Produsele gemoterapice sunt părţi din fitoterapie care folosesc ţesuturile tinere din plante (muguri şi mlădiţe). Acestea sunt mult mai active decât ţesuturile adulte din plante, mai ales pe partea de drenaj, eliminări, curăţenie la nivel limfatic şi interstiţial.

De aceea, când este vorba despre echilibrarea greutăţii corporale, care înseamnă de multe ori eliminări şi drenaje la nivel limfatic, precum şi eliminarea de grăsime excedentară pe căi naturale, fără a produce probleme respiratorii sau cutanate, se pot folosi mai bine produse gemoderivate decât suplimentele fitoterapice.

Sau, în multe cazuri, se pot combina cele două, pentru o acţiune sinergică şi mai profundă, alături de dietă şi alte suplimente, individualizate pentru fiecare situaţie în parte.

Dintre produsele disponibile în gemoterapie pentru partea de eliminări şi drenaje, foarte utile şi în reglarea greutăţii corporale, amintim:

Extractul din muguri de Frasin (Fraxinus excelsior D1), un remediu util pentru susţinerea rinichilor şi favorizarea eliminării de apă din organism, dar şi un produs bun pentru drenaj limfatic, curăţarea spaţiilor interstiţiale şi eliminarea depozitelor de acid uric şi de alţi acizi reziduali din articulaţii şi alte spaţii stagnante ale corpului. Când există stagnare limfatică, retenţie de apă, împăstarea anumitor părţi ale corpului (coapse, gambe, glezne, degete etc.), acest gemoderivat poate să fie de mult folos în susţinerea procesului de eliminare a apei şi limfei cu reziduuri acide.

Extractul din muguri de Frasin se combină foarte bine cu Extractul din mlădiţe de Afin D1, în acest mod intensificând curăţarea de acid uric şi menţinerea articulaţiilor mici periferice, în special, într-o stare bună.

Extractul din muguri de Fag (Fagus sylvatica D1) este un alt remediu important pentru eliminările de substanţe toxice din corp, în special reziduuri de antibiotice, cortizonice şi anestezice (locale sau generale), dar şi un produs cu acţiune antioxidantă şi neutralizatoare a radicalilor liberi. Se ştie faptul că după tratamente cu produse cortizonice apare o creştere în greutate, în special pe retenţie de apă şi stagnare limfatică în zone ale corpului care nu sunt foarte active. De asemenea, toate persoanele care lucrează mult la computersau la birou pot prezenta creştere în greutate şi retenţie de apă, în special în partea inferioară a corpului.

Combinaţia din extracte de frasin şi fag, în doze de 30 de picături din fiecare în apă, de 3 ori pe zi – cu 5-10 minute înainte de mesele principale, 5 zile pe săptămână, timp de 3-4 luni, poate să susţină o dietă intenţionată pentru pierderea în greutate cu intensificarea eliminărilor şi curăţenia eficientă a acelor părţi din corp care necesită atenţie.

Dacă persoana care doreşte să piardă din greutate suferă de oboseală cronică, cu o stare de energie redusă, cu glandele suprarenale slăbite de stres şi posibil probleme emoţionale (pentru că doar în acest context apare şi creşterea mare în greutate), atunci există un al treilea produs util, Extractul din muguri de Stejar (Quercus peduncolata D1), care poate fi asociat celorlalte două, frasinul şi fagul. Stejarul este un întăritor pe glandele suprarenale, aduce mai multă energie, încredere mai multă în propriile puteri şi curaj pentru a trece prin săptămânile de început ale pierderilor în greutate, care sunt întotdeauna dificile.

Alături de gemoderivate, se recomandă şi tincturi cu efect de drenaj şi curăţenie profundă, atât în zona limfaticelor, cât şi a grăsimii de profunzime, cum ar fi Tinctura de Brusture, Tinctura de Păpădie sau Tinctura de Urzică. Fiecare dintre acestea se poate combina cu gemoderivatele şi le intensifică acţiunea de drenaj şi eliminare, care se observă după cantitatea şi aspectul urinei (care poate să fie cantitativă şi mai închisă la culoare, mai tulbure, în special în primele zile ale drenajului) şi după aspectul scaunului (uneori pot fi mai multe scaune pe zi, chiar complet formate).

Când este nevoie de pierderea în greutate, corpul are o inerţie (nu începe imediat să modifice reacţiile interioare, la primele schimbări ale dietei) şi o viteză proprie de eliminare şi de reacomodare (cu o altă dietă sau cu o nouă greutate corporală).

Gemoderivatele, alături de tincturile fitoterapice, pot să asiste întregul proces, pentru o perioadă de mai multe luni (întrucât scăderea lentă şi treptată este cel mai uşor de tolerat pentru organism). Menţinând continuu deschise căile de eliminare şi diluând fluxul de toxine, pentru a fi mai uşor scoase la exterior prin căile naturale (scaun, urină, transpiraţie), produsele gemoderivate sunt adjuvantele ideale în toate schemele de echilibrare a greutăţii corporale.

Chiar dacă, atunci când este vorba despre pierderea în greutate, dieta are prioritate şi prea puţină lume ia în calcul şi produsele naturale care susţin eficient eliminările, totuşi reamintirea posibilităţilor de folosire a gemoderivatelor din Frasin D1, Fag D1 şi Stejar D1 este întotdeauna utilă şi poate fi benefică tuturor celor care doresc să-şi menţină corpul în cea mai bună formă posibilă.