Gemoterapia, prin intermediul celulelor stem vegetale - meristemul vegetal - celule multipotente, având ca efect echilibrarea (modularea) proceselor fiziologice, este modalitatea naturală, blândă, dar extrem de eficientă pentru a depăşi dezechilibrele cu care ne confruntăm primăvara.

Farmacia este locul în care pacienţii ajung cu preponderenţă să discute cu un specialist despre posibilităţile de a evita trecerea prin aceste suferinţe sau pentru a primi recomandări de tratament în cazul în care anumite suferinţe s-au instalat.

Combaterea asteniei de primăvară

Primăvara este o perioadă în care oboseala poate să fie resimţită mai intens, ca parte a procesului de adaptare a organismului la trecerea dintre anotimpuri. Un barometru al instalării oboselii este ficatul, organul-cheie în producţia de energie pentru organism.

Recomandările pe care le puteţi face pot fi diferite, în funcţie de vârstă, de starea generală de sănătate a organismului (prezenţa unor afecţiuni acute sau cronice), precum şi de tipul de activitate pe care o desfăşoară persoana.

Pentru copii, recomandarea în această perioadă a anului este de întărire a rezistenţei organismului pentru a trece mai uşor peste starea de astenie. Propunem preparatul fito-gemoterapic complex Vitanemin - un sirop pentru copii - ce conţine extracte gemoterapice de brad şi tamarix (cătină roşie), care susţin metabolismul fosfocalcic şi stimulează producerea de globule roşii, precum şi extracte fitoterapice din fructe de coacăz negru, măceş şi afin, ce cresc vitalitatea organismului. Este un preparat care se poate administra în cure periodice copiilor, susţinând procesul de creştere şi dezvoltare armonioasă, precum şi refacerea organismului în convalescenţă.

Pentru copiii care merg la şcoală şi pentru studenţi le recomandăm primăvara o cură cu extracte gemoterapice din muguri de coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1, dimineaţa, şi seminţe de mesteacăn - Betula verrucosa semi MG=D1, după-amiaza. Coacăzul negru susţine organismul prin creşterea rezistenţei la stres (acţionează asupra suprarenalei), iar seminţele de mesteacăn au efect tonic asupra sistemului nervos, cu recomandare în dificultăţi de concentrare.

Pentru copiii peste 7 ani şi pentru adulţi, o altă opţiune este preparatul complex Polygemma 8 - astenie psiho-fizică/memorie, cu proprietăţi revitalizante la nivel fizic şi psihic, util şi în stări de astenie mentală. Complexul fito-gemoterapic conţine extract din rădăcină de ginseng siberian - Eleutherococcus senticosus, cu proprietăţi imunostimulante şi adaptogene recunoscute şi extracte gemoterapice din muguri de stejar, mlădiţe de rozmarin şi seminţe de mesteacăn, cu efecte tonice la nivel hepatic (ficatul fiind organul-cheie în producţia de energie pentru organism) şi al sistemului nervos. O cură de două săptămâni va readuce vitalitatea organismului, efectul manifestându-se de la primele administrări.

Pentru persoanele care au avut de curând o afecţiune acută, ar fi recomandat, pentru a nu trece printr-o convalescenţă prelungită, generată şi de astenia de primăvară, administrarea timp de 20-30 de zile a două extracte gemoterapice: din muguri de porumbar - Prunus spinosa MG=D1 - tonic şi reactivator metabolic, şi cel din mlădiţe de măceş - Rosa canina MG=D1, vitaminizant şi tonic al sistemului nervos (s-a constatat că neutralizează tiramina, aminoacidul considerat a fi factorul cauzal al cefaleei). Efectul benefic al gemoterapicului din muguri de porumbar îl veţi constata de fiecare dată în administrare după tratamente medicamentoase pentru reechilibrarea organismului, având ca rezultat o convalescenţă uşoară şi de scurtă durată.

