ORIGINAL ARTICLE

Importanţa indicilor de risc nutriţionali asupra evoluţiei pacientului cu sindrom coronarian acut

The importance of nutritional risk markers on the outcome of patients with acute coronary syndrome

Data publicării: 12 Decembrie 2024
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Diet.4.4.2024.10347

Abstract

Introduction. The Prognostic Nutritional Index (PNI) reflects the immunonutritional status of patients, for this reason we aimed to follow the evolution of the patients with acute coronary syndrome at six months, taking into account this index and following the inflammatory status.
Materials and method. Forty-five subjects were included in the study, and their PNI score was calculated and, according to it, we had two groups, based on the degree of malnutrition: patients with PNI score >38 with good nutritional status, and patients with PNI ≤38, with poor nutritional status.
Results. The results showed that the nutritionally deficient patients group had statistically significantly lower serum albumin values at six months after acute coronary syndrome (4.13±0.23 g/dl versus 3.55±0.14 g/dl; p<0.001), and higher but statistically insignificant values for urea and creatinine levels.
Conclusions. Taking into account the PNI index, this study shows that patients with poor nutritional status have poorer outcomes and more pronounced inflammatory status at six months after acute coronary syndrome. A longitudinal study is needed to elucidate whether this nutritional index may be associated with subsequent cardiovascular events.
 

Keywords
nutritional risk indexesinflammationserum albuminacute coronary syndrome

Rezumat

Introducere. Indicele nutriţional prognostic (PNI) reflectă starea imunonutriţională a pacienţilor. Datorită acestui fapt, ne-am propus urmărirea evoluţiei pacienţilor cu sindrom coronarian acut la şase luni, luând în considerare acest indice şi starea inflamatorie.
Materiale şi metodă. În studiu au fost incluşi 45 de subiecţi cărora li s-a calculat scorul PNI, în funcţie de care s-a apreciat gradul de malnutriţie şi s-au ales două grupe: pacienţii cu scorul PNI >38, cu stare nutriţională bună, respectiv PNI ≤38, cei cu stare deficitară.
Rezultate. Rezultatele au arătat că, în grupul cu deficit nutriţional, pacienţii au prezentat valori semnificative statistic mai mici ale albuminei serice la şase luni de la sindromul coronarian acut (4,13±0,23 g/dl versus 3,55±0,14 g/dl; 
p <0,001), iar ureea şi creatinina au avut valori mai mari, dar nesemnificative statistic.
Concluzii. Luând în considerare indicele PNI, acest studiu ne arată că pacienţii cu o stare nutriţională deficitară prezintă rezultate mai slabe şi status inflamator mai accentuat la şase luni după sindromul coronarian acut. Este necesar un studiu longitudinal pentru a elucida dacă acest indice nutriţional poate fi asociat cu evenimente cardiovasculare ulterioare.
 
Cuvinte Cheie
indici de risc nutriţionalinflamaţiealbumină sericăsindrom coronarian acut

Introducere

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de morbiditate şi mortalitate generală în lume. Malnutriţia afectează prognosticul bolilor cardiovasculare. Indicatori precum indicele de control al stării de nutriţie (CONUT), indicele de risc nutriţional geriatric (GNRI) şi indicele nutriţional prognostic (PNI) sunt indicatori nutriţionali fiabili şi uşor de calculat, demonstrând că au valori prognostice în multiple afecţiuni cronice(1,2). În diverse studii, aceşti indicatori au demonstrat o asociere puternică cu prognosticul pacienţilor, cu boli şi afecţiuni cardiovasculare, inclusiv boli coronariene şi insuficienţă cardiacă congestivă(3,4).

Pe baza dovezilor acumulate, se consideră că fragilitatea reprezintă un factor important care afectează prognosticul bolilor cardiovasculare(5). Deoarece fragilitatea este influenţată de starea de nutriţie, s-a demonstrat că malnutriţia este principalul factor responsabil de fragilitate(6,7). Indicele de risc nutriţional geriatric GNRI este utilizat pe scară largă ca o metodă simplă de depistare a stării de nutriţie folosind indicele de masă corporală (IMC) şi albumina serică(8). Studii recente au demonstrat că un GNRI scăzut este asociat cu un prognostic înrăutăţit în rândul pacienţilor cu infarct miocardic acut(9). Indicele nutriţional prognostic (PNI) a fost propus ca un instrument prognostic util în mai multe populaţii. Cu toate acestea, valoarea sa prognostică nu a fost pe deplin evaluată în populaţia cu boala cardiovasculară. Indicele nutriţional prognostic (PNI) este un instrument important pentru a identifica în mod obiectiv malnutriţia în rândul populaţiei care suferă de boli cardiovasculare. De asemenea, poate fi un nou biomarker pentru a prezice rezultatele pe termen lung ale pacienţilor cu boli cardiovasculare după intervenţia coronariană percutanată (PCI).

