REVIEW

Interacţiunea dintre factorii genetici, dietă și mediu în etiologia cancerului de colon și a celui colorectal

The interaction between genetic factors, diet and environment in the etiology of colon and colorectal cancer

Data publicării: 31 Iulie 2025
Data primire articol: 20 Aprilie 2025
Data acceptare articol: 24 Aprilie 2025
Editorial Group: MEDICHUB MEDIA
10.26416/JourNutri.6.2.2025.10943
Descarcă pdf

Abstract

Colon and colorectal cancer, some of the most common forms of cancer, are influenced by genetic, environmental, and dietary factors. This study aims to explore in detail the significant aspects of colon cancer, including genetic predisposition, environmental factors, connections between diet and disease, the role of the intestinal microbiota in colon cancer, the role of dietary supplements and, of course, the particular importance of multimodal care for this type of pathology. Genetic predisposition, with mutations in genes such as APC or MLH1, increases the risk of colon cancer. Environmental factors, such as exposure to toxins, smoking and excessive alcohol consumption, also contribute to this increased incidence. A diet rich in red meat and processed foods increases the risk, while diets rich in fiber, fruits and vegetables have a protective effect. The gut microbiota, dependent on diet and other factors, is vital in colon and colorectal cancer development. Food supplements, such as selenium and zinc, may have beneficial effects against colon cancer. The dietitian’s role is essential in preventing and managing this pathology and in sustaining a harmonious lifestyle and a balanced diet, which are fundamental pillars to reducing this disease’s incidence.



Keywords
colon cancercolorectal cancernutritional interventionmalnutritionmultimodal care

Rezumat

Cancerul de colon și cel colorectal, unele dintre cele mai frec­ven­te forme de cancer, sunt influențate de factori genetici, de mediu și alimentari. Scopul acestui studiu este de a explora în detaliu aspectele majore ale cancerului de colon, incluzând predispoziția genetică, factorii de mediu, conexiunile dintre alimentație și boa­lă, rolul microbiotei intestinale în cazul cancerului de colon, be­ne­fi­cii­le suplimentelor alimentare și, bineînțeles, importanța deo­se­bi­tă a unei îngrijiri multimodale pentru acest tip de pa­to­lo­gie. Predispoziția genetică, cu mutații în gene precum APC și MLH1, crește riscul de cancer de colon. Factorii de mediu, pre­cum expunerea la toxine, fumatul și consumul excesiv de al­co­ol, contribuie, de asemenea, la această incidență crescută. O dietă bogată în carne roșie și alimente procesate crește riscul, în timp ce dietele bogate în fibre, fructe și legume au un efect pro­tec­tor. Microbiota intestinală, dependentă de dietă și de alți factori, joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea can­ce­ru­lui de colon și a celui colorectal. Suplimentele ali­men­ta­re, precum seleniul și zincul, pot avea efecte favorabile îm­po­tri­va cancerului de colon. Rolul dieteticianului este esențial în prevenirea și gestionarea acestei patologii. Adoptarea unui stil de viață armonios și a unei alimentații echilibrate reprezintă piloni fundamentali pentru a diminua incidența acestei boli.

Cuvinte Cheie
cancer de coloncancer colorectalintervenție nutriționalămalnutrițieîngrijire multimodală

Introducere

Bolile neoplazice reprezintă unele dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar numărul cazurilor este în creștere continuă. Malnutriția este o condiție des întâlnită în cazul pacienților oncologici și este rezultatul prezenței tumorii, precum și al toxicității tratamentelor antineoplazice administrate(1). Intervenția nutrițională este esențială în îngrijirea multimodală a cancerului. Există dovezi solide care sugerează foarte clar că intervenția nutrițională trebuie să fie prezentă în viața pacientului încă de la diagnosticul de boală neoplazică și să călăuzească pacientul la fiecare pas prin boală, în tratarea sau ținerea sub control a problemelor nutriționale(1,2). Marea majoritate a ghidurilor ESPEN sunt bazate pe dovezi care transpun cele mai folositoare dovezi actuale și părerea experților în domeniu în recomandări pentru echipele multidisciplinare responsabile de identificarea, prevenirea și tratarea factorilor reversibili ai malnutriției la pacienții cu cancer.

