Ovidiu Covaciu
Ovidiu Covaciu

Ovidiu Covaciu (foto) este autorul blogului „Insula Îndoielii” și unul dintre administratorii  grupului Facebook „Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți”, președinte al Societății Raționaliste Române și coproducător al podcastului „Sceptici în România”. Ovidiu este lector la conferințe medicale (RoVaccin, Conferința Națională de Medicina Familiei) și TEDxCluj 2016, iar articolele sale au fost publicate în Dilema Veche și Viața Medicală.

Deși nu sunteți medic, sunteți foarte cunoscut pentru activitatea dumneavoastră în domeniul vaccinării. Cum a ajuns să vă preocupe acest domeniu?
În 2012, am început să scriu o serie de articole dedicate clarificării unor „mituri” des întâlnite în mediul online cu privire la vaccinare. Ținta predilectă era cartea unui medic de familie care nega beneficiile vaccinării, folosind argumentație defectă. Am arătat metodic defectele acelei argumentații. Articolele, disponibile pe https://insulaindoielii.ro/2014/02/03/retrospectiva/, au primit reacții de interes de la cititori de ambele părți ale baricadei. Interesul pentru vaccinare mi-a fost stârnit și am continuat să urmăresc dezbaterile, să mă implic în forumuri publice pe subiect și să încerc să înțeleg cât mai în detaliu subiectul. Am primit și am oferit sprijin medicilor de câte ori a fost cazul, respectând expertiza, experiența, educația și eforturile pe care le fac aceștia într-un sistem ce are multe de rezolvat. Grupul pe care îl administrez în prezent, „Vaccinuri și Vaccinare - clarificări și sprijin pentru părinți”, a depășit 40 de mii de membri, fiind o resursă mare de informare pe subiect. Aici, părinții vin și întreabă tot ce nu apucă, nu au îndrăznit încă sau nu au auzit de la medicii lor. 

Un grup Facebook cu 40 de mii de membri este, cu siguranță, o reușită, însă probabil că este dificil de gestionat, mai ales pe o temă care stârnește atât de multe discuții în spațiul public. Cum reușiți să îl administrați și care au fost lucrurile care v-au bucurat și întristat în acești ani de când îl administrați?
Echipa de moderare are șase persoane, din care trei medici. Mai beneficiem de participarea echipei de medici parte a Grupului de Vaccinologie al SNMF, care răspunde la întrebările complicate, precum și de participarea multor medici care s-au alăturat grupului din proprie inițiativă. Faptul că părinți din toate colțurile țării vin și întreabă într-un forum online despre o practică medicală atât de fundamentală precum vaccinarea este desigur un semnal că nu există suficientă informație centralizată pentru aceștia, ceea ce reprezintă o lipsă gravă a Ministerului Sănătății. M-am bucurat să văd în grup mulți părinți care își lăudau medicul de familie pentru că le explicase cu răbdare despre vaccinare, i-a încurajat să vaccineze copiii și se bucură de încrederea părintelui pe acest subiect. În același timp, am văzut destule cazuri în care se eșuează în a comunica corect și complet după nevoia părinților. Am avut dezbateri intense cu părinți supărați că nu li se recomandaseră vaccinuri opționale, precum vaccinul rotaviral sau pneumococic, la vârsta potrivită, ulterior suferind cu copiii în spital. Am corectat scheme de recuperare a vaccinării recomandate, mai ales în contextul absențelor vaccinurilor, am insistat pe lângă părinți să ceară vaccinul ROR de la 9 luni, chiar dacă li s-a spus că nu sunt în zonă de epidemie. Am repetat până la epuizare că nu există excludere de la vaccinarea rujeolică pentru copiii cu alergie la ou, indiferent de gravitatea acesteia. Este uimitor că eu, un profan din afara sistemului medical, am verificat această interdicție și am observat că a fost considerată nenecesară acum 20 de ani, dar medici care fac vaccinare des își expun pacienții la un risc inutil. Am deplâns, alături de părinți, afirmația „lasă-l să facă boala acum cât e mic”. Sigur că un medic care vede boală zilnic consideră varicela o banalitate, sigur că și părintele poate simți la fel. Dar ca adult care a făcut varicelă la 27 de ani, nu cred că este rezonabil să considerăm suferința unui copil, oricât de tranzitorie este ea, ca ceva acceptabil. Mai ales dacă este prevenibilă și dacă există o soluție cu risc mai mic decât boala. Într-o țară cu 40 de mii de cazuri de varicelă în fiecare an, mult chin, febra și îngrijorarea ar dispărea din viața multor părinți cu o investiție minoră. Întâmplător sau nu, mulți dintre medicii care au informație învechită despre vaccinare au și „competență în homeopatie“. Homeopatia e inventată cam în același timp cu vaccinarea, dar cu dovezi de eficacitate nule în aceiași 221 de ani de experiență. Însă, deseori, practicanții homeopatiei, unii dintre ei celebri pe la televiziuni, vorbesc împotriva vaccinării, dovedindu-se astfel nu doar medici slabi, cât împotriva științei în general. Va mai dura însă până când o practică fără dovezi, dar cu „tradiție”, va fi exclusă din lista practicilor validate de Ministerul Sănătății.  

Ce mesaj doriți să le transmiteți cititorilor Medic.ro? 
La un moment dat am înțeles că metoda de a ajunge mai ușor la medici și pacienți este prin imagini. Așa am construit pagina „Coaliția România Sănătoasă” (https://www.facebook.com/RomaniaSanatoasaCoalitie/), o pagină dedicată în esență oricăror informații despre sănătate, dar centrată pe informarea despre vaccinare, în absența unor resurse concrete de la stat. Imaginile sunt ușor de înțeles, validate de către membrii Grupului de Vaccinologie al SNMF, clare în exprimare și disponibile gratuit oricui le dorește. Au fost deja folosite de multiple direcții de sănătate publică, de Organizația „Salvați Copiii!” și de medici care au dorit să le pună în cabinete pentru pacienții lor. Sunt făcute cu scopul, dorința și speranța că vor ajuta medicii atât să găsească un ajutor în discuția cu părinții, cât și pentru a clarifica „mituri” și informații neclare privitoare la vaccinare. Imaginile vor continua să fie disponibile gratuit, în rezoluție suficientă pentru tipărire pe postere oricărui medic care dorește să le afișeze pe pereți sau să le folosească pentru discuții despre vaccinare. 

Interviu realizat de dr. Raluca Dana Zoițanu