PNI oferă informaţii despre nutriţie, inflamaţie şi imunitate, este din ce în ce mai folosit pentru a evalua prognosticul populaţiilor cu infarct miocardic acut (IMA) şi este un indicator semnificativ pentru prognosticul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă(10). De asemenea, prezice evenimente cardiovasculare şi cerebrovasculare pe termen lung în populaţia de intervenţie în boala arterială coronariană (CAD)(11). Scorurile precum GNRI, scorul CONUT şi PNI sunt indicatori utilizaţi pe scară largă şi necostisitori. GNRI se calculează cu ajutorul biomarkerilor, precum nivelul de albumină serică şi indicele de masă corporală (IMC). Indicii nutriţionali (de exemplu, scorul CONUT şi PNI) sunt din ce în ce mai utilizaţi pentru a evalua starea nutriţională a pacienţilor spitalizaţi. Scorul CONUT, care este calculat folosind concentraţia de albumină serică, numărul total de limfocite şi concentraţia colesterolului total, a fost dezvoltat ca un instrument de screening pentru detectarea precoce a unei stări nutriţionale(12).

PNI se calculează după următoarea formulă: 10 × albumina serică (g/dL)+0,005 × numărul limfocitelor (nr/µL). Un scor PNI >38 reflectă o stare de nutriţie normală, iar scorurile între 35-38 şi sub 35 indică un risc moderat şi, respectiv, sever de malnutriţie(13). Aceşti doi indicatori sunt uşor de utilizat deoarece sunt folosiţi parametrii de laborator măsuraţi în mod obişnuit. Albumina serică este utilizată ca indicator al rezervelor proteice, colesterolul total este utilizat ca un marker al depleţiei energetice, iar numărul total de limfocite reflectă starea sistemului imunitar(12). Prin urmare, atât scorul CONUT, cât şi PNI sunt considerate a reflecta nu doar starea nutriţională, ci şi starea imunitară. Instrumentele de evaluare nutriţională, de exemplu, scorurile CONUT şi PNI, au o valoare prognostică la pacienţii cu malignitate, insuficienţă cardiacă, boală arterială periferică, accident vascular cerebral şi boală arterială coronariană(13).

Mai multe studii au demonstrat, de asemenea, asocieri transversale ale scorului CONUT sau PNI cu prevalenţa bolilor cardiovasculare anterioare. De exemplu, scorul CONUT este asociat independent cu scleroza carotidiană sau cu ateroscleroza la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică(14). În plus, pacienţii asimptomatici cu boli cardiace cu un scor CONUT ridicat au o prevalenţă mai mare a infarctului miocardic anterior sau a accidentului vascular cerebral(15), iar pacienţii cu boală coronariană şi un scor CONUT ridicat au mai multe comorbidităţi subiacente, inclusiv insuficienţă cardiacă congestivă şi arteriopatie coronariană extinsă(16). PNI scăzut a fost, de asemenea, dovedit a fi asociat cu o prevalenţă mai mare a bolii vaselor multiple la pacienţii cu boală coronariană. În plus, un studiu a raportat că scorul CONUT este un predictor fiabil al mortalităţii din toate cauzele(13).

Pacienţii internaţi care suferă de mai multe boli cronice, cum ar fi cancerul şi boala renală în stadiu terminal, sunt foarte susceptibili la malnutriţie, care este asociată cu o scădere a funcţiei imunitare, o deteriorare a vindecării rănilor şi cu o înrăutăţire a prognosticului(17). Malnutriţia cauzează costuri de tratament mai mari şi perioade mai lungi de spitalizare. S-a demonstrat că o îngrijire nutriţională adecvată poate reduce prevalenţa malnutriţiei în spital şi costurile, aşa că este necesară o evaluare nutriţională pentru a identifica malnutriţia în timp util(18).