Cancerul de colon reprezintă una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer la nivel global. Această boală complexă este influențată de o combinație de factori genetici, de mediu și alimentari. În ultimii ani, incidența cancerului de colon a crescut semnificativ, în special în țările dezvoltate.

Scopul acestui studiu este de a explora aspectele majore ale cancerului de colon, incluzând predispoziția genetică, factorii de mediu, conexiunile dintre alimentație și boală, rolul microbiotei intestinale în cazul cancerului de colon, beneficiile suplimentelor alimentare și, bineînțeles, importanța deosebită a unei îngrijiri multimodale pentru acest tip de patologie.

Metodologie

Acest articol este un review sistematic, realizat în perioada 2024-2025. Cercetarea a urmărit identificarea și sintetizarea literaturii științifice relevante privind interacțiunea dintre factorii genetici, alimentari și de mediu în etiologia cancerului de colon și colorectal.

Căutările bibliografice au fost efectuate utilizând următoarele baze de date științifice: PubMed, ScienceDirect și Google Scholar, precum și alte baze de date științifice recunoscute național și internațional. Cuvintele-cheie utilizate pentru căutări au inclus combinații precum: „colorectal cancer”, „colon cancer”, „genetic predisposition”, „diet and cancer”, „intestinal microbiota and colorectal cancer”, „nutritional intervention in colon cancer”, „selenium zinc and colon cancer”, „multimodal care in oncology”.

Perioada analizată a inclus articole publicate între aprilie 1999 și septembrie 2024, cu prioritate acordată studiilor recente. În urma căutărilor inițiale au fost identificate aproximativ 200 de articole, dintre care 40 au fost selectate pentru analiza finală, pe baza următoarelor criterii de includere:

  • publicate în limba engleză sau română;
  • cu acces la text complet;
  • relevante pentru tematica propusă;
  • studii originale, metaanalize sau review-uri de înaltă calitate.

Au fost excluse articolele cu un grad scăzut de relevanță pentru obiectivele studiului sau care prezentau concluzii neconcludente ori conflictuale.

Datele au fost extrase manual, comparate și sintetizate tematic, grupate în funcție de: factori genetici, dietă și microbiotă, factori de mediu și intervenții nutriționale. Această metodă de analiză a permis o înțelegere complexă a modului în care acești factori interacționează în dezvoltarea cancerului colorectal și a importanței unei abordări multidisciplinare în prevenție și tratament.

Rezultate și discuție

Conexiunea dintre predispoziția genetică
și factorii de mediu

Predispoziția genetică joacă un rol crucial în riscul de dezvoltare a cancerului de colon. Mutațiile în anumite gene, precum APC, MLH1, MSH2, MSH6 și PMS2, sunt asociate cu un risc crescut de cancer de colon(1). De exemplu, genele APC sunt implicate în polipoza adenomatoasă familială (FAP)(2,3,4), iar mutațiile în MLH1 și MSH2 sunt frecvente în sindromul Lynch (cancer colorectal ereditar nonpolipozic; HNPCC)(5). Genele APC (Adenomatous Polyposis Coli) sunt implicate în reglarea creșterii, aderenței și diferențierii celulare(6,7). Mutațiile în genele APC conduc la formarea polipilor colonici, care au un potențial mare de malignizare. Persoanele cu FAP dezvoltă sute până la mii de polipi în colon și rect, de obicei în adolescență sau în tinerețe(1).