Pentru persoanele vârstnice, principalul gemoterapic recomandat pentru o cură de primăvară este extractul din mlădiţe de sequoia - Sequoia gigantea MG=D1, arborele milenar ale cărui ţesuturi vegetale tinere au o pronunţată acţiune antiastenică. Acesta se poate asocia cu gemoterapicul din muguri de ginkgo - Ginkgo biloba MG=D1, cu efect benefic asupra circulaţiei cerebrale, reducând fenomenele de senescenţă şi degradare a funcţiilor intelectuale care se pot accentua primăvara.

Un alt preparat gemoterapic pe care îl puteţi completa la cura de primăvară pentru susţinerea organismului şi reducerea manifestărilor asteniei de primăvară este extractul gemoterapic din muguri de măr pădureţ - Malus sylvatica MG=D1, mai nou în oferta bogată de gemoterapice a laboratoarelor Plantextrakt. Acesta este foarte util persoanelor care prestează munci intelectuale solicitante, fortificând nervii şi memoria. Se recomandă în acest caz o cură de 1-2 luni. Se poate asocia cu gemoterapicul din seminţe de mesteacăn - Betula verrucosa semi MG=D1, cu care acţionează sinergic. Efectul gemoterapicului din muguri de măr pădureţ se extinde asupra întregului organism, fiind un bun protector vascular, care reglează tensiunea şi permeabilitatea vasculară, repară şi regenerează peretele capilarelor, reducând tulburările vasomotorii, precum şi un puternic antioxidant. Mugurii din măr au şi acţiune depurativă (detoxifiantă) profundă şi alcalinizantă, fiind gemoterapicul optim pentru o cură periodică de reechilibrare a întregului organism.

Întărirea imunitară

În această primăvară s-a asistat la una dintre cele mai mari şi severe epidemii ale infecţiilor cu streptococ beta-hemolitic din ultimii ani, cu manifestări de la angine pultacee până la forme de scarlatină malignă sau chiar complicaţii renale şi articulare, care au necesitat spitalizări şi administrări de antibiotice în mod repetat. Acest eveniment poate fi interpretat fie ca o scădere generală a imunităţii în rândul populaţiei, fie prin apariţia de tulpini ale microorganismelor rezistente la antibioticele uzuale, poate un semnal de alarmă privind necesitatea unor noi clase de antibiotice. Gemoterapicul din muguri de viţă-de-vie - Vitis vinifera MG=D1 - are acţiune netă asupra titrului streptolizinelor, ameliorând evoluţia sindromului post-streptococic şi prevenind apariţia complicaţiilor. Ca farmacişti, îl puteţi recomanda în asociere la tratamentul prescris de către medic sau al celor care sunt purtători de streptococ beta-hemolitic.

Pentru întărire imunitară, în perioada de Lună în creştere, când procesele anabolice sunt mai intense, foarte eficientă ar fi administrarea de preparate cu acţiune remineralizantă şi de întărire imunitară.

Astfel, pentru întărirea imunităţii mucoaselor respiratorii, pentru copii şi adulţi, vă propunem recomandarea a câteva extracte gemoterapice: extractul din muguri de coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1, gemoterapic cu acţiune antiinflamatoare şi imunostimulatoare, recomandat profilactic şi curativ. Se administrează în fiecare dimineaţă, de preferat între orele 8.00 şi 10.00, acţionând prin stimularea corticosuprarenalei, a cărei activitate fiziologică este mai intensă în acest interval orar. Administrat în acest fel, gemoterapicul este mai eficient.

Extractul din mlădiţe de măceş - Rosa canina MG=D1 - are acţiune vitaminizantă, antiinflamatoare şi osteoblastică. Este principalul gemoterapic recomandat în profilaxia antigripală datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Extractul din muguri de brad - Abies pectinata MG=D1, cu acţiune remineralizantă importantă, în sinergie cu celelalte două preparate, favorizează fixarea calciului în oase, stimulează eritropoieza. Este foarte util şi în toate procesele cronice, reechilibrarea minerală, ajutând organismul să depăşească blocajele în calea vindecării.