Studiul actual a avut ca scop identificarea factorului de prognostic la pacienţii cu sindrom coronarian acut luând în calcul indicele nutriţional PNI, calculat pe baza nivelului de albumină serică şi a numărului de limfocite.

Materiale şi metodă

Monitorizarea a inclus 45 de pacienţi care s-au prezentat la controlul de şase luni de la infarctul miocardic acut, cărora li s-a calculat scorul PNI, pentru determinarea gradului de malnutriţie. Subiecţii au fost împărţiţi astfel: pacienţii cu scorul PNI >38 (nr=35), cu stare nutriţională bună, respectiv cei cu PNI <38 (nr=10), care erau cu stare nutriţională deficitară. Au fost colectate informaţii din fişele de observaţie cu privire la datele demografice şi factorii de risc coronarian.

Starea de dislipidemie a fost definită prin lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-C) ≥ 140 mg/dl, lipoproteine de înaltă densitate (HDL-C) ≤ 40 mg/dl şi/sau trigliceride (TG) ≥ 150 mg/dl. Din punct de vedere statistic, variabilele continue au fost exprimate ca medie şi deviaţie standard.

Rezultate

Caracteristicile de bază şi datele biochimice de laborator în funcţie de scorul PNI la şase luni de la sindromul coronarian acut sunt prezentate în tabelul 1.
 

Tabelul 1. Caracteristicile de bază şi datele biochimice de laborator pentru cele două grupe în funcţie de scorul PNI la şase luni de la sindromul coronarian acut
Tabelul 1. Caracteristicile de bază şi datele biochimice de laborator pentru cele două grupe în funcţie de scorul PNI la şase luni de la sindromul coronarian acut

Rezultatele au arătat că în grupul PNI>38, adică pacienţi cu o stare nutriţională normală, scorul GNRI este semnificativ statistic mai mare decât în grupul malnutrit (GNRI scor 103,57±3,45 versus 94,87±2,14; p<0,001), aşa cum este prezentat în figura 1, iar albumina serică are valori semnificative statistic mai mari în grupul pacienţilor cu o stare nutriţională bună (albumina serică 4,13±0,23 g/‌dl versus 3,55±0,14 g/dl; p <0.001), datele privind albumina serică fiind prezentate în figura 2.
 

Figura 1. Distribuţia valorii scorului GNRI în funcţie de scorul PNI
Figura 1. Distribuţia valorii scorului GNRI în funcţie de scorul PNI
Figura 2. Distribuţia valorii albuminei serice în funcţie de scoruL PNI
Figura 2. Distribuţia valorii albuminei serice în funcţie de scoruL PNI


În ceea ce priveşte HDL-colesterol, s-au înregistrat valori mai mici în cazul pacienţilor cu o stare nutriţională adecvată, cu p<0,001 (52,42±13,68 mg/dl versus 74,70±23,48 mg/dl). Alanin-aminotransferaza, creatinkinaza şi sodiul seric au avut valori mai mari în grupul PNI >38, respectiv GPT 47,57±29,02 U/L versus 30 ±18,75 U/L; p<0,03; creatinkinaza 188,52±108,37 U/L versus 101,40±63,42 U/L; p<0; sodiu seric 138,20±2,40 mmol/L versus 136,91±1,32 mmol/L; p<0,03.

În ceea ce priveşte ureea şi creatinina, acestea au avut valori mai mari în grupul cu deficit nutriţional, iar glicemia s-a demonstrat că a avut valori mai mari la pacienţii cu PNI ≤38, adică cei cu status nutriţional deficitar (110,74±23,57 mg/dl verus 11,80±0,12 mg/dl).

Discuţie

Indicele PNI, calculat prin nivelul de albumină serică şi numărul de limfocite, reflectă starea nutriţională imunologică şi măsoară riscul unui pacient de a dezvolta o complicaţie.

