Compoziţia și efectele potenţiale asupra sănătăţii ale băuturilor de tip Kombucha
Composition and health promoting benefits of Kombucha beverages
Data primire articol: 27 Februarie 2025
Data acceptare articol: 05 Mai 2025
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Diet.5.1.2025.10684
Descarcă pdf
Abstract
Objectives. Kombucha is a beverage that has gained significant attention in recent years due to its potential health benefits and growing popularity among consumers seeking functional foods. Originating from China, it is traditionally obtained by fermenting sweetened black tea with a symbiotic culture of bacteria and yeast (SCOBY). This fermentation process results in a complex beverage rich in organic acids, polyphenols, vitamins and probiotic microorganisms. This paper aims to assess the beneficial effects on health of Kombucha.
Methodology. A literature review was conducted using Science Direct, Scopus and PubMed databases for the period 2018-2023. A total of 14 relevant articles on the chemical composition of Kombucha and possible health benefits were selected.
Results. The most important compounds in the beverage’s chemical composition have been identified. The presence of bioactive compounds such as catechins, flavonoids and glucuronic acid contribute to its ability to combat oxidative stress, support liver detoxification, and modulate gut microbiota. In addition, Kombucha has been recognized for its potential role in improving metabolic health, reducing inflammation and enhancing immune function.
Conclusions. Evidence from the literature suggests that Kombucha products may have beneficial health effects.
Keywords
Kombuchachemical compositionbeneficial effectshealthRezumat
Obiectivul studiului. Kombucha este o băutură care a câștigat o atenție semnificativă în ultimii ani datorită potențialelor beneficii pentru sănătate și popularității crescânde în rândul consumatorilor care caută alimente funcționale. Originară din China, este obținută în mod tradițional prin fermentarea ceaiului îndulcit cu o cultură simbiotică de bacterii și drojdie (SCOBY). Acest proces de fermentație are ca rezultat o băutură complexă, bogată în acizi organici, polifenoli, vitamine și microorganisme probiotice. Lucrarea de față își propune să evalueze efectele asupra sănătății ale băuturii Kombucha.
Metodologie. A fost realizată o revizuire a literaturii de specialitate, utilizând bazele de date Science Direct, Scopus și PubMed, pentru perioada 2018-2023. Au fost selectate 14 articole relevante referitoare la compoziția chimică a Kombucha și posibilele efecte asupra sănătății.
Rezultate. Au fost identificați cei mai importanți compuși din compoziția chimică a băuturii. Prezența compușilor bioactivi precum catechinele, flavonoidele și acidul glucuronic contribuie la capacitatea produsului de a combate stresul oxidativ, de a sprijini detoxifierea ficatului și de a modula microbiota intestinală. În plus, Kombucha a fost recunoscută pentru rolul său potențial în îmbunătățirea sănătății metabolice, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției imunitare.
Concluzii. Datele din literatură sugerează că produsele de tip Kombucha pot avea efecte benefice asupra sănătății.
Cuvinte Cheie
Kombuchacompoziție chimicăefecte beneficesănătateIntroducere
Kombucha este o băutură obținută prin fermentarea ceaiului negru (frunzele de Camellia Sinensis) împreună cu zahăr și o cultură simbiotică de bacterii și drojdii, numită SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Microorganismele din SCOBY utilizează sursele de carbon din zahăr pentru a crea un strat de celuloză care sporește beneficiile băuturii în timpul procesului(1). Kombucha s-a răspândit în Japonia în 414 d.Hr. cu ajutorul unui medic pe nume Kombu, care a adus „ciuperca ceaiului” din nord-estul Chinei pentru a trata problemele digestive ale împăratului Inkyo(2,3). De aici provine numele de „Kombucha”. Gustul băuturii este descris ca fiind acru, ușor dulceag, delicat spumos, dar după o perioadă lungă de păstrare capătă un gust similar oțetului de vin(4).