Dacă s-au instalat primele semne de boală, adăugaţi la recomandarea anterioară:

Extractul din muguri de mesteacăn argintiu - Betula verrucosa MG=D1, drenor al mucoaselor respiratorii, ajută la refacerea integrităţii acestora şi a echilibrului hidric la nivel celular. Reduce secreţiile în exces şi corectează uscăciunea indusă de infecţii respiratorii frecvente sau de tratamente cu antibiotice.

În perioada de convalescenţă, un extract gemoterapic util este extractul din muguri de porumbar - Prunus spinosa MG=D1. Stimulează sistemul imunitar când acesta a suferit un impact negativ din partea factorilor ambientali, chimici, farmacologici, bacterieni şi virali, determinând şi scurtarea perioadei de convalescenţă după afecţiuni virale sau boli pulmonare.

Profilaxia alergiilor sezoniere

Pentru multă lume, alergiile sezoniere sunt o mare problemă, pe care trebuie să o gestioneze în mod corect. Unele persoane sunt alergice la polenul arborilor şi arbuştilor (plop, salcâm, tei, salcie etc.), polen care „pluteşte“ în aer de la jumătatea lunii martie până la sfârşitul lunii iunie. Alte persoane sunt alergice la polenul de graminee (grâu, porumb, secară, iarbă etc.) care este prezent de la sfârşitul lunii mai până în octombrie.

În alergiile sezoniere, simptomele variază de la o persoană la alta ca intensitate şi ca număr. Cele mai frecvente manifestări sunt secreţiile nazale apoase sau nasul înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoţite de senzaţie de usturime sau durere.

Extractul din muguri de coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1, numit generic „cortizonul gemoterapiei“, determină creşterea nivelului corticosteroizilor, activatori ai răspunsului endogen în procesele inflamatorii. Are, prin urmare, acţiune „cortison-like“, comportându-se ca un cortizon natural, fără a avea însă toxicitatea cortizonului. Analiza fitochimică a mugurilor de coacăz negru, comparativ cu frunzele plantei, a evidenţiat concentraţii mai mari de vitamina C şi aminoacizi (arginină, prolină, alanină). Spre exemplu, concentraţia de arginină din muguri este de 5,7 mg/g, în timp ce în frunze este de 0,77 mg/g. Flavonoidele din muguri acţionează asupra ţesutului vascular sinergic cu vitamina C (care se găseşte în cantitate mare în muguri - 107 mg/g), potenţând efectul antiinflamator al acesteia, de întărire a peretelui vascular, inhibă sinteza şi eliberarea de histamină. De asemenea, substanţele flavonice sunt potenţate de prezenţa derivaţilor polifenolici (picnogenol, proantocianidine).

S-a constatat experimental că:

 • activează şi stimulează 11-oxi-steroizii şi determină creşterea nivelului corticosteroizilor, cu rol important ca activatori ai răspunsului endogen în procesele inflamatorii;

 • inhibă catenele enzimatice care produc prostanoizi, inhibând astfel procesele inflamatorii;

 • activează catabolismul ureei, al acidului uric şi colesterolului;

 • previne sinteza şi eliberarea de histamină,

 • împiedică scăderea nivelului adrenalinei,

 • creşte albuminele şi reduce hiper-alfa-2, beta şi gama-globulinele;

 • acţionează asupra granulocitelor eozinofile, reducând eozinofilia;

 • reduce valorile vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH);

 • creşte rezistenţa la frig a subiecţilor friguroşi,

 • are acţiune antioxidantă puternică.

Studiile au confirmat eficacitatea utilizării acestui gemopreparat în fenomenele alergice, reumatologice, dermatologice, ORL şi în afecţiuni bronhopulmonare.

Principala indicaţie clinică a extractului din muguri de coacăz negru este profilaxia alergiilor. În timp, poate diminua reacţiile alergice la contactul cu alergenii.