Principalele avantaje ale PNI în comparaţie cu alte scoruri nutriţionale sunt următoarele:

  • în primul rând, pe lângă faptul că este un indicator nutriţional, există dovezi că albumina serică reglează răspunsul inflamator al organismului şi se corelează negativ cu nivelul proteinei C reactive (CRP)(19,20). Alte studii au sugerat că PNI ar putea nu numai să evalueze starea nutriţională, ci şi să reflecte în mod eficient starea inflamatorie şi imunitară a organismului;
  • în al doilea rând, valoarea predictivă a albuminei scăzute pentru evenimentele adverse a fost raportată în multe studii(21,22);
  • în al treilea rând, în comparaţie cu scorul COUNT care utilizează variabile categorice, albumina şi numărul de limfocite sunt utilizate ca variabile continue pentru a calcula PNI, ceea ce minimizează pierderea de informaţii şi reflectă mai bine starea de nutriţie a populaţiei generale;
  • în al patrulea rând, numărul de limfocite este un indicator mai stabil al compoziţiei corporale în timpul urmăririi pe termen lung. În schimb, indicatorii (greutatea corporală, colesterolul total şi trigliceridele) utilizaţi pentru a calcula GNRI şi alte scoruri nutriţionale sunt mai sensibili la unii factori, cum ar fi vârsta, dieta, medicamentele, fumatul, consumul de alcool şi obiceiurile de viaţă.

Scorul GNRI, care ia în considerare atât nivelul de albumină serică, cât şi greutatea corporală, este, de asemenea, utilizat pentru a evalua starea de nutriţie a pacienţilor şi arată valoarea predictivă pentru rezultatele adverse(23,24). Greutatea se poate modifica substanţial în timpul urmăririi pe termen lung, în special la adulţii tineri sau vârstnici malnutriţi, ceea ce limitează valoarea sa predictivă în populaţia generală. În plus, este esenţial să se sublinieze faptul că greutatea corporală este influenţată de distribuţia fluidelor în organism, ceea ce poate face ca greutatea măsurată a participanţilor cu edem să fie mai mare decât greutatea lor reală. Prin urmare, GNRI poate supraestima starea de nutriţie a acestei populaţii(25).

Albumina serică are efect antiinflamator, antioxidant, anticoagulant şi antiagregant plachetar, iar concentraţia scăzută de albumină serică este legată în mod independent de incidentele de cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, fibrilaţie atrială, accident vascular cerebral şi tromboembolism venos(26). În  acest studiu, albumina serică a avut valori semnificativ statistic mai scăzute la pacienţii cu o stare nutriţională alterată. 

Malnutriţia poate scădea imunitatea şi capacitatea antioxidantă şi poate creşte inflamaţia şi vâscozitatea sângelui, ceea ce poate duce la apariţia rezultatelor adverse pe termen lung. Prin urmare, o cercetare mai precisă privind starea de malnutriţie calculată cu ajutorul scorurilor nutriţionale în sindromul coronarian acut este de o mare importanţă.

Concluzii

Evoluţia pacientului cu sindrom coronarian acut la şase luni de urmărire pe baza indicelui nutriţional prognostic ne arată că cei cu o stare nutriţională deficitară au un status inflamator mai accentuat la şase luni după sindromul coronarian acut, ceea ce susţine importanţa evaluării şi intervenţiei nutriţionale personalizate la aceşti pacienţi, cu scopul creşterii gradului de recuperare şi a calităţii vieţii. Sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica dacă indicii de risc nutriţionali pot avea o valoare predictivă semnificativă pentru evoluţia benefică pe termen lung a pacienţilor cu sindrom coronarian acut.

 

 

 

Autori pentru corespondenţă: Maria Czinege E-mail: maria.salcudean91@yahoo.ro

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

A grey and black sign with a person in a circle

Description automatically generated

Bibliografie


  1. Okamoto S, Ureshino H, Kidoguchi K, Kusaba K, Kizuka-Sano H, Sano H, et al. Clinical impact of the conut score in patients with multiple myeloma. Ann Hematol. 2020;99(1):113-9. 

  2. Migita K, Matsumoto S, Wakatsuki K, Ito M, Kunishige T, Nakade H, et al. The prognostic significance of the geriatric nutritional risk index in patients with esophageal squamous cell carcinoma. Nutr Cancer. 2018;70(8):1237-45. 

  3. Takahashi H, Ito Y, Ishii H, Aoyama T, Kamoi D, Kasuga H, et al. Geriatric nutritional risk index accurately predicts cardiovascular mortality in incident hemodialysis patients. J Cardiol. 2014;64(1):32-6.

