Din aceeași categorie
Guvernul a aprobat vineri, 31 ianuarie, Contractul-cadru privind condițiile de acordare a serviciilor de sănătate în 2025, informează Agerpres. Potrivit documentului, în medicina de familie, valoarea punctului per capita va rămâne la același nivel ca în trimestrul IV al anului 2024, respectiv 12 lei, iar pentru un serviciu medical se vor acorda 8 lei. Și pentru medicina ambulatorie de specialitate, punctul pentru serviciile acordate va rămâne la 5 lei.
Suma alocată medicilor stomatologi va rămâne și ea la 6.000 lei/lună. Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului au anunțat că până la finalul acestui an, va exista o perioadă tranzitorie care să asigure continuitatea acordării îngrijirilor paliative în programul național în domeniu: „Până pe 31 decembrie 2025, pacienții pot beneficia de îngrijiri paliative în diverse forme: la domiciliu, în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi”, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern.
Semnal de alarmă
În replică, într-un comunicat de presă, Patronatul Medicilor Specialiști cu Practica Independentă (PMSI) a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește „situația absolut catastrofală și de neînțeles la care este condamnată medicina de ambulatoriu”. Reprezentanții PMSI au subliniat că, după publicarea ordonanței trenuleț, au tras numeroase semnale de alarmă și au purtat discuții cu autoritățile în care au arătat „prin calcule minuțioase situația financiară dezastruoasa în care se afla medicii specialiști cu practică independentă” și au solicitat dublarea bugetului alocat pe 2025. Acest lucru ar fi făcut ca valoarea punctului să ajungă la 8 lei per punct per serviciu medical, valoare „minim necesară pentru că medicii specialiști să poată asigura continuitatea serviciilor medicale gratuite”.
În acest context, PMSI a subliniat că valoare actuală a punctului este insuficientă și au adresat o serie de întrebări guvernanților: „Practic, valoarea punctului per serviciu medical de la 5 lei va crește la 5.22 lei, valoare absolut insuficientă, în realitatea, din cauza inflației reprezentând o valoare de 4.7 lei. În condițiile în care aceasta alocare bugetară nu acoperă nici măcar inflația actuală, întrebam deschis prim-ministrul, Ministrul de Finanțe și Ministrul Sănătății cum considerați că pot funcționa cabinetele de ambulatoriu de specialitate în aceste condiții ? Cum respectă această subfinanțare Strategia Națională de Sănătate ? Cum credeți că poate fi asigurat accesul populației la servicii medicale de specialitate și cumpoate fi redusă presiunea pe spitale și camerele de gardă? Cum intenționați să atrageți medici tineri în ambulatoriu și să opriți exodul specialiștilor?”.
valoare punctplata servicii medicalemedicina de familieambulatoriuRecoltarea nejustificată de uroculturi, subiect de interes pentru medicii de familie
Florentina Ionescu
...Guvernul nu modifică valoarea punctului pentru serviciile medicale
Cristina Ghioca
În 2025, plata serviciilor medicale din medicina de familie și cea din Ambulatoriul de specialitate va rămâne la nivelul de la finalul anului 2024, anunță Guvernul.
...