În cazul alergiilor sezoniere (polen, fân) pentru persoanele sensibile este indicat să urmeze o cură înainte cu o lună de apariţia alergenilor care îi afectează, până la dispariţia acestora (martie - mai).

În cazul sensibilităţii la alergeni permanenţi (praf de casă, medicamente, alimente etc.) este indicat să se urmeze cure periodice de 2-3 luni, cu 2 luni pauză, un timp îndelungat.

Poate fi administrat ca monoterapie, în cure periodice repetate, obţinându-se în cazurile mai puţin severe o remisiune totală a simptomatologiei, sau în asociere cu alte gemoterapice sau cu terapia alopată, în cazurile cronice sau grave.

Se va administra în special dimineaţa pentru sinergia cu acţiunea fiziologică a corticosteroizilor suprarenali.

Protecţia gastrică

O altă problematică a primăverii este acutizarea durerilor de stomac a persoanelor care suferă de afectări la acest nivel. Pentru acestea, gemoterapia este o alternativă de luat în considerare.

Extractul din muguri de smochin - Ficus carica MG=D1 - este extrem de eficient pentru reglarea tulburărilor de motilitate şi de secreţie de la nivel gastric şi intestinal în mod ambivalent (în caz de exces sau deficit), cicatrizând mucoasa digestivă. De asemenea, este util în tulburări neurovegetative şi psihosomatice sau de origine funcţională la nivel gastro-duodeno-colic.

Mugurii conţin, printre altele, substanţe enzimatice cu acţiune similară celei pancreatice (chimaze), lipaze, amilaze, proteaze, cravina-ferment cu acţiune similară pepsinei, mucilagii, flavonoide, vitamine, oligoelemente, factori de creştere.

În perioada de primăvară şi toamnă, o cură profilactică de 1-2 luni poate duce la scăderea riscului de recidivă.

Literatura de specialitate din domeniul gemoterapiei menţionează faptul că utilizarea mugurilor de smochin a dat rezultate în cazuri de ulcere puţin sensibile la tratamentele clasice sau în caz de recidive. În aceste situaţii se recomandă tratamente prelungite - chiar 2 ani - care pot duce la dispariţia ulcerului - observată radiologic (în 60% din cazurile tratate numai cu extract din muguri de smochin şi în 80% din cazurile tratate în combinaţie cu alte gemoterapice). O altă recomandare este pentru administrarea gemoterapicului în perioada reducerii dozelor de ranitidină, cimetidină şi famotidină.

Câteva propuneri de asocieri cu alte produse gemoterapice:

 • în tulburări ale secreţiei gastrice şi gastro-duodenale, cu extract din muguri de arin negru - Alnus glutinosa MG=D1 (antiinflamator);

 • în meteorism abdominal (balonare) de cauză nervoasă, cu extract din mlădiţe de merişor - Vaccinium vitis idaea MG=D1 (reglator al florei intestinale);

 • în aerofagie, cu extract din muguri de nuc - Juglans regia MG=D1 (antimicrobian);

 • în sensibilitate la nivelul colonului, cu extract din mlădiţe de merişor - Vaccinium vitis idaea MG=D1 şi extract din muguri de tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1;

 • în tulburări ale apetitului de origine nervoasă (anorexie, bulimie, orthorexie), cu extract din muguri de tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1;

 • în alergie solară, cu extract din muguri de coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1;

 • în pierderi de calciu cu generarea unei stări de hiperexcitabilitate neuromusculară (stări de spasmofilie), cu extract din muguri de brad - Abies pectinata MG=D1 şi extract din muguri de tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1;

 • în neurastenie, cu extract din muguri de arţar - Acer campestre MG=D1 şi extract din muguri de tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1.