  4. Vickers NJ. Animal Communication: When I’m Calling You, Will You Answer Too? Curr Biol. 2017;27(14):R713-5.

  5. Veronese N, Cereda E, Stubbs B, Solmi M, Luchini C, Manzato E, et al. Risk of cardiovascular disease morbidity and mortality in frail and pre-frail older adults: results from a meta-analysis and exploratory meta-regression analysis. Ageing Res Rev. 2017;35:63–73.

  6. Sze S, Zhang J, Pellicori P, Morgan D, Hoye A, Clark AL. Prognostic value of simple frailty and malnutrition screening tools in patients with acute heart failure due to left ventricular systolic dysfunction. Clin Res Cardiol. 2017;106:533–541. doi:10.1007/s00392-017-1082-5.

  7. Houston DK, Nicklas BJ, Ding J, Harris TB, Tylavsky FA, Newman AB, et al. Dietary protein intake is associated with lean mass change in older, community-dwelling adults: the Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) Study. Am J Clin Nutr. 2008;87:150–155. doi:10.1093/ajcn/87.1.150.

  8. Bouillanne O, Morineau G, Dupont C, Coulombel I, Vincent JP, Nicolis I, et al. Geriatric Nutritional Risk Index: a new index for evaluating at-risk elderly medical patients. Am J Clin Nutr. 2005;82:777–783. doi:10.1093/ajcn/82.4.777.

  9. Honda Y, Nagai T, Iwakami N, Sugano Y, Honda S, Okada A, et al. Risk of cardiovascular disease morbidity and mortality in frail and pre-frail older adults: usefulness of Geriatric Nutritional Risk Index for assessing nutritional status and its prognostic impact in patients aged ≥65 years with acute heart failure. Am J Cardiol. 2016;118:550–555.

  10. Cheng YL, Sung SH, Cheng HM, Hsu PF, Guo CY, Yu WC, et al. Prognostic nutritional index and the risk of mortality in patients with acute heart failure. J Am Heart Assoc. 2017;6(6):e004876. 

  11. Liu TD, Zheng YY, Tang JN, Wang W, Dai XY, Zhang JC, et al. Prognostic nutritional index as a novel predictor of long-term prognosis in patients with coronary artery disease after percutaneous coronary intervention. Clin Appl Thromb Hemost. 2022;28:10760296221103271.

  12. Ignacio de Ulíbarri J, González-Madroño A, de Villar NGP, González P, González B, Mancha A, Rodríguez F, Fernández G. CONUT: a tool for controlling nutritional status. First validation in a hospital population. Nutr Hosp. 2005;20:38-45.

  13. Wada H, Dohi T, Miyauchi K, Jun S, Endo H, Doi S, Konishi H, Naito R, Tsuboi S, Ogita M, Kasai T, Okazaki S, Isoda K, Suwa S, Daida H. Relationship between the prognostic nutritional index and long-term clinical outcomes in patients with stable coronary artery disease. J Cardiol. 2018;72:155-16.

  14. Nakagomi A, Kohashi K, Morisawa T, Kosugi M, Endoh I, Kusama Y, Atarashi H, Shimizu W. Nutritional status is associated with inflammation and predicts a poor outcome in patients with chronic heart failure. J Atheroscler Thromb. 2016;23:713-727.

  15. Nochioka K, Sakata Y, Takahashi J, Miyata S, Miura M, Takada T, Fukumoto Y, Shiba N, Shimokawa H; CHART-2 Investigators. Prognostic impact of nutritional status in asymptomatic patients with cardiac diseases: a report from the CHART-2 Study. Circ. 2013;77:2318- 2326.

  16. Chen SC, Yang YL, Wu CH, Huang SS, Chan WL, Lin SJ, Chou CY, Chen JW, Pan JP, Charng MJ, Chen YH, Wu TC, Lu TM, Hsu PF, Huang PH, Cheng HM, Huang CC, Sung SH, Lin YJ, Leu HB. Association between preoperative nutritional status and clinical outcomes of patients with coronary artery disease undergoing percutaneous coronary intervention. Nutrients. 2020;12:1295.

  17. Pressoir M, Desné S, Berchery D, Rossignol G, Poiree B, Meslier M, et al. Prevalence, risk factors and clinical implications of malnutrition in French Comprehensive Cancer Centres. Br J Canc. 2010;102:966-971.

