REVIEW

Influenţa dietei asupra markerilor sanguini din tiroidita autoimună

Influence of diet on blood markers in autoimmune thyroiditis

Data publicării: 12 Decembrie 2024
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/Diet.4.4.2024.10345

Abstract

Determinants involved in developing Hashimoto’s autoimmune thyroiditis (TH) include genetic and epigenetic factors, food intolerances, bacterial and viral pathogens, chemicals, increased intestinal barrier permeability, and environmental contaminants. The primary objective of this study was to review the existing literature to identify evidence supporting the association between the implementation of a gluten-free diet and the management of Hashimoto’s autoimmune thyroiditis. The study results suggest that, although research indicates an association between a gluten-free diet and improvement in Hashimoto’s autoimmune thyroiditis symptoms and a decrease in thyroid antibody levels, current evidence is not conclusive enough to validate this relationship. 
 

Keywords
Hashimoto’s thyroiditisinflammationdietgluten

Rezumat

Printre determinanţii implicaţi în dezvoltarea tiroiditei autoimune Hashimoto (TH) se numără factorii genetici şi epigenetici, intoleranţele alimentare, agenţii patogeni bacterieni şi virali, substanţele chimice, permeabilitatea crescută a barierei intestinale şi contaminanţii din mediu. Obiectivul principal al acestui studiu a fost de a analiza literatura de specialitate existentă în vederea identificării dovezilor ce susţin asocierea dintre implementarea unei diete fără gluten şi managementul tiroiditei autoimune Hashimoto. Rezultatele studiului sugerează că, deşi există cercetări care indică o asociere între dieta fără gluten şi ameliorarea simptomelor tiroiditei autoimune Hashimoto, precum şi o scădere a nivelurilor de anticorpi tiroidieni, dovezile actuale nu sunt suficient de concludente pentru a valida această relaţie.
 
Cuvinte Cheie
tiroidita Hashimotoinflamaţiedietăgluten

Introducere

Factorii de mediu şi stilul de viaţă joacă un rol semnificativ în modularea balanţei dintre speciile reactive de oxigen (ROS) şi sistemele antioxidante endogene(1). Expunerea la surse exogene de agenţi prooxidanţi, cum ar fi ozonul, alimentele proinflamatorii, radiaţiile ionizante şi metalele grele, alături de niveluri insuficiente de activitate fizică, contribuie la creşterea producţiei de specii reactive de oxigen, favorizând astfel apariţia stresului oxidativ. Această perturbare a homeostaziei redox poate avea consecinţe patologice asupra integrităţii celulare şi poate juca un rol central în patogeneza mai multor boli tiroidiene autoimune (figura 1)(2,3).
 

Figura 1. Boli tiroidiene autoimune
Figura 1. Boli tiroidiene autoimune

Glanda tiroidă, localizată în regiunea inferioară a gâtului, prezintă o configuraţie anatomică similară cu cea a unui fluture. Funcţia principală a acestei glande endocrine o reprezintă sinteza şi secreţia hormonilor tiroidieni. Aceşti hormoni sunt esenţiali în reglarea proceselor metabolice, contribuind la utilizarea eficientă a energiei, la stabilizarea temperaturii corpului şi la menţinerea funcţionării corespunzătoare a sistemului nervos central, sistemului cardiovascular, sistemului muscular şi altor organe vitale(4).

Patologiile endocrine sunt frecvent întâlnite, afectând indivizi de toate vârstele. Pentru majoritatea pacienţilor, un obiectiv esenţial îl constituie asigurarea unei longevităţi asociate cu o stare optimă de sănătate, având în vedere că multe dintre aceste tulburări tiroidiene sunt corelate cu o morbiditate crescută şi o mortalitate excesivă(5).

Tiroidita Hashimoto (TH) este o tulburare autoimună a tiroidei, descrisă pentru prima dată de medicul japonez Haraku Hashimoto, în anul 1912(6). TH, cunoscută şi sub denumirile de tiroidită autoimună (TAI) sau tiroidită limfocitară cronică, reprezintă o afecţiune autoimună a glandei tiroide, caracterizată prin infiltrarea limfocitară a parenchimului tiroidian şi influenţată de instabilitatea sistemului imunitar (figura 2)(7).
 

