Medicamentul ivermectină a oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, arată un studiu publicat în revista Antiviral Research. Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume şi ucide virusul în 48 de ore.

„Am descoperit că chiar şi o singură doză ar putea înlătura, în esenţă, tot ARN-ul viral în 48 de ore şi că chiar şi la 24 de ore a existat o reducere cu adevărat semnificativă”, a spus dr. Kylie Wagstaff, de la Monash Biomedicine Discovery Institute. Acesta a avertizat însă că testele efectuate în studiu au fost in vitro şi că următoarele teste vor trebui realizate la oameni.

„Ivermectina este foarte folosită şi este considerată un medicament sigur. Trebuie să ne dăm seama acum dacă doza pe care o putem utiliza la om va fi eficientă – acesta este următorul pas”, a spus dr. Wagstaff.

Ivermectina este un medicament antiparazitar aprobat de FDA, care s-a dovedit a fi eficientă in vitro împotriva unei game largi de virusuri, inclusiv virusul febrei Dengue, HIV, virusurile gripale şi virusul Zika.

„În perioadele în care avem o pandemie globală şi nu există un tratament aprobat, dacă am avea un compus deja disponibil în întreaga lume, atunci ar putea ajuta oamenii mai devreme. Realist, va trece ceva timp înainte ca un vaccin să fie larg disponibil”, a mai spus medicul.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

Oamenii de ştiinţă arată că utilizarea ivermectinei pentru a combate COVID-19 depinde de rezultatele testărilor preclinice suplimentare şi, în cele din urmă, ale studiilor clinice.

„În calitate de virusolog care a făcut parte din echipa care a reuşit pentru prima dată să izoleze SARS-CoV-2 în afara Chinei, în ianuarie 2020, sunt încântat de perspectiva ca ivermectina să fie utilizată ca medicament potenţial împotriva COVID-19”, a spus dr. Leon Caly de la Spitalul Royal Melbourne, cercetător medical principal la Laboratorul Vitorian de Referinţă pentru Bolile Infecţioase (VIDRL) de la Institutul Doherty.