Din aceeași categorie
În contextul Zilei Internaționale a Medicului de Familie, marcată anual la 19 mai, Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a subliniat importanța sprijinirii și consolidării medicinei de familie, ca parte integrantă a unui sistem de sănătate eficient și sustenabil, capabil să răspundă nevoilor pacienților și să reducă presiunea asupra celorlalte niveluri de îngrijire.
„Dacă vrem cu adevărat să reducem presiunea constantă asupra spitalelor și, în special, asupra camerelor de gardă, este esențial să consolidăm, alături de celelalte componente ale sistemului, medicina de familie – atât din punct de vedere al resursei umane, cât și al infrastructurii și finanțării. Un sistem solid de asistență primară înseamnă mai puține cazuri care ajung inutil în spitale, diagnostic precoce, prevenție activă și monitorizare eficientă”, a declarat prof.dr. Cătălina Poiană.
În acest context, CMMB a reamintit că medicii de familie constituie prima linie de contact a pacientului cu sistemul de sănătate și au o contribuție importantă în asigurarea accesului la servicii medicale de bază, prevenție, diagnostic precoce și monitorizarea stării de sănătate a populației.
„Medicina de familie este o specialitate esențială, cu rol strategic în cadrul sistemului de sănătate publică. Medicul de familie este partenerul constant al pacientului, însoțindu-l pe parcursul tuturor etapelor vieții, fiind adesea cel care identifică și direcționează din timp cazurile care necesită intervenții de specialitate. În marile aglomerări urbane, precum Bucureștiul, unde provocările de sănătate publică sunt complexe, rolul medicului de familie este cu atât mai relevant”, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit CMMB, în București își desfășoară activitatea 2.128 de medici de familie cu drept de liberă practică dintr-un total de 11.455 la nivel național.