem posibile în tratamentul tusei:

  • Tuse uscată – combinaţia Caprifoi D1 cu Carpen D1 şi Coacăz negru

  • Tuse umedă – combinaţia Plop negru cu Carpen şi Coacăz negru.

Gemoderivatele se administrează fie ca atare, 25 de picături din fiecare, în apă, de 2-3 ori pe zi, fie se pot administra în forma „continuă” – câte 3 ml din fiecare (toate sticluţele au capac dozator) în 250 ml de apă (o jumătate de sticlă de apă) şi din amestecul acesta se bea câte o gură, de-a lungul întregii zile.

În situaţiile de viroze dificile şi de tuse deranjantă, administrarea într-o sticlă este varianta de dorit, pentru comoditate şi eficienţă.

Gemoterapia este o parte foarte elegantă din fitoterapie, care ne poate susţine în orice fel de tulburări inflamatorii, produsele putând fi administrate în acelaşi timp cu antibioticele sau antiinflamatoarele clasice, fără a exista interacţiuni şi fără a le împiedica efectul. De cele mai multe ori, ele susţin organismul să treacă mai rapid prin episodul de viroză respiratorie şi micşorează perioada necesară de tratament medicamentos.