Mulți pacienți cu tulburare bipolară nu răspund adecvat la tratamentele actuale. Două colective de cercetători propun noi tratamente adjuvante, unul pentru manie și celălalt pentru depresie.
Bartoli și colaboratorii au realizat o metaanaliză a cinci studii eșantionate, comparativ cu placebo, ale eficacității allopurinolului ca adjuvant în stabilizarea dispoziției.

Studiile au durat între 4 și 8 săptămâni și au cuprins 433 de pacienți eșantionați, iar trei sferturi dintre ei au urmat tratamentul până la capăt. Allopurinolul (300-600 mg zilnic) a fost superior față de placebo pe scala de evaluare a maniei (Young Mania Rating Scale). Dozajul, durata urmăririi și medicamentul de stabilizare a dispoziției nu au afectat rezultatele. Episoadele mixte nu au răspuns la adăugarea allopurinolului. Efectele adverse au fost minime.
Alda și colaboratorii au făcut un mic studiu eșantionat, încrucișat, al albastrului de metilen în doze terapeutice (195 mg) și subterapeutice (15 mg), adăugat la tratamentul cu lamotrigină (cu sau fără stabilizatori ai dispoziției). Cele două ramuri ale studiului încrucișat au constat în perioade de 13 săptămâni de tratament concomitent.

Cei 37 de pacienți erau ușor sau moderat deprimați (scor mediu 7,6 pe scala Hamilton de evaluare a depresiei, sau 12,7 pe scala Montgomery-Asberg). Mărimea efectului dozei active de albastru de metilen a fost moderată indiferent de ordinea tratamentului (înainte sau după doza subterapeutică). Efectele adverse au fost minime și au cuprins: arsuri la urinare, diaree, amețeli și cefalee. Trei sferturi dintre pacienți au urmat tratamentul complet.
 
Galenus dice:
Tulburarea bipolară este greu de tratat, și asta în ciuda tratamentelor moderne cu litiu, anticonvulsivante, antipsihotice atipice și antidepresive. Pacienții continuă să aibă simptome și să sufere. Aceste studii sugerează că tratamente de linia a treia ar putea fi benefice la pacienții cu simptome greu de controlat. Deși efectele au fost modeste, având în vedere heterogenicitatea tulburării bipolare, unii pacienți ar putea beneficia de pe urma lor. Dar, ca întotdeauna, este imposibil să prezici cui îi va folosi și cui nu, și de aceea trebuie să încerci.