Detoxifierea organismului

Cea mai potrivită măsură de întreprins acum şi prin urmare o recomandare benefică pentru pacienţi este o cură de detoxifiere cu preparate naturale, care vor sprijini organismul în efortul său de a face „curăţenie“. Gemoterapia este o opţiune extrem de eficientă, extractele din părţi tinere de plantă având un efect profund de detoxifiere la nivel celular şi o arie de acţiune bine stabilită.

Vă propunem ca primă abordare a detoxifierii organismului un preparat cu o mare putere regeneratoare a întregului organism, extractul gemoterapic din sevă de mesteacăn - Betula linfa MG=D1, care va realiza detoxifierea la nivel renal, articular şi cutanat. Conţine betulină - cu proprietăţi diuretice şi depurative, glucoză şi fructoză (care îi conferă un gust uşor dulce, foarte agreabil), aminoacizi, derivaţi terpenici, vitamina C, doi heterozizi - betulozid şi monotropidozid care, prin hidroliză enzimatică, eliberează salicilat de metil, cu proprietăţi antiinflamatoare, o serie de minerale valoroase, săruri de: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu şi fier.

Se recomandă cure de detoxifiere de o lună de zile, câte 2 ml, în puţină apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. În cazul asocierii cu alte preparate gemoterapice, 2 ml, în puţină apă, o dată pe zi.

Îl puteţi asocia:

 • în cure de slăbire, cu extract din amenţi de mesteacăn - Betula pubescens amenti MG=D1, extract din muguri de fag - Fagus sylvatica MG=D1 şi eventual extract din scoarţă de lămâi - Citrus limonum cortex MG=D1 (protejează pielea împotriva unei relaxări excesive);

 • în celulită, cu extract din muguri de castan comestibil - Castanea vesca MG=D1 (drenor limfatic) şi extract din muguri de fag - Fagus sylvatica MG=D1 (detoxifierea organismului prin stimularea diurezei).

 • Detoxifierea este recomandabil de adaptat la ciclurile lunare, în perioada când Luna este în scădere, organismul având accelerate propriile mecanisme de detoxifiere, pe care le vom sprijini prin administrarea gemoterapicului. Acelaşi lucru îl puteţi considera şi în cazul curelor de slăbire.

Puteţi aborda detoxifierea şi prin intermediul formulelor gemoterapice complexe din gama Polygemma, gândite pentru realizarea unor cure de detoxifiere primăvara sau în orice moment al anului, alese în funcţie de problemele specifice fiecărui pacient.

Polygemma 12 - detoxifierea rinichilor

Realizează o detoxifiere preponderent la nivel renal, dar şi la nivel limfatic, hepato-biliar şi articular. Este o combinaţie de extracte gemoterapice din muguri de frasin, sevă de mesteacăn şi extract fitoterapic din frunze de mesteacăn.

Are acţiune diuretică - depurativă, antiseptică, antiinflamatoare, regeneratoare - prin aport de glucoză, fructoză, aminoacizi, vitamina C şi o serie întreagă de săruri minerale de: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu şi fier. Preparatul are şi efect hipocolesterolemiant.

Se administrează câte 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, diluaţi în puţină apă - cure de 1-2 luni, repetate la nevoie. Se recomandă şi supraponderalilor cu retenţie hidrică şi nivelul colesterolului mărit.

Polygemma 15 - detoxifierea intestinului

Realizează detoxifierea la nivelul intestinului subţire şi gros, cu ameliorarea stării de astenie, generată de toxicitatea intestinală. Este o combinaţie de extracte gemoterapice din mlădiţe de merişor, muguri de nuc şi muguri de stejar. Reglează funcţionalitatea şi motricitatea intestinală, reechilibrează flora intestinală, reduce infecţiile şi inflamaţia de la nivelul intestinului subţire şi gros. Preparatul are şi efect tonic general, ameliorând astenia fizică şi psihică.

Se administrează câte 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, diluaţi în puţină apă - cure de 1-2 luni, repetate la nevoie.

Pentru persoanele care suferă de tulburări la nivel intestinal se recomandă cure de 1-2 luni, repetate de 2-3 ori pe an sau la nevoie. Chiar şi pentru persoanele care nu au tulburări intestinale, o cură anuală de detoxifiere intestinală este salutară.

