O echipă de cercetători germani s-a decis să atace ideea că excesul de bere este cauza „burții de bere” a nemților. Ca în majoritatea problemelor biomedicale, și în acest caz un răspuns absolut și irefutabil este imposibil. Nimeni nu va putea să numere de-a lungul a mai mulți ani și la un vast număr de oameni fiecare înghițitură de bere și îmbucătură de cârnăcior (cu sau fără pâine).
Singura metodă la îndemână este să-i întrebi pe băutorii de bere cât își amintesc că au băut și ce altceva le-a mai alunecat pe gâtlej la vale. 
Madlen Schutze și colaboratorii de la Institutul german de nutriție Potsdam-Rehbrucke și de la Universitatea de Științe Aplicate din Fulda, împreună cu un coleg de la Universitatea din Gothenburg, din Suedia, au dat tot ce-au putut în European Journal of Clinical Nutrition. Echipa a analizat greutatea, talia și circumferința pe șolduri a 19.941 de femei și bărbați băutori de bere, timp de 4 ani. Participanții au trebuit să completeze un chestionar privind consumul de bere. Fără îndoială, răspunsul lor a fost o estimare din ochi a ceea ce au băut zilnic, iar unitatea de măsură a fost sticla standard de bere germană. Studiul a fost defalcat pe sexe, iar loturile au fost stratificate pe categorii: patru pentru femei, de la nebăutoare până la consumatoare moderate, și cinci pentru bărbați, de la nebăutor până la consumator înrăit. Discriminarea sexuală a fost și mai profundă, căci consum moderat pentru femei însemna 250 ml/zi, iar pentru bărbați însemna 500-1.000 ml/zi. Concluzia studiului este că „acesta nu confirmă credința comună că berea are un efect specific asupra abdomenului. Consumul de bere pare să se asocieze cu o creștere generală a țesutului gras al organismului”.
Un studiu făcut de cehi și publicat în același jurnal cu câțiva ani mai devreme nu confirmă ideea că berea ar duce la obezitate, cu excepția îngroșării considerabile a taliei. Studiul cehilor urmărea să vadă dacă băutorii de bere sunt mai obezi decât băutorii de vin sau de spirtoase. Schutze și colaboratorii consideră că rezultatele cehilor sunt eronate, probabil prin balonare! Deoarece există dispute, de la Academie până la berărie, privind definiția „burții de bere”, nemții au menționat că pentru ei acesta este un „efect cu localizare anatomică specifică”. Adică „burta de bere” este o umflătură distinctă, situată la nivelul taliei. Diagnosticul diferențial se face cu orice umflătură situată deasupra sau dedesubtul brâului.