Figura 2. Tiroidita Hashimoto(7)
Figura 2. Tiroidita Hashimoto(7)

Bolile tiroidiene autoimune (AITD) apar ca urmare a unei dereglări a sistemului imunitar, care determină un atac autoimun asupra glandei tiroide. AITD sunt tulburări autoimune organo-specifice, mediate în principal de limfocitele T. Aceste boli sunt printre cele mai frecvente tulburări autoimune şi constituie cele mai comune afecţiuni patologice ale glandei tiroide. AITD includ două manifestări clinice principale: boala Graves (GD) şi tiroidita Hashimoto (TH), ambele caracterizate prin infiltrarea limfocitară a parenchimului tiroidian. Tiroidita Hashimoto este caracterizată prin hipotiroidism(8).

Tiroidita autoimună (AIT) poate fi diagnosticată la pacienţii asimptomatici prin valori serice crescute ale anticorpilor specifici(9).

Prevalenţa tiroiditei Hashimoto (TH) variază considerabil în funcţie de regiune şi statutul socioeconomic, cu valori estimate între 4,8% şi 25,8% la femei şi între 0,9% şi 7,9% la bărbaţi. Grupul de vârstă de 30-50 de ani este cel mai predispus la această patologie, iar transmiterea descendentă la rudele de grad I ale pacienţilor cu TH este semnificativă(10).

Metodologie

Această revizuire narativă a fost realizată conform ghidului PRISMA. Metodologia utilizată a implicat consultarea unor baze de date academice recunoscute, cum ar fi PubMed, Springer Link şi MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), pentru a identifica articolele de interes. Pentru a extinde dimensiunea căutării, s-au aplicat termeni specifici pe platforma Google Scholar. Cuvintele-cheie selectate au inclus noţiuni precum tiroidita autoimună, dieta fără gluten, terapia medicală nutriţională şi revizuire narativă, facilitând astfel o explorare exhaustivă a literaturii existente.

Au fost evaluate articole publicate în intervalul 2020-2024. Criteriile de selecţie s-au concentrat pe studii care examinează în mod direct efectele dietei fără gluten asupra tiroiditei autoimune Hashimoto, nutrienţii implicaţi în patologia tiroidiană, având un design metodologic solid şi rezultate pertinente. Au fost excluse lucrările care nu se încadrau în sfera de interes a cercetării. Această abordare metodologică a permis realizarea unei evaluări cuprinzătoare a literaturii de specialitate disponibile (figura 3).
 

Figura 3. Metodologia de selectare a studiilor
Figura 3. Metodologia de selectare a studiilor

Rezultate şi discuţie

Diagrama de mai jos reprezintă maparea şi etapele revizuirii de literatură, alături de tipurile de studii eligibile evaluate.
 

Figura 4. Diagrama PRISMA. Identificarea studiilor
Figura 4. Diagrama PRISMA. Identificarea studiilor

 

Principalele studii interpretate sunt prezentate în tabelele 1 şi 2.
 

Tabelul 1. Studii privind influenţa micronutrienţilor asupra TH
Tabelul 1. Studii privind influenţa micronutrienţilor asupra TH
Tabelul 2. Studii privind influenţa dietei asupra TH
Tabelul 2. Studii privind influenţa dietei asupra TH


Rezultatele studiilor sugerează că, deşi există cercetări care indică o asociere între dieta fără gluten şi ameliorarea simptomelor tiroiditei autoimune Hashimoto, precum şi o scădere a nivelurilor de anticorpi tiroidieni, dovezile actuale nu sunt suficient de concludente pentru a valida această relaţie. Este nevoie de evaluări pe loturi mari de pacienţi şi programe de intervenţie adecvate pentru aprofundarea acestor teorii urmate de aplicarea lor practică, în vederea susţinerii calităţii vieţii acestor pacienţi(19,20).

Concluzii

Seleniul acţionează ca un cofactor esenţial pentru enzimele prezente în celulele tiroidiene, precum iodotironin-deiodinaza (DIO), care catalizează conversia tiroxinei (T4) în triiodotironină (T3), tioredoxin-reductaza (TR), implicată în reglarea echilibrului redox, şi glutation-peroxidaza (GPx), cu rol antioxidant în protecţia celulelor tiroidiene.

