Profesorul scoţian Ian Donald a fost primul care s-a gândit la beneficiile utilizării principiului sonarului în practica medicală, în 1955. Trei ani mai târziu, împreună cu echipa sa, publică în prestigioasa revistă „The Lancet” un articol („Investigation of Abdominal Masses by Pulsed Ultrasound”) care va revoluţiona lumea medicală şi care va aşeza ultrasonografia în rândul specialităţilor medicale de investigare imagistică.  Cincizeci de ani mai târziu, progresul ştiinţei şi perpetua dorinţă de a găsi noi metode de diagnostic precoce ne arată cât de greu poate fi să practici obstetrică sau ginecologie fără să ai posibilitatea de a utiliza diagnosticul ecografic. 
Examinarea ecografică s-a dovedit a fi o metodă non-invazivă, rapidă, fiabilă şi ieftină, care permite obţinerea imaginilor cu rezoluţie înaltă, utile atât din punct de vedere clinic, cât şi în cercetare, indiferent de specialitatea medicală în care este aplicată.  
Datorită tuturor calităţilor sale, ultrasonografia a devenit un „must-have” al zilelor noastre în evaluarea sarcinii. Informaţiile sunt obţinute rapid şi în timp real. Dar toate aceste avantaje vin cu un preţ: aparate de ultrasonografie performante şi experienţa celui care o efectuează. Mai mult, este necesară o permanentă perfecţionare a specialiştilor, de mare ajutor în acest sens fiind reuniunile cu caracter informativ sau revistele de specialitate.
Deşi limitată de factori precum timpul (anomalii vizibile ecografic dependente de vârsta gestaţională) sau experienţa operatorului, progresele făcute de ultrasonografie în diagnosticul precoce al anomaliilor morfologice sau cromozomiale au permis coborârea vârstei de diagnostic în primul trimestru de sarcină şi managerierea corespunzătoare a cazurilor cu beneficii pentru cuplu. Cu toate că ecografia de trimestrul al doilea este încă standardul de aur pentru evaluarea morfologică fetală, examinarea sistematică şi detaliată la sfârşitul primului trimestru poate detecta aproape jumătate din anomaliile fetale majore.
Ultrasonografia bidimensională şi modulul Doppler cu variantele sale încă reprezintă modalitatea cea mai frecvent utilizată pentru evaluarea fătului şi pentru efectuarea de proceduri in utero, fiind considerate sigure atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Ecografia tridimensională (3D) şi cea în 4 dimensiuni (4D) reprezintă noi metode de investigare care s-au impus în ultimul timp, fiind folosite cu succes pentru detectarea anomaliilor structurale fetale.
Se ştie astăzi că utilizarea ultrasonografiei a permis o mai bună înţelegere a dinamicii relaţiilor complexe dintre mamă, făt şi placentă. De asemenea, este considerată un element-cheie în stabilirea diagnosticului de infecţie congenitală, descris amănunţit într-un articol ce se regăseşte în acest număr.
Ultrasonografia reprezintă o continuă pro­vocare pentru clinicieni, care necesită un training susţinut. Revista Ginecologia.ro este, credem, cea mai constantă apariţie editorială din ţară ce susţine ultrasonografia în obstetrică şi ginecologie. Ginecologia.ro este partener al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie (SRUOG), precum şi al celui de Al 4-lea Congres al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie, ce se va desfăşura la Iaşi, în perioada 14-16 aprilie 2016, la care vă aşteptăm cu drag.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu
Redactor-şef