Există mai multe metode de preparare a băuturilor Kombucha, dar cea mai cunoscută este descrisă de Jakubczyk și colab.(4) Se adaugă 5 g de frunze uscate de ceai la un litru de apă sterilă și se fierbe timp de 10-15 minute, după care se îndepărtează frunzele și se adaugă 50 g de zaharoză. Se amestecă până la dizolvarea completă și este lăsată la răcit până când ajunge la temperatura camerei. Compoziția se transferă într-un borcan steril, la care se adaugă din Kombucha fermentat anterior pentru ajustarea pH‑ului la aproximativ 4,6. Prin această metodă se evită contaminarea nedorită pe parcursul procesului de fermentare. Apoi se inoculează SCOBY-ul în ceai, iar borcanul se acoperă cu un material din bumbac fixat cu un elastic de bucătărie. Amestecul se incubează 7-14 zile la temperatura camerei (20-30°C), la întuneric.
În timpul fermentației, băutura se deschide la culoare, datorită transformării tearubiginei în theaflavină. Calitatea, compoziția chimică și efectele benefice asupra sănătății depind de numeroși parametri de fermentare, cum ar fi compoziția microbiană din SCOBY, timpul și temperatura de fermentare, respectiv materiile prime utilizate(5).
Compușii bioactivi din Kombucha pot proveni atât din ceai (compuși fenolici, polizaharide, vitamine, minerale, aminoacizi), cât și din activitatea metabolică a microorganismelor în timpul fermentației. Printre compușii bioactivi obținuți cu ajutorul microorganismelor se numără polifenoli, acizi organici, vitamine, enzime și bacteriocine(6).
Lucrarea de față își propune să evalueze efectele asupra sănătății ale băuturii Kombucha, în corelație cu compoziția sa.
Materiale și metodă
Au fost consultate bazele de date Science Direct, Scopus și PubMed pentru perioada cuprinsă între anii 2018 şi 2023, iar 14 articole studiate au fost reprezentative pentru această lucrare. S-a urmărit compoziția chimică a băuturilor Kombucha, respectiv efectele benefice asupra sănătății. Criteriile de selecție a articolelor au fost următoarele: perioada de publicare, relevanța, tipologia studiilor, disponibilitatea și relevanța științifică. Astfel, au fost selectate articole care investighează compoziția chimică a băuturilor Kombucha și efectele acestora asupra sănătății, fiind incluse atât studii experimentale, in vitro și in vivo, cât și studii observaționale asupra consumului de Kombucha. Au fost selectate articole de tip „open access” pentru a permite analiza detaliată a metodologiei și a rezultatelor. De asemenea, articolele selectate sunt publicate în reviste cu factor de impact relevant, indexate în ScienceDirect, Scopus și PubMed.
Rezultate
Numeroase studii privind beneficiile băuturilor Kombucha au arătat conținutul ridicat de compuși antioxidanți, cum ar fi polifenolii, catechinele, acidul ascorbic și D-acid zaharic-1,4-lactonă (DSL), prezente într-un mod semnificativ comparabil cu ceaiul nefermentat. Principalii acizi organici prezenți în Kombucha includ acidul acetic, lactic, gluconic și glucuronic. Acidul gluconic are cele mai puternice caracteristici detoxifiante din băutura Kombucha, fiind produsul oxidării D-glucozei de către bacteriile acetice, în principal Gluconobacter oxydans(7).Principalii compuși fenolici ai Kombucha includ catechinele, cafeina, teaflavina, tearubiginele, respectiv galotaninele. Catechina reprezentativă a ceaiului verde s-a constatat a fi epigallocatechin gallatul. Vitaminele prezente în infuziile de ceai sunt în principal vitaminele C, B1, B2, B6, B9, B12, respectiv vitaminele E, K şi A.
În studiul lor, Jafari și colab. au demonstrat că fermentația timp de 14 zile la temperatura camerei a rezultat în creșterea activității invertazei, creșterea conținutului de compuși fenolici și, prin urmare, o activitate antioxidantă mai accentuată.