Nivelurile de anticorpi anti-TPO au fost semnificativ mai ridicate la subiecţii cu deficit de folat.

Există dovezi că pacienţii cu tiroidită Hashimoto care au şi sensibilitate la gluten sau boală celiacă pot beneficia de o dietă fără gluten, observându-se o reducere a simptomelor şi, uneori, a markerilor inflamatori autoimuni.

La pacienţii cu intoleranţă la lactoză, limitarea lactozei în dietă poate ajuta la optimizarea absorbţiei levotiroxinei, medicamentul de substituţie tiroidiană utilizat frecvent în tratarea hipotiroidismului asociat tiroiditei Hashimoto. Astfel, ajustarea dietei în funcţie de intoleranţele alimentare individuale poate contribui la eficienţa tratamentului medicamentos şi la stabilizarea funcţiei tiroidiene.

Aceste intervenţii nutriţionale trebuie personalizate şi realizate sub supravegherea unui specialist, deoarece efectele pot varia în funcţie de profilul nutriţional şi de sănătatea generală a fiecărui pacient.  

 

 

 

Autori pentru corespondenţă: Elena-Andreea Pop E-mail: andreea.e.pop@gmail.com

CONFLICT OF INTEREST: none declared.

FINANCIAL SUPPORT: none declared.

This work is permanently accessible online free of charge and published under the CC-BY.

A grey and black sign with a person in a circle

Description automatically generated

Bibliografie


  1. Sur ML, Gaga R, Lazăr C, Lazea C. Genetic and Environmental Factors in the Pathophysiology of Hashimoto’s Thyroiditis. Pediatr Endocrinol Rev. 2020;17(4):343-348.

  2. Klubo-Gwiezdzinska J, Wartofsky L. Hashimoto thyroiditis: an evidence-based guide to etiology, diagnosis and treatment. Polish archives of internal medicine. 2020;132(3). 

  3. Ralli M, Angeletti D, Fiore M, D’Aguanno V, Lambiase A, Artico M. Hashimoto’s thyroiditis: An update on pathogenic mechanisms, diagnostic protocols, therapeutic strategies, and potential malignant transformation. Autoimmun Rev. 2020;19 (10):102649.

  4. Weetman AP. An update on the pathogenesis of Hashimoto’s thyroiditis. Journal of endocrinological investigation. 2021;44(5):883-890. 

  5. Zahan AE, Watt T, Pascanu I, Rasmussen AK, Hegedüs L, Bonnema SJ, Feldt-Rasmussen U, Bjorner JB, Nadasan V, Boila A, Merlan I, Borda A. The Romanian version of the thyroid-related patient-report outcomes Thy-Pro and THY-Pro-39. Translation and assessment of reliability and cross-cultural validity. Acta Endocrinol (Buchar). 2018;14(2):192-200.

  6. Geetha K, Sasanka G, Pridvineel S, Banu MU, Rama Rao T. A Review on Hashimoto’s Thyroiditis. JDDT. 2024;13(12):250-4.

  7. *** https://www.thyroid.org; Accesat la 02.11.2024.

  8. Antonelli A, Ferrari SM, Corrado A, Domenicantonio AD, Fallahi P. Autoimmune thyroid disorders. Autoimmunity Reviews. 2015;14 (2):174-180.

  9. Endres L, Tit DM, Bungău S, Pascalau NA, Maghiar Ţodan L, Bimbo-Szuhai E, Iancu GM, Negruţ N. Incidence and Clinical Implications of Autoimmune Thyroiditis in the Development of Acne in Young Patients. Diagnostics. 2021;11(5):794.

  10. Vasile CM, Ghenea AE, Udriştoiu AL, Udriştoiu Ş, Popescu M, Pădureanu V, Alexandru DO. A Cross-Sectional Study to Assess Thyroid Function in Infants and Children in a City from South-Western Romania. Curr Health Sci J. 2021;47(3):420-427.

  11. Michalska S, Makuch R, Gała K, Lenard P, Kucharski A, Pilarski K, Dewicka M, Wawrzyniak AM, Chrościcka A, Czajka A. The Role of Micronutrient Supplementation in the Management of Hashimoto’s Thyroiditis: A Review of Current Evidence and Potential Mechanisms of Action. Quality in Sport. 2024;20:53265.