Sindromul Lynch, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal ereditar nonpolipozic (HNPCC), este cauzat de mutații în genele care codifică pentru proteinele implicate în repararea ADN-ului: MLH1, MSH2, MSH6 și PMS2(8). Aceste mutații duc la o acumulare de erori genetice în celulele colonice, favorizând dezvoltarea cancerului(5). Alte gene implicate în cancerul de colon includ TP53, KRAS și BRAF. Aceste mutații sunt mai frecvente în cancerul de colon sporadic, dar pot apărea și în cazurile ereditare(9).

Studiile epidemiologice indică faptul că persoanele cu mutații genetice specifice au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer de colon comparativ cu populația generală. De exemplu, riscul de cancer de colon la persoanele cu sindrom Lynch este estimat la 70-80% pe parcursul vieții(10).

Factorii de mediu joacă un rol semnificativ în incidența cancerului de colon. Expunerea la toxine, fumatul, consumul excesiv de alcool și sedentarismul sunt factori de risc bine documentați. Poluarea mediului, substanțele chimice industriale și pesticidele pot contribui, de asemenea, la creșterea riscului(11). Studiile epidemiologice arată că stilul de viață influențează incidența cancerului de colon. Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc importanți pentru cancerul de colon. Fumatul este asociat cu un risc crescut cu 18% pentru cancerul de colon, în timp ce alcoolul poate deteriora mucoasa colonului și poate crește inflamația, favorizând carcinogeneza(12,13). O dietă bogată în carne roșie, procesată și săracă în fibre este asociată cu un risc crescut de cancer de colon(16). Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de cancer de colon cu până la 19%(14).

Relația aliment-boală

Relația stabilită dintre boala inflamatorie intestinală, cancerul colorectal și nutriție este bazată pe dovezi solide care arată că anumite tipuri de alimente pot avea un efect protector sau dăunător asupra riscului de boli neoplazice, inclusiv asupra riscului de cancer colorectal(17). În urma mai multor studii, s-a demonstrat că factorii nutriționali sunt cel mai des responsabili pentru majoritatea cazurilor de cancer colorectal, prin urmare atenția acordată alimentației trebuie să fie ridicată(18). Stilul alimentar este în strânsă legătură cu etapele carcinogenezei și le influențează prin diverse mecansime. Factorii nutriționali joacă un rol important în stresul oxidativ, angiogeneză, modularea apărării gazdei și în căile inflamatorii, precum și în debutul și severitatea bolii inflamatorii intestinale (IBD)(19).

De asemenea, obiceiurile alimentare pot influența indirect obezitatea viscerală, sindromul metabolic și afecțiunile hepatobiliare, toate acestea fiind cunoscute ca reprezentând factori de risc în apariția sau dezvoltarea complicațiilor în urma bolilor inflamatorii intestinale și/sau a cancerului colorectal(19).

Microbiota intestinală, alături de funcția barierei intestinale sunt factori extrem de relevanți în relație cu tiparele alimentare, bolile inflamatorii intestinale și cancerul(20). Unii factori nutriționali pot influența toate căile relevante de stabilitate genomică și tumorigenică, inclusiv expunerea la agenți cancerigeni alimentari, distrugerea și repararea structurii ADN-ului sau modificările epigenetice, precum și moartea programată a celulelor(21).

Micronutrienții, printre care seleniulși zincul, ajută la repararea structurii ADN-ului, pot proteja împotriva deteriorării acestuia și pot modula metilarea insulelor CpG, inducând apoptoza, diferențierea sau proliferarea(19,22,23). Alimentele cu frunze verzi, leguminoasele și citricele sunt bogate în vitamina B9, care oferă stabilitate ADN-ului, contribuind la echilibrul funcționării genomului și furnizând nucleotide pentru repararea și replicarea ADN-ului. Deficiența de folați poate induce exprimarea haotică și dezorganizată a genelor și a proteinelor, conducând în final la carcinogeneză(19). Pe de altă parte, consumul excesiv de folați poate face mai mult rău decât bine, stimulând creșterea masei tumorale(19). Alcoolul acționează în mod opus folatului, perturbând acțiunea acestuia și afectând diferite stadii ale mecanismelor sale. Rezultatele cercetărilor au demonstrat că riscul de dezvoltare a cancerului colorectal este direct proporțional cu consumul de alimente încadrate în tiparul „sărace în metil” comparativ cu consumul de alimente „bogate în metil”. Alimentele „sărace” în metil au un aport crescut de alcool și scăzut de folați, iar cele „bogate în metil” au caracteristicile exact opuse(19).

