Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra ritmului vieţii noastre din toate punctele de vedere, oprind temporar aplicarea măsurilor de screening şi profilaxie din fiecare domeniu al medicinei.
După cum este bine cunoscut, SARS-CoV-2 poate fi transmis prin expunere directă (picături respiratorii) sau prin contact cu suprafeţe contaminate, contact conjunctival sau prin mucoase, respectiv prin transmitere fecal-orală(1). Receptorii ACE-2 de care se leagă virusul sunt prezenţi la nivelul tubului digestiv, iar ARN-ul viral a fost identificat şi la nivelul mucoasei digestive, în materiile fecale(2) şi chiar în lichidul peritoneal(3).
Pe de altă parte, cu aproximativ 4,8 milioane de cazuri noi şi 3,4 milioane de decese la nivel mondial în 2018, cancerele tractului gastrointestinal (GI) reprezintă peste un sfert (26%) din incidenţa globală a cancerului şi determină peste o treime (35%) din totalitatea deceselor cauzate de cancer. În anul 2018, la nivel mondial au fost diagnosticate aproximativ 1 milion de cazuri noi de cancer gastric, 840000 de cazuri de cancer hepatic, 570000 de cazuri de cancer esofagian, 460000 de cazuri de cancer pancreatic şi 1,8 milioane de cazuri de cancer colorectal, ceea ce reprezintă un argument pentru dezvoltarea şi aplicarea în practică a strategiilor de screening al acestor cancere în stadiu incipient, precum şi al leziunilor lor precursoare(4).
Decelarea leziunilor preneoplazice în gastroenterologie se realizează prin metode endoscopice şi imagistice la pacienţii cu risc crescut:
a) endoscopia digestivă superioară pentru diagnosticul esofagului Barrett (precursor al adenocarcinomului esofagian), al metaplaziei intestinale şi displaziei gastrice (leziuni precursoare pentru adenocarcinomul de tip intestinal gastric), polipilor gastrici de tip adenomatos (leziuni cu potenţial de transformare malignă);
b) endoscopia digestivă inferioară pentru decelarea polipilor colonici (leziuni precursoare pentru adenocarcinomul colonic);
c) ultrasonografia abdominală pentru diagnosticul hepatocarcinomului;
d) ecoendoscopia pentru diagnosticul tumorilor de pancreas.
Procedurile endoscopice sunt incluse în categoria procedurilor generatoare de aerosoli(5), mai ales endoscopia digestivă superioară, fiind considerate proceduri cu risc crescut de contaminare a personalului medical (până la 10-20% în unele ţări europene), care la rândul său poate transmite infecţia, generând microfocare epidemice la nivel de spital sau comunitate.
Conform clasificării efectuate de Societatea Română de Endoscopie (SRED), investigaţiile endoscopice pentru screeningul de cancer gastric/colorectal (de exemplu, la pacienţii cu test hemocult pozitiv etc.) sunt proceduri semiurgente, iar pentru urmărirea polipilor gastrici/colonici sunt considerate proceduri elective. Atât pentru pacienţii cu proceduri semiurgente (programaţi preferabil într-un interval de maximum două săptămâni), cât şi pentru cei cu proceduri elective (programaţi de preferinţă într-un interval de până la 3 luni) sunt necesare măsuri de minimizare a riscului care includ testare RT-PCR, uneori chiar şi efectuare de CT toracic cu 24-48 de ore înainte de investigaţie, mai ales pentru pacienţii oncologici, care pot fi imunosupresaţi şi prezintă un risc crescut pentru COVID-19. Procedurile endoscopice chiar şi la pacienţii cu risc scăzut (RT-PCR negativ) se vor putea efectua în unitatea de endoscopie non-COVID, cu personal medical minim, preferabil cu sedare cu propofol, sub supravegherea medicului anestezist (sedarea profundă creşte calitatea procedurilor, minimizează efortul de vărsătură şi tusea pacienţilor, care pot accentua fenomenele de aerosolizare). Este preferabilă cuplarea procedurilor de endoscopie digestivă superioară şi inferioară în aceeaşi şedinţă cu sedare, oxigenoterapia fiind administrată pe mască. Chiar în condiţiile unui test RT-PCR negativ şi ale unui examen computer-tomograf normal, TOŢI PACIENŢII VOR FI CONSIDERAŢI CU RISC, fiind necesară folosirea echipamentului de protecţie impermeabil pentru medicul gastroenterolog, medicul anestezist şi asistenta de endoscopie pe toată durata procedurii(6).
În această direcţie, recomandările SRED vizează organizarea activităţilor de endoscopie, aplicate nediscriminatoriu în scop diagnostic sau terapeutic, urmărind beneficiile demonstrate ale acestor proceduri, în condiţii de siguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical(6).
Pacienţii examinaţi endoscopic trebuie informaţi adecvat, precizând că, din cauza acurateţei variabile a testelor actuale, indiferent de activităţile preventive şi de măsurile epidemiologice de la nivelul instituţiei medicale (conforme cu reglementările în vigoare), nu se poate garanta faptul că pacienţii nu vor contracta SARS-CoV-2.
În ceea ce priveşte screeningul hepatocarcinomului la pacienţii cu ciroză hepatică compensată, care în mod obişnuit se realizează la 6 luni (prin ultrasonografie şi alfa-fetoproteină), se ia în considerare amânarea screeningului, mai ales dacă etiologia afecţiunii hepatice este secundară progresiei steatohepatitei nonalcoolice(7). Această afecţiune asociază, de obicei, comorbidităţi precum obezitate, diabet zaharat şi dislipidemie, care pot constitui factori de risc pentru o evoluţie nefavorabilă în cazul infectării pacientului cu SARS-CoV-2. În acest context, este necesară efectuarea unei stratificări la nivel de medicină primară pentru trimitere către specialistul gastroenterolog a pacienţilor cu risc crescut (apariţia semnelor de decompensare hepatică).
Cercetările efectuate în SUA au evidenţiat că, în timpul pandemiei de COVID-19, între 1 martie şi 18 aprilie a existat o scădere cu 46% a diagnosticării celor mai frecvente şase tipuri de cancer, care au inclus cancerul mamar, colorectal, pulmonar, pancreatic, gastric şi esofagian(8). Dar această scădere a diagnosticării nu a fost, din păcate, rezultatul scăderii ratei cancerului, datorându-se de fapt amânării investigaţiilor semiurgente şi elective. SUA nu este singura ţară care a înregistrat această tendinţă, evidenţiindu-se în Registrul Olandez de Cancer o scădere cu 40% a diagnosticării săptămânale a cancerelor de la începutul pandemiei, în timp ce Registrul Britanic raportează o scădere de 75%(8).
Cancerul nu ia o pauză, spun experţii, care preconizează că unele dintre aceste tipuri de cancer vor fi identificate ulterior în stadii avansate, ceea ce va duce la rate de supravieţuire la 5 ani mai reduse şi la creşterea mortalităţii(8). Doar în timp vom cunoaşte adevăratul efect al pandemiei de COVID-19 asupra screeningului şi supravegherii cancerului digestiv.
Reluarea programelor de screening şi recuperarea perioadei în care multe dintre investigaţiile diagnostice au fost amânate reprezintă un obiectiv extrem de important, deoarece efectuarea tardivă a acestor proceduri duce la creşterea morbidităţii şi a mortalităţii prin cancer.