Pacienții infectați cu HIV, în special cei aflați în stadiul terminal al SIDA, sunt adesea infectați cu microorganisme oportuniste, dintre care micobacteriile, atât nontuberculoase (NTB), cât și Mycobacterium tuberculosis (TB), sunt agenți etiologici mult mai frecvenți la acești pacienți decât la persoanele imunocompetente. Cu toate că manifestările clinice pot fi asemănătoare, tratamentul celor două tipuri de infecții este total diferit: terapia anti-TB include izoniazidă, rifampicină, pirazinamidă și etambutol, iar terapia anti-NTB include kanamicină și rifabutin sau azitromicină și rifabutin. Netratate corect, ambele au potențial letal. Standardul de aur în ceea ce privește diagnosticul este izolarea micobacteriei, dar acest lucru necesită timp îndelungat (2-4 săptămâni), perioadă în care pacienții necesită tratament corect administrat. Există metode imunologice de diagnostic al infecției TB sau NTB, dar la pacienții infectați cu HIV rezultatele sunt alterate, nu se poate distinge între o infecție acută și una cronică, iar de multe ori costurile sunt prea ridicate pentru anumite regiuni ale lumii. Așadar, fiind nevoie de o metodă simplă, eficientă și ieftină de diagnostic diferențial, care să permită începerea tratamentului empiric, studiul a comparat nivelurile diferiților markeri uzuali determinați din sânge. 
Studiul s-a desfășurat în perioada mai 2010 - martie 2016 și a inclus un număr de 240 de pacienți coinfectați cu HIV/TB (113) sau cu HIV/NTB (127) din China de Est. Au fost analizate numărul de leucocite, neutrofilele, procentul de limfocite, valoarea hemoglobinei (Hb), ureea, creatinina, albumina serică, aspartat aminotransferaza (AST), alanin aminotransferaza (ALT), proteina C reactivă (PCR) și viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) din probele de sânge prelevate anterior începerii tratamentului. 
Rezultatele au arătat că infecția NTB se găsește mai ales la nivel pulmonar, în timp ce infecția cu TB implică în multe cazuri și localizări extrapulmonare: peritoneu, ganglioni limfatici, tract intestinal, ficat, creier. Numărul leucocitelor (5,6x109/L) și proporția de neutrofile (76,70%) ale pacienților infectați cu HIV/TB au fost semnificativ mai mari decât în cazul celor cu HIV/NTB (4,4x109/L leucocite, 69,30% neutrofile). S-a observat un nivel considerabil mai scăzut al albuminei serice la pacienții cu HIV/TB față de cei cu HIV/NTB. PCR și VSH (59,60 mg/L, 84 mm/h) au fost semnificativ crescute la cei infectați cu HIV/TB, comparativ cu cei infectați cu HIV/NTB (19,60 mg/L, 52 mm/h). Hb, ALT, AST, creatinina și ureea nu au avut modificări notabile. Se poate observa că răspunsul inflamator a fost mult mai puternic în cazul celor coinfectați cu HIV/TB, cel mai probabil ca urmare a faptului că TB este un microorganism condiționat patogen, având o infectivitate și o patogenitate mai mari, spre deosebire de majoritatea NTB.
Nu s-au raportat diferențe notabile în ceea ce privește numărul limfocitelor T CD4+ între cele două grupuri, sugerând că imunitatea pacienților infectați cu HIV/TB sau cu HIV/NTB a fost asemănătoare, dar s-a raportat că pacienții cu un număr de limfocite T CD4+ mai mic de 50 celule/µL sunt mai susceptibili la infecția NTB, deși au fost și pacienți cu mai mult de 100 celule/µL care au prezentat infecție NTB. 
În concluzie, se poate afirma că răspunsul imun mai puternic, dar și caracterul diseminării pot ajuta la diagnosticul diferențial al infecțiilor TB sau NTB la pacienții infectați cu HIV care necesită diagnostic sau terapie empirică imediată.  
Recenzie la articolul: 
Routinely detected indicators in plasma have a predictive effect on the identification of HIV-infected patients with non-tuberculous mycobacterial and tuberculous infections. Cai RT, Yu FX, Tao Z, et al. Infect Dis Poverty. 2017;6:132. 
Disponibil la: https://doi.org/10.1186/s40249-017-0347-6
Maria Teodora Senteș student, UMF „Carol Davila“ Bucureșt