  18. Rus V, Chitu M, Cernea S, Benedek I, Hodas R, Zavate R, Nyulas T, Hintea M, Benedek T. Altered nutritional status, inflammation and systemic vulnerability in patients with acute myocardial infarction undergoing percutaneous coronary revascularisation: A prospective study in a level 3 cardiac critical care unit. Nutr Diet. 2020;77(2):212-222.

  19. Arroyo V, García-Martinez R, Salvatella X. Human serum albumin, systemic inflammation, and cirrhosis. J Hepatol. 2014;61:396–4072.

  20. Sheinenzon A, Shehadeh M, Michelis R, Shaoul E, Ronen O. Serum albumin levels and inflammation. Int J Biol Macromol. 2021;184:857-862.

  21. Yang C, Wei C, Wang S, Han S, Shi D, Zhang C, et al. Combined features based on preoperative controlling nutritional status score and circulating tumour cell status predict prognosis for colorectal cancer patients treated with curative resection. Int J Biol Sci. 2019;15(6):1325-1335.

  22.  Iwakami N, Nagai T, Furukawa TA, Sugano Y, Honda S, Okada A, et al. Prognostic value of malnutrition assessed by controlling nutritional status score for long-term mortality in patients with acute heart failure. Int J Cardiol. 2017;230:529-536.

  23. Nakagawa N, Maruyama K, Hasebe N. Utility of geriatric nutritional risk index in patients with chronic kidney disease: a mini-review. Nutrients. 2021;13(11):3688.

  24. Cheng L, Rong J, Zhuo X, Gao K, Meng Z, Wen X, et al. Prognostic value of malnutrition using geriatric nutritional risk index in patients with coronary chronic total occlusion after percutaneous coronary intervention. Clin Nutr. 2021;40(6):4171-41792.

  25. Yang Q, Ni S, et al. Prognostic value of malnutrition using geriatric nutritional risk index in patients with coronary chronic total occlusion after percutaneous coronary intervention. Clin Nutr. 2021;40(6):4171-4179.

  26. Arques S. Human serum albumin in cardiovascular diseases. Eur J Intern Med. 2018;52:8-12.

Articole din ediția curentă

REVIEW

Beneficiile pâinii cu maia

Ioana-Ştefania Şerban, Irina Mihaela Matran
În ultimul timp, interesul cercetătorilor şi atenţia consumatorilor faţă de fermentarea aluaturilor în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (de exemplu, cozonac, croissant, biscuiţi) au crescut. ...
REVIEW

Influenţa dietei asupra markerilor sanguini din tiroidita autoimună

Elena-Andreea Pop
Printre determinanţii implicaţi în dezvoltarea tiroiditei autoimune Hashimoto (TH) se numără factorii genetici şi epigenetici, intoleranţele alimentare, agenţii patogeni bacterieni şi virali, substanţele chimice, permeabilitatea crescută a barierei intestinale şi contaminanţii din mediu. ...
ORIGINAL ARTICLE

The impact of combining nutritional counseling with Cardio Tennis on weight loss and body composition in amateur athletes

Paula Oniţă
Nu au fost realizate multe cercetări pentru a studia eficienţa combinaţiei de consiliere nutriţională împreună cu Cardio Tennis în sprijinirea măsurilor de control al greutăţii....
Articole din edițiile anterioare

REVIEW

Influenţa dietei asupra markerilor sanguini din tiroidita autoimună

Elena-Andreea Pop
Printre determinanţii implicaţi în dezvoltarea tiroiditei autoimune Hashimoto (TH) se numără factorii genetici şi epigenetici, intoleranţele alimentare, agenţii patogeni bacterieni şi virali, substanţele chimice, permeabilitatea crescută a barierei intestinale şi contaminanţii din mediu. ...
REVIEW

Rolul microbiotei intestinale în sindromul de colon iritabil

Elena-Andreea Pop
Studiile recente au evidenţiat o strânsă legătură între com­po­zi­ţia microbiomului şi prezenţa unor afecţiuni precum sin­­dro­­mul de colon iritabil....
REVIEW ARTICLES

Inflamaţia în obezitatea maternă – mecanisme patologice şi impactul asupra rezultatelor naşterii şi a sănătăţii fătului

Ioana Păvăleanu, Răzvan Socolov, Roxana Covali, Adina Pricope-Veselin
Creşterea prevalenţei obezităţii în rândul femeilor de vârstă reproductivă a condus la o proporţie semnificativă a sarcinilor la femei cu indice de masă corporală crescut. ...