Un aspect important din punctul de vedere al proprietăților benefice ale băuturii este natura sa probiotică, care rezultă din prezența microorganismelor vii, acestea fiind reprezentate de bacterii lactice, bacterii acetice și drojdii. Privind compoziția microbiană, Acetobacteraceae a fost găsită ca familie dominantă, împreună cu Komagataeibacter spp. De asemenea, au fost detectate tulpinile Lactobacillaceae, Paenibacillaceae, Staphylococcaceae, Streptococcaceae, Lachnospiraceae, respectiv drojdiile Pichiaceae (Brettanomyces bruxellensis) și Saccharomycetaceae (Zygosaccharomyces parabailii)(8). Dintre microorganismele prezente în SCOBY, drojdiile sunt principalii producători de etanol. La rândul său, etanolul obținut este oxidat în acid acetic de către bacteriile acetice, prin urmare conținutul de etanol a băuturilor Kombucha este aproape nesemnificativ.
Discuție
Kombucha este folosită din Antichitate, fiind cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, infecții bacteriene și virale, depresie și anxietate(9). În anii precedenți, s-a demonstrat că posedă activități antiinflamatorii și anticancerigene atribuite conținutului de polifenoli și altor metaboliți esențiali produși în timpul fermentației(10).
Într-un studiu controlat randomizat încrucișat, dublu orb, Chagai Mandelson și colab.(11) au investigat efectele Kombucha asupra valorilor glicemice la pacienții cu diabet zaharat. Participanții au fost instruiți să consume 240 ml de Kombucha (produs de o companie din Washington) la cină, zilnic, timp de patru săptămâni. Băutura studiată a fost fie Kombucha, fie o băutură placebo cu gust similar. După o perioadă de pauză de opt săptămâni, participanții au consumat zilnic, timp de patru săptămâni, 240 ml din băutura alternativă utilizată în studiu. Din 28 de participanți, șapte au finalizat întregul studiu. După analiza glicemiei à jeun, s-a observat că Kombucha a redus nivelul mediu al glicemiei à jeun după patru săptămâni comparativ cu valoarea inițială (164 versus 116 mg/dL, p = 0,035), în timp ce băutura placebo nu a avut acest efect (162 versus 141 mg/dL, p = 0,078). Rezultatele sugerează că această băutură ar putea avea un efect benefic asupra controlului glicemic. Studiul a avut mai multe limitări, numărul participanților fiind mic din cauza ratei ridicate de epuizare. Prin urmare, este nevoie de mai multe studii similare pentru a confirma această ipoteză.
Polifenolii prezenți în Kombucha sunt agenți reducători care protejează celulele împotriva stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi și a speciilor reactive de oxigen. Acești compuși dețin activități antioxidante puternice, care au fost asociate cu reducerea bolilor cardiovasculare și a celulelor canceroase, stimularea sistemului imunitar, precum și ameliorarea inflamației și a artritei(9). Dintre polifenolii prezenți, acidul gluconic are cele mai puternice proprietăți detoxifiante, deoarece leagă toxinele prezente în ficat, permițând excreția lor eficientă.
Vitamina cea mai răspândită în băuturile Kombucha este acidul ascorbic, având rol în creșterea biodisponibilității fierului, în prevenirea cariilor dentare şi în stimularea imunității. Aceasta derivă din metabolismul glucozei, în special din tulpinile genului Gluconobacter. Mai mult, în Kombucha preparată din ceai verde, sinteza vitaminei C a fost mai evidențiată(12). De asemenea, s-a demonstrat că acidul lactic îmbunătățește circulația sângelui și prevenirea formării cheagurilor de sânge(6), respectiv că acest produs crește vitalitatea, reduce inflamația pielii, ameliorează constipația, pierderea în greutate și artrita(13).
Kombucha a fost asociată în mod semnificativ cu efecte benefice gastrointestinale și hepatice, datorită probioticelor prezente, care pot avea efecte semnificative asupra microbiotei, cum ar fi bacteriile Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus cereus, Propionibacterium freudenreichii și drojdiile din genul Saccharomyces(14).