Chiar dacă mult timp bolile inflamatorii intestinale au fost asociate cu subnutriție și cu un indice de masă corporală scăzut, dovezile actuale arată că aceste tipuri de boli nu duc neapărat la hiponutriție, ci la malnutriție. Pacientul se alimentează cât îi solicită organismul, dar nu mai este în măsură să proceseze, să metabolizeze și să înmagazineze nutrienții și vitaminele necesare pentru a-și desfășura procesele zilnice. Bolile inflamatorii intestinale sunt frecvente și la persoanele supraponderale sau obeze, indiferent de vârstă(19). În cazul acestei boli, grăsimea viscerală și riscul de sindrom metabolic sunt în strânsă relație cu complicațiile severe ale bolii și cu ratele crescute de recidivă în boala Crohn(19).

Dieta joacă un rol esențial în dezvoltarea cancerului de colon. Consumul de carne roșie și procesată crește riscul, în timp ce dietele bogate în fibre, fructe și legume au un efect protector(16). Carnea roșie conține hemoglobină, care poate deteriora mucoasa colonului, iar carnea procesată conține nitrați și nitriți, care pot fi cancerigeni(24). O dietă bogată în fibre reduce riscul de cancer de colon. Fibrele ajută la menținerea sănătății colonului prin accelerarea tranzitului intestinal și reducerea timpului de contact între potențialele carcinogene și mucoasa colonului(25,26). Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, care protejează celulele colonului de deteriorare și inflamație(27).

Microbiota intestinală

Microbiota intestinală începe să se dezvolte chiar de la naștere, depinzând de caracteristicile individuale și de factorii de mediu. Recent s-a demonstrat corelația dintre microbiota colonică și dezvoltarea cancerului de colon, datorită abilităților acesteia de a controla proliferarea și diferențierea celulelor epiteliale. Microbiota colonică produce nutrienți și produși bioactivi care blochează reproducerea organismelor patogene și susține sistemul imunitar(28). Microbiota intestinală este destabilizată de mai mulți factori, printre care stilul de viață, antibioticele, dieta alimentară, precum și de procesele inflamatorii sau infecțioase care au loc în organism(29).

S-a efectuat un studiu pe șoareci și s-a demonstrat că, odată ce unor șoareci cu dietă săracă în grăsimi li s-a transferat microbiotă de colon de la un grup de șoareci cu o dietă bogată în grăsimi, are loc accelerarea creșterii tumorii, sugerând că modificările produse de dietă la nivelul microbiotei colonului pot avea un efect sinergic cu factorii genetici asupra proliferării și diferențierii celulelor epiteliale, asociate cu cancerul de colon(30).

Chiar dacă dezvoltarea cancerului colorectal nu a fost atribuit niciunui microorganism specific, sunt câteva exemple de bacterii care au fost identificate în cancerul colorectal. Streptococcus bovis a fost descoperit datorită răspunsului imun umoral crescut pentru antigenul S. bovis RpL7/L12, asociat cu un ris crescut de cancer colorectal(31). De asemenea, a fost evidențiată o prevalență crescută a Bacteroidos fragilis enterotoxigene în cancerul colorectal uman(32), iar Escherichia coli a avut valori crescute, fiind asociată la nivelul mucoasei în acest tip de cancer(33).

Suplimente alimentare

Seleniul și zincul sunt printre cei mai cunoscuți micronutrienți pentru efectele lor anticancerigene(19,22,23,34). Suplimentarea cu vitamina B9 în dietă sau la nivel plasmatic poate reduce riscul de declanșare a cancerului colorectal(19,35). Vitamina D și calciul pot avea efect protector prin scăderea proliferării celulare, inhibarea angiogenezei, stimularea apoptozei și promovarea diferențierii celulare(36,37).

