„People are not as beautiful as they look, or they talk. They are only as beautiful as they love, as they care, as they share.”

Ritu Ghatourey

 

Dragi colegi,

Am îmbinat în numărul 43 al revistei ORL.ro articole din medicina clasică, adusă la niveluri de performanţă de vârf de către colegii noştri, cu abordări noi, creative şi surprinzătoare ale patologiei ORL, care au rolul de a conduce specialitatea noastră spre viitor. De viziunea celor cu experienţă clinică şi de contactul lor strâns cu evoluţia specialităţii în lume a depins şi va depinde totdeauna formarea profesională şi etică a medicilor, nivelul de performanţă al serviciilor medicale şi, deloc în ultimul rând, calitatea vieţii pacienţilor noştri.

Pentru că nu este suficient să ne „abţinem să facem rău”, aşa cum scrie în jurământul depus de fiecare dintre noi, din punctul de vedere al rezultatului imediat al actului medical trebuie să ne gândim la binele pe termen lung al pacienţilor noştri.

În acest sens, crearea programelor naţionale de implant cohlear şi screening auditiv la nou-născut constituie o realizare memorabilă a Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. Dorin Hociotă” pentru noi, medicii ORL, şi pentru pacienţii surzi care au avut acces, în sfârşit, la soluţiile terapeutice existente de zeci de ani în Occident şi în SUA. A fost meritul prof. Romeo Călăraşu şi al dr. Alexandru Pascu să depăşească lipsa de interes a autorităţilor şi să aducă în România standardele medicinei internaţionale.

De aceea, trebuie să apreciem şi să susţinem orice iniţiativă care duce spre progres medical şi, implicit, spre pacienţi cu rezultate funcţionale cât mai bune. Efortul asociaţiilor pacienţilor cu implant cohlear de a completa programul naţional de implant cohlear cu schimbarea gratuită a procesoarelor de sunet cu tehnologii învechite trebuie cunoscut de către medicii ORL. Doar aşa vom putea face recomandările optime pacienţilor noştri şi vom face un pas înainte în îndeplinirea profesiei alese, cu profesionalism şi empatie faţă de pacienţii noştri.