  12. Kravchenko V, Zakharchenko T. Thyroid hormones and minerals in immunocorrection of disorders in autoimmune thyroid diseases. Frontiers in Endocrinology. 2023;14:1225494.

  13. Krishnamurthy HK, Reddy S, Jayaraman V, Krishna K, Song Q, Rajasekaran KE, Rajasekaran JJ. Effect of micronutrients on thyroid parameters. Journal of Thyroid Research. 2021;(1):1865483.

  14. Ruscio M, Guard G, Piedrahita G, D’Adamo CR. The Relationship between Gastrointestinal Health, Micronutrient Concentrations, and Autoimmunity: A Focus on the Thyroid. Nutrients. 2022;14(17):3572.

  15. Osowiecka K, Myszkowska-Ryciak J. The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto’s Thyroiditis - A Systematic Review. Nutrients. 2023;15(4):1041.

  16. Bashar MD Abu, Begam N. Role of dietary factors in thyroid disorders: Current evidence and way forwards. Thyroid Research and Practice. 2020;17(3):104-109.

  17. Marabotto E, Ferone D, Sheijani AD, Vera L, Ziola S, Savarino E, Bodini G, Furnari M, Zentilin P, Savarino V, et al. Prevalence of Lactose Intolerance in Patients with Hashimoto Thyroiditis and Impact on LT4 Replacement Dose. Nutrients. 2022;14(15):3017.

  18. Usai-Satta P, Lai M, Oppia F. Lactose Malabsorption and Presumed Related Disorders: A Review of Current Evidence. Nutrients. 2022;14(3):584.

  19. Chereches MC, Popa C, Buicu CF. Socio-demographic profile of the Romanian patient regarding the factors influencing the choice of a pharmacy using logistic regression and factor analysis. Farmacia. 2021;69(6):1182-1188.

  20. Bacârea A, Bacârea V, Buicu F, Crăciun C, Kosovski B, Guiné R, Tarcea M. Emotional Eating Sustainability in Romania - A Questionnaire-Based Study. Sustainability. 2023;15(4):2895.

  21.  

Articole din ediția curentă

ORIGINAL ARTICLE

Importanţa indicilor de risc nutriţionali asupra evoluţiei pacientului cu sindrom coronarian acut

Maria Czinege
Indicele nutriţional prognostic (PNI) reflectă starea imunonutriţională a pacienţilor. Datorită acestui fapt, ne-am propus urmărirea evoluţiei pacienţilor cu sindrom coronarian acut la şase luni, luân...
REVIEW

Beneficiile pâinii cu maia

Ioana-Ştefania Şerban, Irina Mihaela Matran
În ultimul timp, interesul cercetătorilor şi atenţia consumatorilor faţă de fermentarea aluaturilor în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (de exemplu, cozonac, croissant, biscuiţi) au crescut. ...
ORIGINAL ARTICLE

The impact of combining nutritional counseling with Cardio Tennis on weight loss and body composition in amateur athletes

Paula Oniţă
Nu au fost realizate multe cercetări pentru a studia eficienţa combinaţiei de consiliere nutriţională împreună cu Cardio Tennis în sprijinirea măsurilor de control al greutăţii....
Articole din edițiile anterioare

REVIEW

Beneficiile pâinii cu maia

Ioana-Ştefania Şerban, Irina Mihaela Matran
În ultimul timp, interesul cercetătorilor şi atenţia consumatorilor faţă de fermentarea aluaturilor în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (de exemplu, cozonac, croissant, biscuiţi) au crescut. ...
REVIEW

Rolul microbiotei intestinale în sindromul de colon iritabil

Elena-Andreea Pop
Studiile recente au evidenţiat o strânsă legătură între com­po­zi­ţia microbiomului şi prezenţa unor afecţiuni precum sin­­dro­­mul de colon iritabil....
ORIGINAL ARTICLE

Importanţa indicilor de risc nutriţionali asupra evoluţiei pacientului cu sindrom coronarian acut

Maria Czinege
Indicele nutriţional prognostic (PNI) reflectă starea imunonutriţională a pacienţilor. Datorită acestui fapt, ne-am propus urmărirea evoluţiei pacienţilor cu sindrom coronarian acut la şase luni, luân...