Polifenolii sunt cunoscuți și pentru efectele antioxidante, inhibarea reproducerii anormale celulare, interacțiunile cu căile apoptotice și proprietățile antiangiogenice și antimetastatice(37,38,39). Turmericul are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antitumorale. Este demonstrat că turmericul poate inhiba invazia celulară și reduce procesele inflamatorii din organism(40).

Concluzii

În domeniul sănătății, există o orientare în favoarea medicinei curative, cu tratament punctual și medicamentos specific fiecărei patologii, fără a se pune un accent suficient pe prevenție și pe managementul igieno-dietetic al bolii. În special când este vorba de o boală oncologică, metabolică sau cronică, este important ca sistemul de sănătate să ofere tratament și îngrijire multidisciplinară, astfel încât pacientului să i se furnizeze o gamă variată de opțiuni terapeutice.

Dieteticianul are rolul de a preveni instalarea unei patologii cronice în rândul grupurilor vulnerabile, precum și de a însoți pacientul cronic pe drumul anevoios al unei astfel de boli. 

   

Autor corespondent: Ana-Victoria Stroe E-mail: stroe.anavictoria98@gmail.com

CONFLICT DE INTERESE: niciunul declarat.

SUPORT FINANCIAR: niciunul declarat.

Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.

Bibliografie


 

  1. Li B, Zhang G, Xu X. APC mutation correlated with poor response of immunotherapy in colon cancer. BMC Gastroenterol. 2023 Mar 28;23(1):95. doi: 10.1186/s12876-023-02725-3. 

  2. Fearnhead NS, Britton MP, Bodmer WF. The ABC of APC. Hum Mol Genet. 2001 Apr;10(7):721-33. doi: 10.1093/hmg/10.7.721.

  3. Aoki K, Taketo MM. Adenomatous polyposis coli (APC): a multi-functional tumor suppressor gene. J Cell Sci. 2007 Oct 1;120(Pt 19):3327-35. doi: 10.1242/jcs.03485. 

  4. Zhang L, Shay JW. Multiple Roles of APC and its Therapeutic Implications in Colorectal Cancer. J Natl Cancer Inst. 2017 Aug 1;109(8):djw332. doi: 10.1093/jnci/djw332. 

  5. Boland PM, Yurgelun MB, Boland CR. Recent progress in Lynch syndrome and other familial colorectal cancer syndromes. CA Cancer J Clin. 2018 May;68(3):217-231. doi: 10.3322/caac.21448.

  6. Fearon ER, Vogelstein B. A genetic model for colorectal tumorigenesis. Cell. 1990 Jun 1;61(5):759-67. doi: 10.1016/0092-8674(90)90186-i. 

  7. Szvicsek Z, Oszvald Á, Szabó L, Sándor GO, Kelemen A, Soós AÁ, Pálóczi K, Harsányi L, Tölgyes T, Dede K, Bursics A, Buzás EI, Zeöld A, Wiener Z. Extracellular vesicle release from intestinal organoids is modulated by Apc mutation and other colorectal cancer progression factors. Cell Mol Life Sci. 2019 Jun;76(12):2463-2476. doi: 10.1007/s00018-019-03052-1.

  8. Yurgelun MB, Kulke MH, Fuchs CS, Allen BA, Uno H, Hornick JL, Ukaegbu CI, Brais LK, McNamara PG, Mayer RJ, Schrag D, Meyerhardt JA, Ng K, Kidd J, Singh N, Hartman AR, Wenstrup RJ, Syngal S. Cancer Susceptibility Gene Mutations in Individuals With Colorectal Cancer. J Clin Oncol. 2017 Apr 1;35(10):1086-1095. doi: 10.1200/JCO.2016.71.0012. 