Concluzii
În prezent, se pune un accent deosebit pe includerea probioticelor în alimentație. Mai mult, se observă un interes crescut pentru băuturile Kombucha datorită compoziției sale bogate în antioxidanți, acizi organici, vitamine și probiotice. Pe lângă efectele sale asupra sănătății, poate fi o alternativă pentru băuturile alcoolice datorită caracteristicelor sale organoleptice.
Pe de altă parte, trebuie să fim atenți la cantitatea consumată, care nu ar trebui să depășească 500 ml/zi, sau faptul că prin consumul unor băuturi cu un pH scăzut pot apărea efecte negative asupra sistemului digestiv. Prin urmare, băuturile Kombucha nu sunt recomandate pentru persoanele care suferă de ulcere sau reflux gastroesofagian.
Prin adaptarea dozei zilnice la necesarul individual al consumatorului și starea lui de sănătate, plecând de la plăcerea de consum, accesibilitate și efectele înregistrate, această băutură poate fi recomandată ca o variantă sănătoasă de hidratare și aport nutrițional.
Autor corespondent: Aida Cosmineanu E-mail: aidacosmineanu@yahoo.com
CONFLICT OF INTEREST: none declared.
FINANCIAL SUPPORT: none declared.
This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.
Bibliografie
- Gaggìa F, Baffoni L, Galiano M, et al. Kombucha beverage from green, black and rooibos teas: A comparative study looking at microbiology, chemistry and antioxidant activity. Nutrients. 2018;11(1):1.
- Coelho RMD, Almeida AL de, Amaral RQG do, Mota RN da, Sousa PHM de. Kombucha: Review. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2020;22:100272.
- Kim J, Adhikari K. Current trends in kombucha: Marketing perspectives and the need for improved sensory research. Beverages. 2020;6(1):1-19.
- Jakubczyk K, Kałduńska J, Kochman J, Janda K. Chemical profile and antioxidant activity of the kombucha beverage derived from white, green, black and red tea. Antioxidants (Basel). 2020;9(5):447.
- De Oliveira IACL, Rolim VAO, Gaspar RPL, et al. The technological perspectives of kombucha and its implications for production. Fermentation. 2022;8(3):185.
- Kitwetcharoen H, Ly P, Klanrit P, Thanonkeo S, Tippayawat P, Yamada M, Thanonkeo P. Kombucha healthy drink - Recent advances in production, chemical composition and health benefits. Fermentation. 2023;9(1):48.
- Martínez Leal J, Suárez LV, Jayabalan R, Oros JH, Escalante-Aburto A. A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites. CyTA J Food. 2018;16:390-399.
- Antolak H, Piechota D, Kucharska A. Kombucha tea - a double power of bioactive compounds from tea and symbiotic culture of bacteria and yeasts (SCOBY). Antioxidants (Basel). 2021;10(10):1541.
- Kapp JM, Sumner W. Kombucha: A systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology. 2019;30:66-70.
- Anto de Oliveira P, da Silva Júnior AH, Silva de Oliveira CR, Fagundes Assumpção C, Hernandes Ogeda C. Kombucha benefits, risks and regulatory frameworks: A review. Food Chemistry Advances. 2023;2:100288.
- Mendelson C, Sparkes S, Merenstein DJ, et al. Kombucha tea as an anti-hyperglycemic agent in humans with diabetes - a randomized controlled pilot investigation. Frontiers in Nutrition. 2023;10:1190248.
- Ivanišová E, Menhartová K, Terentjeva M, Harangozo L, Kántor A, Kacaniová M. The evaluation of chemical, antioxidant, antimicrobial and sensory properties of kombucha tea beverage. Journal of Food Science and Technology. 2020;57:1840-1846.
- Rahmani R, Beaufort S, Villarreal-Soto A, Taillandier P, Bouajila J, Debouba M. Kombucha fermentation of African mustard (Brassica tournefortii) leaves: Chemical composition and bioactivity. Food Bioscience. 2019;30:100414.
- Emiljanowicz KE, Malinowska-Pańczyk E. Kombucha from alternative raw materials - The review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2020;60:3185-3194.