Polygemma 11 - detoxifierea ficatului

Realizează o detoxifiere preponderent la nivel hepatic şi biliar, dar şi la nivel renal şi respirator.

Este o combinaţie de extracte gemoterapice din mlădiţe de rozmarin, ienupăr şi muguri de alun.

Acţiune principală: hepatoregeneratoare, de sprijinire a eliminării cataboliţilor toxici, coleretică şi colagogă, de restaurare a elasticităţii ţesutului hepatic. Preparatul are şi efect hipocolesterolemiant, antiinflamator, cicatrizant, antioxidant. Se recomandă administrarea a 2-3 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, diluaţi în puţină apă - cure de 1-2 luni, repetate de 2-3 ori pe an sau la nevoie.

Polygemma 13 - detoxifierea pielii

Realizează o detoxifiere preponderent la nivel cutanat, dar şi la nivel limfatic şi renal.

Combinaţia de extracte gemoterapice din muguri de platan, sevă de mesteacăn şi muguri de nuc are acţiune dermoprotectoare, antiseptică, regularizantă a secreţiilor pielii, sprijinind procesul natural de detoxifiere cutanată. Preparatul are şi efect antiinfecţios şi cicatrizant la nivelul mucoaselor şi a pielii, efecte benefice în caz de piele inelastică, lipsită de strălucire, în celulită, căderea părului şi în dermatozele de dată recentă. Se administrează câte 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, diluaţi în puţină apă - cure de 1-2 luni, repetate la nevoie.

Pentru persoanele care au manifestat în ultimul an afecţiuni cutanate, pentru adolescenţi sau pentru persoanele a căror funcţie de detoxifiere cutanată trebuie stimulată, se recomandă cure de 1-2 luni (câte 2 ml de 2 ori pe zi), cu posibilitatea de repetare la nevoie. Pentru întreţinerea sănătăţii pielii şi mucoaselor, este suficientă o cură anuală, de o lună de zile.

Polygemma 14 - detoxifierea articulaţiilor

Realizează o detoxifiere preponderent la nivel articular, dar şi la nivel limfatic, renal şi hepatobiliar. Este o combinaţie de extracte gemoterapice din muguri de frasin şi muguri de jneapăn, sevă de mesteacăn şi scoarţă de salcie.

Pentru a menţine flexibile articulaţiile până la vârste înaintate, trebuie păstrată sau redobândită sănătatea ţesuturilor conjunctive, îmbunătăţind funcţia articulaţiei, evitând sau atenuând durerea şi inflamaţia. În acest sens, complexul gemoterapic are acţiune antiinflamatoare, depurativă - o mai bună eliminare a acidului uric şi ureei, a căror depunere la nivel articular duce la rigidizarea lor. Se administrează câte 2 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, înainte de mese, diluaţi în puţină apă - cure de 1-2 luni, repetate la nevoie.

Polygemma 16 - plămâni

Este un preparat gemoterapic care susţine activitatea pulmonară - combinaţie de extracte gemoterapice din muguri de alun, castan comestibil şi mlădiţe de mur. Detoxifierea la nivel pulmonar este foarte importantă după afecţiuni la acest nivel. Preparatul ajută la refacerea elasticităţii ţesutului pulmonar, creşte capacitatea respiratorie, stimulează eritropoieza, are efect antispastic, antiinflamator şi cicatrizant la nivel pulmonar. Are un efect benefic pentru susţinerea pulmonară a fumătorilor şi a persoanelor expuse la noxe respiratorii. Se recomandă administrarea a 2 ml de 3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese - cure de 1-2 luni, repetate la nevoie.

Pentru farmacist, cunoaşterea gemoterapiei aduce posibilitatea de a-şi completa cunoştinţele şi de a verifica în practica de zi cu zi eficacitatea acestor preparate naturale.