  9. Rebuzzi F, Ulivi P, Tedaldi G. Genetic Predisposition to Colorectal Cancer: How Many and Which Genes to Test? Int J Mol Sci. 2023 Jan 21;24(3):2137. doi: 10.3390/ijms24032137. 

  10. Murphy N, Moreno V, Hughes DJ, Vodicka L, Vodicka P, Aglago EK, Gunter MJ, Jenab M. Lifestyle and dietary environmental factors in colorectal cancer susceptibility. Mol Aspects Med. 2019 Oct;69:2-9. doi: 10.1016/j.mam.2019.06.005. 

  11. Zhou X, Xiao Q, Jiang F, Sun J, Wang L, Yu L, Zhou Y, Zhao J, Zhang H, Yuan S, Timofeeva M, Spiliopoulou A, Mesa-Eguiagaray I, Farrington SM, Law PJ, Houlston RS, Ding K, Dunlop MG, Theodoratou E, Li X. Dissecting the pathogenic effects of smoking and its hallmarks in blood DNA methylation on colorectal cancer risk. Br J Cancer. 2023 Oct;129(8):1306-1313. doi: 10.1038/s41416-023-02397-6. 

  12. Botteri E, Borroni E, Sloan EK, Bagnardi V, Bosetti C, Peveri G, Santucci C, Specchia C, van den Brandt P, Gallus S, Lugo A. Smoking and Colorectal Cancer Risk, Overall and by Molecular Subtypes: A Meta-Analysis. Am J Gastroenterol. 2020 Dec;115(12):1940-1949. doi: 10.14309/ajg.0000000000000803. 

  13. Zhou X, Wang L, Xiao J, Sun J, Yu L, Zhang H, Meng X, Yuan S, Timofeeva M, Law PJ, Houlston RS, Ding K, Dunlop MG, Theodoratou E, Li X. Alcohol consumption, DNA methylation and colorectal cancer risk: Results from pooled cohort studies and Mendelian randomization analysis. Int J Cancer. 2022 Jul 1;151(1):83-94. doi: 10.1002/ijc.33945. 

  14. Song M, Chan AT, Sun J. Influence of the Gut Microbiome, Diet, and Environment on Risk of Colorectal Cancer. Gastroenterology. 2020 Jan;158(2):322-340. doi: 10.1053/j.gastro.2019.06.048. 

  15. Keum N, Giovannucci E. Global burden of colorectal cancer: emerging trends, risk factors and prevention strategies. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2019 Dec;16(12):713-732. doi: 10.1038/s41575-019-0189-8. 

  16. La Vecchia C, Gallus S, Talamini R, Decarli A, Negri E, Franceschi S. Interaction between selected environmental factors and familial propensity for colon cancer. Eur J Cancer Prev. 1999 Apr;8(2):147-50. doi: 10.1097/00008469-199904000-00009. 

  17. Azzeh FS, Alshammari EM, Alazzeh AY, Jazar AS, Dabbour IR, El-Taani HA, Obeidat AA, Kattan FA, Tashtoush SH. Healthy dietary patterns decrease the risk of colorectal cancer in the Mecca Region, Saudi Arabia: a case-control study. BMC Public Health. 2017 Jun 29;17(1):607. doi: 10.1186/s12889-017-4520-4. 

  18. Hou N, Huo D, Dignam JJ. Prevention of colorectal cancer and dietary management. Chin Clin Oncol. 2013 Jun;2(2):13. doi: 10.3978/j.issn.2304-3865.2013.04.03. 

  19. Cassotta M, Cianciosi D, De Giuseppe R, Navarro-Hortal MD, Armas Diaz Y, Forbes-Hernández TY, Pifarre KT, Pascual Barrera AE, Grosso G, Xiao J, Battino M, Giampieri F. Possible role of nutrition in the prevention of inflammatory bowel disease-related colorectal cancer: A focus on human studies. Nutrition. 2023 Jun;110:111980. doi: 10.1016/j.nut.2023.111980. 

  20. Genua F, Raghunathan V, Jenab M, Gallagher WM, Hughes DJ. The Role of Gut Barrier Dysfunction and Microbiome Dysbiosis in Colorectal Cancer Development. Front Oncol. 2021 Apr 15;11:626349. doi: 10.3389/fonc.2021.626349.

  21. Graeme PY. Nutrigenomics-Opportunities in Asia: Diet and Genomic Stability. Karger; 2007.

  22. Jayaprakash V, Marshall JR. Selenium and other antioxidants for chemoprevention of gastrointestinal cancers. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2011 Aug;25(4-5):507-18. doi: 10.1016/j.bpg.2011.09.006. 

  23. Lener MR, Gupta S, Scott RJ, Tootsi M, Kulp M, Tammesoo ML, Viitak A, Metspalu A, Serrano-Fernández P, Kładny J, Jaworska-Bieniek K, Durda K, Muszyńska M, Sukiennicki G, Jakubowska A, Lubiński J. Can selenium levels act as a marker of colorectal cancer risk? BMC Cancer. 2013 Apr 29;13:214. doi: 10.1186/1471-2407-13-214. 

  24. Huang Y, Cao D, Chen Z, Chen B, Li J, Guo J, Dong Q, Liu L, Wei Q. Red and processed meat consumption and cancer outcomes: Umbrella review. Food Chem. 2021 Sep 15;356:129697. doi: 10.1016/j.foodchem.2021.129697. 

  25. Aune D, Chan DS, Lau R, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2011 Nov 10;343:d6617. doi: 10.1136/bmj.d6617. 

  26. Lipkin M, Reddy B, Newmark H, Lamprecht SA. Dietary factors in human colorectal cancer. Annu Rev Nutr. 1999;19:545-86. doi: 10.1146/annurev.nutr.19.1.545.

  27. Kumar A, Chinnathambi S, Kumar M, Pandian GN. Food Intake and Colorectal Cancer. Nutr Cancer. 2023;75(9):1710-1742. doi: 10.1080/01635581.2023.2242103. 

  28. Tappenden KA, Deutsch AS. The physiological relevance of the intestinal microbiota - contributions to human health. J Am Coll Nutr. 2007 Dec;26(6):679S-83S. doi: 10.1080/07315724.2007.10719647. 

  29. Cipe G, Idiz UO, Firat D, Bektasoglu H. Relationship between intestinal microbiota and colorectal cancer. World J Gastrointest Oncol. 2015 Oct 15;7(10):233-40. doi: 10.4251/wjgo.v7.i10.233. 

  30. Bingham S, Riboli E. Diet and cancer - the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Nat Rev Cancer. 2004 Mar;4(3):206-15. doi: 10.1038/nrc1298. 

  31. Boleij A, Roelofs R, Schaeps RM, Schülin T, Glaser P, Swinkels DW, Kato I, Tjalsma H. Increased exposure to bacterial antigen RpL7/L12 in early stage colorectal cancer patients. Cancer. 2010 Sep 1;116(17):4014-22. doi: 10.1002/cncr.25212. 

  32. Huang JQ, Zheng GF, Sumanac K, Irvine EJ, Hunt RH. Meta-analysis of the relationship between cagA seropositivity and gastric cancer. Gastroenterology. 2003 Dec;125(6):1636-44. doi: 10.1053/j.gastro.2003.08.033. 

  33. Martin HM, Campbell BJ, Hart CA, Mpofu C, Nayar M, Singh R, Englyst H, Williams HF, Rhodes JM. Enhanced Escherichia coli adherence and invasion in Crohn’s disease and colon cancer. Gastroenterology. 2004 Jul;127(1):80-93. doi: 10.1053/j.gastro.2004.03.054. 

  34. Zowczak-Drabarczyk M, Białecki J, Grzelak T, Michalik M, Formanowicz D. Selenium, Zinc, and Plasma Total Antioxidant Status and the Risk of Colorectal Adenoma and Cancer. Metabolites. 2024 Sep 6;14(9):486. doi: 10.3390/metabo14090486. 

  35. Burr NE, Hull MA, Subramanian V. Folic Acid Supplementation May Reduce Colorectal Cancer Risk in Patients With Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Gastroenterol. 2017 Mar;51(3):247-253. doi: 10.1097/MCG.0000000000000498. 

  36. Peters U, McGlynn KA, Chatterjee N, Gunter E, Garcia-Closas M, Rothman N, Sinha R. Vitamin D, calcium, and vitamin D receptor polymorphism in colorectal adenomas. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2001 Dec;10(12):1267-74.

  37. Pericleous M, Mandair D, Caplin ME. Diet and supplements and their impact on colorectal cancer. J Gastrointest Oncol. 2013 Dec;4(4):409-23. doi: 10.3978/j.issn.2078-6891.2013.003. 

  38. Kuntz S, Wenzel U, Daniel H. Comparative analysis of the effects of flavonoids on proliferation, cytotoxicity, and apoptosis in human colon cancer cell lines. Eur J Nutr. 1999 Jun;38(3):133-42. doi: 10.1007/s003940050054.

  39. Araújo JR, Gonçalves P, Martel F. Chemopreventive effect of dietary polyphenols in colorectal cancer cell lines. Nutr Res. 2011 Feb;31(2):77-87. doi: 10.1016/j.nutres.2011.01.006. 

  40. Chen A, Xu J, Johnson AC. Curcumin inhibits human colon cancer cell growth by suppressing gene expression of epidermal growth factor receptor through reducing the activity of the transcription factor Egr-1. Oncogene. 2006 Jan 12;25(2):278-87. doi: 10.1038/sj.onc.1209019.

Articole din ediția curentă

NARRATIVE REVIEW

Aderenţa nutriţională după chirurgia bariatrică – implicaţii psihologice, comportamentale și clinice în menţinerea rezultatelor pe termen lung

Sorina-Mădălina Boariu, Delia Reurean- Pintilei
Obiective. Această lucrare analizează rolul aderenței nutriționale în menținerea rezultatelor intervențiilor bariatrice pe termen lung, evidențiind factorii psihologici, comportamentali și clinici imp...
REVIEW

Nutriţia și fertilitatea – rolul nutriţionistului în susţinerea cuplurilor în tratamentele de reproducere umană asistată

Emma Di Bello
Infertilitatea este o problemă majoră de sănătate publică, cu impact semnificativ asupra calității vieții cuplurilor afectate....
REVIEW

Etichetarea nutriţională în România – beneficii pentru sănătatea publică, provocări legislative și tendinţe ale consumatorilor

Florin‑Gabriel Pănculescu, Doina Catrinoiu, Tatiana Chisnoiu, Cristina‑Maria Mihai, Stere Popescu, Ioana-Alexandra Nasipali
Etichetarea nutrițională a devenit un instrument esențial pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și reducerea îmbolnăvirilor...
Articole din edițiile anterioare

REVIEW

Nutriţia și fertilitatea – rolul nutriţionistului în susţinerea cuplurilor în tratamentele de reproducere umană asistată

Emma Di Bello
Infertilitatea este o problemă majoră de sănătate publică, cu impact semnificativ asupra calității vieții cuplurilor afectate....
REVIEW

Etichetarea nutriţională în România – beneficii pentru sănătatea publică, provocări legislative și tendinţe ale consumatorilor

Florin‑Gabriel Pănculescu, Doina Catrinoiu, Tatiana Chisnoiu, Cristina‑Maria Mihai, Stere Popescu, Ioana-Alexandra Nasipali
Etichetarea nutrițională a devenit un instrument esențial pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și reducerea îmbolnăvirilor...
REVIEW

Impactul intervenţiei nutriţionale alternative în managementul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) – o revizuire a literaturii

Alexandra‑Maria Șimon
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune răspândită, caracterizată prin refluxul conținutului gastric în esofag, cu simptome precum arsuri la stomac și regurgitare....